İngiltere basını: BM yaptırım da zorlanacak

BM kararına rağmen, nükleer faaliyetlerine kısıtlama getirmeme kararı İngiltere’nin ciddi ulusal gazetelerinin ilk sayfalarında yer aldı.


Daily Telegraph, “İran’ın denenmiş bir taktikle, bir yanda talebi yerine getirmeyip öte yanda pazarlığı sürdürmeye çalışıyor” diye yazdı. Gazete BM’ye şöyle seslendi:


“İran’ın son meydan okuma adımı, Güvenlik Konseyi’nin adına layık olup olmadığını gösterecek bir sınav. Aldatmacalarla nükleer bombaya ulaşma çabası, İsrail’in yok edilmesi çağrısı ve teröre desteğiyle İran dünyanın en hassas bölgelerinden birinde istikrarı bozan başlıca güç. Üyeler arasında görüş ayrılıkları yaşanan Konsey ise, acil güvenlik konularına müdahalede yetersiz kalıyor.”


“MÜHLETİ TAKMADI”


The Financial Times, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun dün sunduğu raporda, 24 Ağustos’ta yeniden uranyum zenginleştirme faaliyetine başlamasının önemine dikkati çekerken The Times’ın dış haber editörü Bronwen Maddox, dünkü mühlet “gürlemelerle değil mızıldanmalarla geçti” yorumunu yaptı.


ALAMANYA İTALYA YAPTIRIMA TARAF DEĞİL


Maddox,”İran BM’e meydan okudu, peki ne oldu?” sorusunu da şöyle yanıtladı:


“Dün, tanınan süre dolarken gözlerini ilk kırpan Avrupalılar oldu. Özellikle Almanya ve İtalya, BM taleplerinin etkisini zayıflatma uğruna da olsa görüşmelerin devamının yaptırıma yeğleneceği görüşünü benimsedi. Bu da zaten yaptırımları hiç istemeyen Rusya ve Çin’in eline koz verdi. Böylece geride yaptırım isteyen Amerika, İngiltere ve Fransa kaldı.


Peki yaz başındaki agresif tavrı ne değiştirdi? Tek kelimeyle, Lübnan… İsrail ile İran destekli Hizbullah arasında barışı korumaya yönelik gergin çabalar sürerken Tahran ile yeni bir kavgaya tutuşmak isteyen pek az kişi var. İran doğru hesap yaparak hasımlarını başarıyla böldü.”


Maddox, AB dış ilişkiler sorumlusu Javier Solana’nın yakında İranlı yetkililerle görüşeceğine dikkat çekerek, yaptırım sürecinin müzakere sürecine paralel ilerletilebileceği yorumuna yer verdi. Yazara göre, gelecek hafta toplanacak altı ülke temsilcisi de ellerindeki yaptırım listesinden en yumuşak maddeyi seçmeye çalışacak.


ŞAHİNLEN MASAYA OTURABİLİR


The Guardian da yaptırım konusunda bir kararın Solana – Ali Laricani görüşmesi yapılmadan alınmayacağına katılarak şu değerlendimeyi yaptı:


“Uzun vadede kozların çoğu İran’ın elinde. Washington’un elindeki en uç seçenek askeri operasyon. Buna bir alternatif, İran’daki azınlıkları kışkırtmak olabilir. Rusya ve Çin yaptırımları desteklemezse, Washington sadece İngiltere, Fransa Almanya gibi isteyen ülkelerle yaptırım uygulayabilir. Ya da İran ile doğrudan görüşmeyi kabul edebilir.”

794030cookie-checkİngiltere basını: BM yaptırım da zorlanacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.