İngiltere-ABD çelişkisi de WikiLeaks’te

The Guardian, WikiLeaks’in yayımladığı ABD Dışişleri Bakanlığı’na ait gizli belgeleri öncelikli ve eş zamanlı olarak okurlarına aktarmayı sürdürüyor.

Gazeteye göre; ABD, İngiltere’nin protestolarına aldırmayıp Kıbrıs üzerinden yapılan casus uçuşları sürdürüyor. ABD Dışişleri Bakanlığı’na ait belgeler, Amerika’nın Kıbrıs’taki İngiliz üslerinden Akrotiri’yi, gizli casus uçuşları için kullandığını gösteriyor.

TÜRKİYE’YE BİLGİ AKTARMIŞ

Amerikan hükümetinin bu uçuşlardan elde ettiği istihbaratı, Lübnan ve Türkiye hükümetlerine aktardığı anlaşılıyor. Belgelere bakılırsa ABD’nin casus uçaklarla Türkiye ve Kuzey Irak’ta topladığı istihbarat bilgileri gizlice Türkiye yetkililerine verilmiş ve düzenlenen bir operasyonda kullanılmış.

İstihbarat bilgilerinin militanların izlerinin sürülmesi amacıyla Lübnan yetkililerine verildiği de öne sürülüyor.

İNGİLTERE UYARMIŞ

İngiltere Savunma Bakanlığı’nın Terörle Mücadele Birimi Başkanı Will Jessett, Amerikalı yetkililere gönderdiği mektupta, ‘İngiliz üslerinin Lübnan ya da Türkiye hükümetleri adına gizli ya da faaliyetleri muhtemelen tartışmalı eylemlerde kullanılmasına’ yönelik bir uyarıda bulunuyor. Will Jessett, “İngiltere hükümetinin, bu ülkelerin hükümetlerinin yasadışı faaliyetlerine dolaylı olarak yardım etmediği yolunda tatmin olması bizim için önemlidir” diyor.

CASUS UÇUŞLARI

Guardian, U2 uçaklarıyla yapılan ve Hizbullah’ı hedef alan casus uçuşların Lübnan’da gerginliği artıracağı kanısında.

Gazeteye konuşan Londra merkezli düşünce kuruluşu Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Chatham House’un Ortadoğu ve Kuzey Afrika Programı’ndan Nedim Şehadi, ortaya çıkan son bilgilerin ‘sansasyonel’ olduğunu söylüyor.

Şehadi bu duruma gerekçe olarak uçuşlara Lübnan hükümetinin değil sadece Lübnan Savunma Bakanlığı’nın onay vermesini gösteriyor.

Kıbrıs üzerinden yapılan casus uçuşlar, Guardian’ın deyimiyle, “ABD’yle İngiltere arasındaki askeri ilişkilere yeni bir güvensizlik unsuru ekledi…” Zira ABD Dışişleri Bakanlığı’na ait belgeler, 2008’de İngiltere’de dönemin İşçi Partisi hükümetinin, Kıbrıs üzerinden yapılan casus uçuşları protesto ettiğini gösteriyor.

İNGİLTERE’NİN ÇEKİNCESİ

İngiltere hükümetinin bazı üyeleri, CIA’in olağanüstü nakil uygulaması kapsamındaki uçuşların da Kıbrıs üzerinden yapılmasından ve İngiltere’nin istemeden de olsa işkence suçuna ortak olmasından korktuklarını söylemiş.

Hükümetin bazı üyeleri gizli uçuşların denetlenmesini istemiş. Guardian, internet sitesi WikiLeaks’in yayımladığı belgelere dayanarak, ABD’ninse İngiltere’nin bu yöndeki taleplerini reddettiğini duyuruyor.

İNGİLTERE HELMAND’DA ÇUVALLAMIŞ

Guardian’ın bugünkü manşetini ise “Afgan liderler Amerikalılara İngiliz birliklerinin Helmand’da başarısız olduklarını söylüyor” diye attı.

Gazete yine WikiLeaks’te yayımlanan belgelere dayanarak, İngiltere’nin Afganistan’ın sorunlu Helmand vilayetindeki dört yıl süren askeri yönetiminin eleştiri konusu olduğunu belirtiyor.

Belgelere bakılırsa, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ve üst düzey Afgan yetkililerin yanı sıra Afganistan’daki NATO güçlerinin komutanı da İngiltere’yi eleştirmiş. BUna göre, Amerikalı General Dan MacNeil 2007’de, İngilizlerin Helmand’da işleri ‘berbat ettiğini’ söylemiş.

İRAN AFGANİSTAN’DA RÜŞVET VERMİŞ

Guardian’a göre Amerikan Dışişleri Bakanlığı’na ait belgeler ayrıca Afganistan’da yolsuzluğun yaygın olduğunu, İran’ın bazı üst düzey Afgan yetkililere ödemeler yaptığını gösteriyor.

Belgelerde, Afganistan Başkan Yardımcısı Dubai Havaalanı’nda durdurulduğunda valizinden 52 milyon dolar çıktığı, İran’ın Taleban militanlarını eğittiği öne sürülüyor.

Guardian’ın bugün ilk sayfasına taşıdığı WikiLeaks’teki diğer belgelerdeyse şu bilgiler yer alıyor:

-CIA, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’la ilgili olarak talep edilen istihbarat bilgileri hakkında Amerikalı diplomatlar için bir liste hazırladı.

-İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Rusya Başbakanı Vladimir Putin’la yaptığı gizli anlaşmalardan ‘maddi ve manevi kar etmiş’ olabilir.

-Ve Londra’daki ABD Büyükelçiliği, göreve gelmesinden bir yıl sonra eski İngiltere Başbakanı Gordon Brown’ın işe yaramaz olduğunu bildirdi.

835210cookie-checkİngiltere-ABD çelişkisi de WikiLeaks’te

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.