‘İngiltere şartların değiştiği Irak’tan çekilmeli’

İngiltere’nin ciddi ekonomi gazetesi The Financial Times’a yazan, Londra İktisat Fakültesi LSE’nin Küresel Yönetim Çalışmaları Merkezi Başkanı Mary Kaldor İngiltere’nin Irak’tan çekilme gerekçelerini anlattı.


Kaldor İngiltere’nin çekilmesi için somut gerekçeyi şöyle özetledi:


“Irak’ın geri kalan bölümünde ne olursa olsun ve ABD ne yaparsa yapsın, İngiliz ordusu ülkenin güneyinden çekilmelidir. Özellikle Eylül ayında iki İngiliz askerinin ‘Arabistanlı Lawrence’ maskesi altında yakalanmaları ve daha sonra onları kurtarmak için yapılan karakol baskınının ardından bölgede durum değişti. İngiliz askerlerinin, direnişçilerle, kazanamayacakları bir savaşa girmeleri riski arttı.”


ŞİDDETİN NEDENİ İNGİLİZ VARLIĞI


“Bölgede şiddet olaylarının artmasında başlıca etken İngiliz askerlerinin varlığı” diyen Kaldor şu yorumu yaptı:


“Irak’ın diğer bölgelerinde olduğu gibi, saldırıların yüzde 80’i koalisyon askerlerini hedef alıyor. İngiliz birlikleri, iki askeri kurtarmak için karakolu bastıklarında, buradaki kişilerin Irak polisi değil militanlar olduğunu söylemişlerdi. İki askerin tutuklanmasına karar veren yargıç da bu kişilerin asker değil, kimlik taşımayan, kılık değiştirmiş kişiler olduğunu belirtmişti. Polisin polis olmadığı, askerin asker olmadığı, tarafların birbirlerini, kendi işlerine karışmakla suçlamaya başladığı durumda, gitme zamanı gelmiş demektir.”


AKLANAN İNGİLİZ ASKERLERİ


Öte yandan İngiltere’deki ulusal basın Irak’ın işgalinin ilk günlerinde Iraklı bir genci öldürmek suçlamasıyla yargılanan İngiliz askerlerinin aklanmasını sayfalarına taşıdı.


The Daily Telegraph “Askerler 8 milyon sterlinlik fiyasko da aklandı”, The Guardian gazetesi “Düşen davanın siyasî kavgası”, The Times ise “8 milyon sterlinlik savaş suçu davasına yargıcın öfkesi” manşetini attı. The Times, beraat kararını veren askerî yargıcın, soruşturmanın yürütülüş şeklini eleştirmekten de kaçınmadı.

785010cookie-check‘İngiltere şartların değiştiği Irak’tan çekilmeli’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.