İngiltere Alevi Festivali’nde 20 bin ‘çapulcu’

İAKM- Cemevi tarafından düzenlenen festivalin final günü renkli görüntülere sahne oldu. Alevilik anlayışının daha iyi tanıtılması, sesinin daha geniş kitlelere duyurulması amacıyla düzenlenen Park Festivali’ne ilgi büyük oldu. Festivale Londra ve çevresinden yaşayan Alevilerin yanı sıra İngilizler ve çeşitli etnik toplumlardan insanların da ilgi gösterdiği gözlendi.

Festivalin açılışında bir konuşma yapan Mehmet Turan Dede, Park Festivali’ne bütün inançlara davet gönderdiklerini ifade ederek, “Sinagogundan Camisine, Kilisesinden Havrasına kadar bütün canlarımıza davet iletildi. Davetlere icabet etmek kişilerin kendi veya toplumsal iradelerine bağladır. Ama bugün aramıza bir kilisenin çok değerli bayan papazı bulunmaktadır kendisine çok teşekkür ediyoruz. Gelenden de gelmeyenden de hak razı olsun” dedi.

Mehmet Turan Dede’nin okuduğu gülbenglerin ardından kısa bir konuşma yapan kilise papazı, böyle bir festivale davet edildiği için çok mutlu olduğunu ifade ederek bölgenin Kilisesinden sevgiler getirdiğini söyledi.

Daha sonra İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi Başkanı İsrafil Erbil, yönetim kurulu üyeleri ve Londra’da faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri temsilcileri ile birlikte sahneye geldi.

İsrafil Erbil, kendi kimliğimizle, kendi değerlerimizle ve kendimiz olarak bir kez daha yeniden meydanlara çıktıklarını ifade ederek şunları söyledi: “Değerli canlar bizler yüzyıllardır insanlığın bekçisi olduk, Türklüğün, Kürtlüğün zenginliği olduk, Araplığın zenginliği olduk, İslam’ın özü olduk, Müslümanlığın süsü olduk, sosyalizmin evsahipliğini yaptık. Ama nedense bir tek Alevi olamadık. Artık Alevi olmak istiyoruz, artık kendimiz olarak yaşamak istiyoruz”
Erbil, artık bu kimliğe kimsenin elini, dilini uzatmasını istemediklerini ifade ederek, “Biz kendimizden memnunuz ve kendimizi seviyoruz, kendimizden onur ve gurur duyuyoruz” diye konuştu.

İsrafil Erbil sözlerini şöyle sürdürdü: “Elbette bu ülkede akademik seviyede kazanımlarımız olacak, elbette bu ülkede en güzel şekilde yaşamayı bizim insanlarımız haketmektedir. Ama kendi değerlerimizden kopmadan, kendi değerlerimizi unutmadan yaşamak zorundayız’

Erbil bu yılki festivali ‘Gelin Canlar Bir Olalım, Özü Öze Bağlayalım, Bir Yürüyüş Eyleyelim, Sular Gibi Çağlayalım’ şiarıyla gerçekleştirdiklerini belirterek, “İşte bu meydanda sular gibi çağlıyoruz” diyerek konuşmasını bitirdi.

Daha sonra 1993 yılından beri Cemevi’ne yardım eden İakm ve Cemevi Başkan Yard. Zafer Çoban’ında aralarında bulunduğu Britanya Cemevleri, sivil toplum örgütleri, köy ve yöre dernekleri temsilcileri birer konuşma yaptı. Maraş Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Salman Akdeniz ve Maraş Erenler Derneği başkanı Müslüm İbili de, kente bir Cemevi yapma kararı aldıklarını ifade ederek, “Maraş’ta yeniden birarada olmak, diri olmak ve birarada yaşama kültürünü geliştirmek adına Cemevimize katkılarınızı bekliyoruz” dediler.

Festivale katılan Turan Eser de şunları söyledi: “Ben çapulcuyum, soruyorlar neden Londra’dasınız, niye Taksimdesiniz, niye Gazidesiniz, niye Kızılaydasınız.
Hünkara sorduk ‘diren Londra’ dedi. Pire sorduk ‘Diren Taksim’ dedi. Pir Sultan’a sorduk ‘diren Gazi’ dedi. Direnmek için buradayız, Padişahlara, Sultanlara boyun eğmemek için buradayız, biz niye mi buradayız gaza geldik gaza, hak yolunun gazına geldik. Ne Tayyip’in Toması, ne Tayyip’in Gazı, Ne Tayyip biberi bu gazı durduramaz. Bu gazda yürek var bu gazda aşk var”

Yapılan konuşmaların ardından cemevi bağlama grubu Ozan Toprak yönetiminde güzel bir dinleti sundu. Seher Ağbaba ve Kenan Hakko yönetiminde sahne alan Cemevi semah ekibi de performanslarıyla açık havada izleyenleri büyüledi.

Londra’daki yerel sanatçıların da sahne aldığı festivalde, Türkiye’de başlayan ve dünyaya yayılan “Duran Adam” eylemi “Duran Canlar” eylemi olarak yapıldı.
Sahneden yapılan anonsla birlikte festival alanında bulunan onbinlerce kişi hep birlikte bulunduğu yerde ayağa kalkarak duran canlar eylemi yaptı. Sahnede ve sahne önünde bulunan gençler de taşıdıkları döviz ve pankartlarla Taksim direnişçilerine destek verdiler.

Kadınların ve çocukların büyük ilgi gösterdiği festivalde sahne alan sanatçılar Cemile Sönmez, Oğuz Aksaç ve grubu, Seydi Murat, Grup anatolia, Adem Arslandoğan, Muharrem Temiz ve Tolga Sağ seslendirdikleri birbirinden güzel türkülerle mükemmel bir konser verdiler.

Yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı ve karnaval havasında geçen festivalin en iyi şekilde geçmesi için festival görevlileri gün boyu büyük enerji harcadılar.

848550cookie-checkİngiltere Alevi Festivali’nde 20 bin ‘çapulcu’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.