İngiltere basını: Eurovision böyle gitmez

İngiliz gazeteleri ön sayfalarını önceki gün Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de yapılan ve Sırbistan’ın kazandığı Eurovision Şarkı Yarışması’yla ilgili yorumlar ve değerlendirmelerine ayırdı.


Daily Telegraph, özellikle Doğu Avrupa ülkeleri arasında komşuların birbirlerine verdiği oylara dikkat çekti. 1981’de birinciliği İngiltere’ye getiren Buck’s Fizz grubundan Bobby G’nin sözcüsü bu koşullarda, bir Batı Avrupa ülkesinin yarışmayı kazanmasının çok zor olacağını söyledi. Sanatçı bundan böyle yarışmanın ikiye ayrılması, Doğu ve Batı Avrupa’nın birincileri arasında bağımsız bir heyetçe seçim yapılmasını önerdi.


Daily Telegraph yazarı Jim White “Herşey değişiyor. Eurovision hariç…” demiş yazısının başlığında. Yazar alaylı bir dille yarışma hakkında en sıradışı bulduğu şeyi okurlarıyla şöyle paylaştı:


“Yarışmadaki her şarkı aynı şekilde ve tutarlı biçimde berbat. Yarışmayı seyrettiğinizde, bir kıtadaki yaklaşık 728 milyon kişiden hiçbirinin, söylendiğinden daha uzun süre beyinde kalacak bir beste yapamayacağına inanmaya başlıyorsunuz. Eğer biri bana Cumartesi günü feragat ettiğim hayatımın dört saatini nerede yeniden kazanabileceğimi söyleyebilirse, ona minnettar olacağım.”


Guardian ise eski Yugoslavya’yı oluşturan tüm ülkelerin Sırbistan’a 12 puan verdiğine dikkat çekerek, “ay bağlantılarını” da hatırlatan gazete ilk beş ülke içinde, nüfusu Ortodoks Hristiyan ya da eski Komünist olmayan tek ülkenin Türkiye olduğunu belirtti.


Guardian yazarı Janine Gibson ise artık Eurovision’un sonuna gelinmiş olabileceğini öne sürerek bu durumdan yarışmayı halka açan Avrupa Yayıncılar Birliği’ni sorumlu tuttu. Gibson’a göre, “Blok oylar sonucu, Balkan ülkeleri ve Türk diasporası hakkında biraz bilgi sahibi herkes, yarışmanın sonucunu önceden kestirebilir.”


Independent ise Sırbistan’ın, Karadağ’ın ayrılması sonrası katıldığı ilk Eurovision’da birinciliği kazandığını hatırlatıp, başyazısında “Sırbistan için tatlı şarkı” değerlendirmesini yaptı. Independent’a göre, eğer yarışmayı kaybetseydi, Sırp şarkıcı Maria Şerifoviç’e ülke medyası “lezbiyen” olduğu için daha çok saldıracaktı. “Şerifoviç’in zaferi onları susturdu” diyen gazete “Yeni Sırbistan sesini buldu, görünen o ki bu ses alelacele susturulamayacak” diye devam etti.


KOMŞU KAYIRMACA


Times ise sayfalarından birinde Eurovision Şarkı Yarışması’nda ülkelere, komşularından kaç puan geldiğinin listesine yer vermiş. Yarışmayı kazanan Sırbistan’ın 268 puanından 91’i, ikincisi Ukrayna’nın da 235 puanından 88’i bu ülkelerin komşularından gelmiş. Dördüncü olan Türkiye’yeyse 168 puanın sadece 18’i komşularınca verilmiş. Bu açıdan bakıldığında Türkiye’den daha az puanı olan ülkelerin hepsi, yarışmanın son beş sırasında…


Times yazarı Robbie Millen, birinciliği hak eden ülkenin Ukrayna olduğu, çünkü Eurovision’un gerçek ruhunu en iyi onların yansıttığı kanısında. Millen Ukrayna’nın birinciliğinin, Balkan ülkelerinin yaptığı hileyle çalındığını öne sürdü.


“Eurovision Şarkı Yarışması dünya çapında, eşcinsellerin Federasyon Kupası’na dönüştü” değerlendirmesini yapan Millen. Türkiye’ye dördüncülük getiren Kenan Doğulu hakkında da şuyorumu yaptı:


“Gerçi aynası aksinin kanıtıydı ama, Türkiye’nin Ricky Martin’e yanıtı olduğu yönündeki yanlış bir algılamaya karşın, kalçalarını kıpırdatıp, hoplayıp sıçrayarak dans eden Kenan Doğulu’yu seyretmek eğlenceli değil miydi? Eğer Kenan Doğulu, Türkiye’nin Ricky Martin’e yanıtıysa, Türkler soruyu da yanlış duydular demektir…”


Times başyazısında ise 24 ülke arasında 23. olan İngiltere’ye de, Eurovision Şarkı Yarışması için şakayla karışık şu stratejiyi önerdi:


“Biz oyunu elbette kurallarına göre oynadık, burada halk oyunu, pek de arka bahçemizde sayılamayacak Türkiye’ye verdi. Diğer ülkelerin çoğuysa doğrusu hile yaptılar. Sadece geçmişte bir dönem Birleşik Krallık’ın parçası olan İrlanda ve eski sömürgemiz Malta bizi destekledi. Bu durumda Avrupa’yı, İngiliz Uluslar Topluluğu’nu da kapsayacak şekilde güneye doğru genişletmek gerek. Alın Avustralya’yı, Yeni Zelanda’yı. Botsvana’yı, Malavi’yi, Zambiya’yı dahil edin. Gösteri de şöyle sonuçlansın: CapeTown’dan herkese merhaba. Şimdi Güney Afrika halkının oylarını aktarıyorum…”

802550cookie-checkİngiltere basını: Eurovision böyle gitmez

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.