İngiltere Barclays’e cezayı konuşuyor

İngiltere’de geçen hafta başlayan bankacılık skandalı bu sabah da gazetelerin manşetlerinde.

Guardian Barclays’de bankalar arası borçlanma faizi skandalının bankanın yönetim kurulu başkanı Marcus Agius’un işine mâl olduğunu manşetten aktarıyor. Bir bankanın başka bir mali kuruluş ya da bankadan borç alırken kıstas alınan ortak oran Libor olarak tanımlanıyor. Libor, kredi kartlarından tüketici kredilerine kadar pek çok faiz oranını etkileyebiliyor. Bankacılık Denetleme Kurulu, Barclays’in borçlanma maliyetini olduğundan düşük göstererek Libor’u manipüle ettiği gerekçesiyle bankaya 290 milyon sterlin ceza vermişti.

Guardian bankanın yönetim kurulu başkanı Marcus Agius’un, Barclays’in CEO’su Bob Diamond’ın üzerindeki istifa baskısını azaltmak için bankadan ayrılacağını yazıyor. Bankanın yüksek seviyelerinden birinin istifa etmesi için artan baskıyı, ve Barclays’in Agius’un ayrılmayacağı ısrarını hatırlatan Guardian, “[yönetim kurulu başkanı] Agius’un müşterilerin ve çalışanların ‘yüzünü kara çıkaran’ faiz oranı hilesinden dolayı ‘samimiyetle özür dilemesi’ bekleniyor” diyor.

Independent ise skandalın bankanın hisselerinde milyarlarca sterlinlik zarara yol açtığını ve İngiltere’deki bankalara duyulan güveni sarstığını hatırlatıyor.

Gazete, Ticaret Bakanı Vince Cable’ın bu olayla ilgili polis soruşturması başlatılmasını desteklediğini, Barclays’in de milyarlarca sterlinlik tazminata yol açabilecek davalara hazırlandığını aktarıyor. Skandalı Independent’e değerlendiren Nobel ödüllü eski Dünya Bankası baş ekonomisti Joseph Stiglitz bazı bankacıların hapse girmesi gerektiğini söylüyor. Sitglitz “Bankalar ve diğer kuruluşlar eşitsizlik yaratmış ve insanları aldatmış olsa bile kimse hapiste değil. Politikacılar, finans çevrelerinin lobi çalışmalarına kulak asmamalı. Kanunlar da tam mesuliyeti zorunlu kılmıyor. Bu da bu kişilerin ettiklerinin yanlarına kâr kaldığı anlamına geliyor” dedi.

844000cookie-checkİngiltere Barclays’e cezayı konuşuyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.