İngiltere basını Duranadam’ı anladı

Times gazetesi Erdem Gündüz’ün Taksim Meydanı’nda hareketsiz durmaktan başka bir şey yapmadığını ancak kısa süre içinde Türkiye’deki gösterilerin bu yeni aşamasının sembolü haline geldiğini belirterek “Dün, tek kişilik muhalefet eylemi haberinin internette yayılmaya başlamasının üzerinden beş dakika geçmeden İstanbul’un birçok yerindeki yüzlerce kişi performans sanatçısının eyleminin benzerlerini parklarda, sokaklarda ve meydanlarda yapmaya başladı” diye yazdı.

Duranadam esin kaynağı oldu

Haberde, Gündüz’ün Pazartesi öğlen saatlerinde eylemine başladığını, geceye doğru etrafında 300 kişinin biriktiğini, ve #duranadam etiketinin Twitter’da en çok kullanılan etiketlerden biri haline geldiği aktarıldı.

DURANADAM DA DIŞ GÜÇLERİN KOMPLOSU

Gazete, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın protesto hareketini dış güçlerin bir komplosu olarak değerlendirdiğini, protestocuları terörist, anarşist ve çapulcu olarak nitelediğini de aktardı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay’ın Gezi Parkı protestolarına polisin müdahalesi ile ilgili kaygılarını aktardığı ve ortamın hala tutuşmaya oldukça uygun olduğunu söylediği de haberde belirtildi.

GERİLİME DEVAM

Times’a göre, Erdoğan krizin ilerlemesiyle birlikte giderek daha keskin ve zıtlaşan bir çizgi izliyor ve gerilimi azaltacağına dair bir işaret vermiyor.

Daily Telegraph gazetesi ise duran adamın sessiz protestosunun Türklere esin kaynağı olduğunu yazdı.

Erdoğan: Oyunu bozduk

Çevreci gösterinin Erdoğan hükümetine karşı bir protesto hareketine dönüştüğünü yazan gazete, Türkiye’de polisin dün onlarca protestocuyu gözaltına aldığını belirtti.

Daily Telegraph ayrıca Başbakan Erdoğan’ın partisinin grup toplantısında milletvekillerine, halkın ve hükümetin hainler ve yabancı destekçileri tarafından kurulan oyunu bozduğunu söylediği de aktardı.

“PROTESTOCULARA ‘HAİN’ DEDİ”

Financial Times gazetesi ise Erdoğan’ın protestoculara “hain” demesini ve medyaya saldırmasını şöyle öne çıkardı.

“Türkiye başbakanı, hükümetine karşı gelen ‘hainlere’ karşı saldırılarını artırdı ve son protestoları geçen ay yaşanan bombalı saldırılarla ilişkilendirerek, medyayı yaşanan karışıklıktan önceden haberdar olmakla suçladı.”

Gazeteye göre bu Erdoğan’ın her iki ifadeyi de ilk kez kullanışı değil ama bu ifadeler artık başbakanın söyleminde düzenli olarak rastlanan parçaları.

Erdoğan’ı eleştirenlerin; başbakanın, eski bir Türk geleneği olarak nitelediği komplo teorilerine başvurduğunu söylediğini yazan gazete, başbakana göre Türkiye’nin faiz lobisi, dış güçler ve çoğunlukla da uluslararası medya tarafından hedeflendiğini de belirtiyor.

Başbakanın, Gezi Eylemlerinin Reyhanlı saldırılarının devamı olduğunu savunmuş olması ve bazı medya kuruluşlarının bu eylemlere önceden hazırlandıklarını söylediği de Financial Times’ın haberinde yer alan ayrıntılardan.

TÜRKİYE’YE KOMPLO: KÜRTAJ

Gazete Erdoğan’ın geçen yıl gündeme getirdiği kürtaj konusundan tekrar söz ettiğini ve bunu “Türkiye’nin nüfusunu azaltmaya yönelik” bir komploya bağladığını da yazdı.

Yabancıları suçlamak

“Çarpıcı suçlamalar konusunda diğer bakanlar da başbakanı takip etti” diyen gazete, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın faiz lobisini, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın uluslararası medyayı, ve Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış’ın ise ulusal ve uluslararası aktörleri suçlamasını örnek gösterdi.

Köşe yazarı Sedat Ergin’le konuşan gazete, Ergin’in “komplo teorileri, Türkiye’nin siyasi kültürünün derinlerine kök saldığını söylediğini aktardı.

Ergin, “Bir Türk siyasetçi bir kriz ile karşı karşıya kaldığı zaman mutlaka suçu yabancılara atma eğilimine girer” diye konuştu.

Financial Times son olarak, Türkiye’nin bir zamanlar kapalı bir ekonomi olduğunu ancak Erdoğan’ın iktidara geldiği 2002 yılından bu yana bu durumun değiştiğini de belirterek şöyle devam etti:

“Ülke şimdi, büyük cari açığını kapatmak için kısa dönemli sermaye akışına ihtiyaç duyuyor. Standard Bank’ten Timothy Ash, piyasaların Erdoğan’ın söylemine şimdiye kadar sınırlı bir şekilde tepki verdiğini söylüyor, ancak hükümetin şimdiye kadar inşa ettiği güvenilirliği zedelemeye başladığı konusunda da uyarılarda bulunuyor.”

Guardian: Türkiye’yi dost ve düşman olarak bölmek

Guardian gazetesi ise duran adam protestoları ile birlikte, Türkiye’de 90 kadar Gezi Parkı protestosu eylemcisinin gözaltında olmasını öne çıkardı.

Erdoğan’ın göstericilere karşı zıtlaşan bir tutum almasının uluslararası alanda eleştirilere yol açtığını yazan gazete Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay’ın polisin aşırı güç kullandığı eleştirilerine yer veriyor.

Guardian’a göre Başbakan Erdoğan, Türkiye’yi dostları ve düşmanları olarak ikiye bölüyor… Başbakanın “Bu süreç sayesinde dostumuzu düşmanımızı tanıdık” dediğini aktaran gazete, Türkiye’de dün yaşanan gözaltıların dışında, hafta sonu gözaltına alınanların da olduğunu belirtiyor.

848490cookie-checkİngiltere basını Duranadam’ı anladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.