İngiltere AB’den soğuyor

Gazete önerinin, İspanya bankalarının kurtarılması tartışmalarının gündeme gelmesi ve David Cameron’ın Norveç ve Almanya ziyaretlerinin ardından geldiğini söylüyor.

Yeniden yapılandırılan Avrupa’ başlıklı bir kitap yazan Owen, İngiltere’nin Avrupa ikilemini bir an önce çözmesi gerektiğini savunuyor. Referandumda sorulmasını önerdiği sorular: İngiltere’nin daha geniş bir Avrupa piyasası içinde olmasını mı yoksa AB’de kalması ve euro’ya katılmasını mı istersiniz?

AB yerine Avrupa Serbest Ticaret Birliği üyelerinin ve Türkiye’nin de dahil olduğu daha geniş bir Avrupa Topluluğu oluşturulması gerektiğini ifade eden Owen, euro krizi ile Almanya ve İngiltere’nin Avrupa fikirlerinin ne kadar farklı olduğunu gösterdi diyor.

Gazetenin başyazısında da Times’ın başından beri ekonomik ve siyasi nedenlerle ortak para birimine karşı olduğu ve Owen’ın önerisinin tartışılması gerektiği vurgulanıyor. Yazıya göre euro krizi sadece ortak para biriminden değil, AB ülkelerinin birbiriyle uyumsuz politikalar izlemesinden kaynaklanıyor.

“TARTIŞALIM ÇAĞRISI”

Daily Telegraph gazetesi de bir grup Muhafazakar Parti milletvekilinin Cameron’a İngiltere’nin AB ile ilişkisini yeniden tartışma çağrısına yer vermiş.

‘Taze Başlangıç’ adlı milletvekili grubu şöyle diyor: “Reform sadece ekonomik meseleler üzerine olmamalı, her şey masaya yatırılmalı. Euro’ya ne olursa olsun, problemli AB anlaşmaları uygulamada olmaya devam edecek. İngiltere acilen AB ile şuankinden tamamen farklı bir ilişki kurmalı.”

Grup yakında İngiltere’nin Brüksel’den geri alabileceği yetkiler ile ilgili bir rapor hazırlayacak. Ancak koalisyon hükümeti bu konuda bölünmüş durumda.

Gazete başyazısında ya euro bölgesinde ortak bir mali sistem olması gerektiği ya da bazı ülkelerin euro’dan çıkması gerektiği söylenmiş.

Her ne kadar Cameron bir önceki opsiyonu desteklese de Berlin’den yönetilen bir euro bölgesinin İngiltere’nin çıkarlarına uymayacağı vurgulanıyor. Dolayısıyla mevcut Avrupa stratejisinden daha farkı bir planın tartışılması gerektiği ve bunun da referanduma götürülmesi gerektiği belirtiliyor.

843370cookie-checkİngiltere AB’den soğuyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.