İngiltere: ABD insan haklarını ihlal ediyor

Komite tarafından hazırlanan yıllık insan hakları raporunda, ABD’ye insan hakları ihlallerinde bulunma suçlamasının yanı sıra İngiliz hükümetinin, diğer ülkelerden şüphelilere işkence etmek suretiyle elde edilen istihbaratın kullanılıp kullanılmadığı konusuna açıklık getirmesi de istendi.


Raporda, “ABD personelinin, Irak, Guantanamo Körfezi ve Afganistan’da büyük insan hakları ihlallerinde bulunduğunun açığa çıktığı sonucuna vardık. Hükümete, ABD’ye gerek kamuoyu önünde, gerekse özel olarak tutsaklara böyle bir muamelede bulunulmasının kabul edilemez olduğunu açıklamasını tavsiye ederiz” ifadeleri yer aldı.


Raporda ayrıca, sonucu ne olursa olsun işkence etmek suretiyle elde edilen istihbaratların bu tip uygulamaları mazur gösterme ve baskıcı devletleri cesaretlendirme sonucunu doğuracağı vurgulandı.


Irak’ta ortaya çıkarılan, İngiliz askerlerinin de karıştığı esirlere kötü muamele olaylarına göndermede bulunulan raporda, Irak’taki tutuklulara yönelik meydana gelebilecek daha başka kötü muamele olaylarını engellemek amacıyla İngiliz askerlerine de esirlere nasıl muamele edileceğine ilişkin daha iyi eğitim verilmesi için İngiliz hükümetine çağrıda bulunuldu.


Son günlerde gündeme gelen ve tartışmalara neden olan, AB’nin Çin’e uyguladığı silah ambargosunun kaldırılması konusuna da değinilen raporda, “AB’nin Çin’e uyguladığı silah ambargosunun kaldırılması, Çin hükümetinin insan hakları konusuna güçlü bir şekilde eğilmekte yetersiz kalması nedeniyle şu anda yanlış bir işaret göndermek olacaktır” denildi. (aa)


FOTOĞRAF:  Guantanamo’da bir süre önce serbest bırakılan İngiliz tutsaklar…

779410cookie-checkİngiltere: ABD insan haklarını ihlal ediyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.