İngiltere ‘doğrudan temas’ önerdi

Hadded Adil, bunun İngiltere’nin sorunu görüşmeler yoluyla çözmekten yana olduğunu gösterdiğini belirtti.


İngiliz yetkililer, Tahran’ın baş müzakerecisi Ali Laricani’yle doğrudan temasa geçtiklerini bildirmişlerdi.


İran’da ılımlı çevrelerin, İngiltere’yle yaşanan krizin Tahran’ın dışlanmasını derinleştireceği kaygısını taşıdıkları görüşü hakim.


Tahran’daki BBC muhabiri ise İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın bugün yapması beklenen basın toplantısındaki tavrının İran’ın yaklaşımını da belli edeceği görüşünde.


BBC diplomasi muhabiri Bridget Kendall’ın aktardığına göre, Londra’daki diplomatlar günlerdir krizin çözümünün Tahran’a bağlı olduğunu söyleyip duruyor, ancak İran’ın neye yanıt vermesi gerektiğini açıklamıyorlardı.


Ancak şimdi anlaşıldığı kadarıyla, İngiltere, tarafların ikili tartışmalar yoluyla denizcilerin durumuna ilişkin bir çözüm aramasını resmen önerdi.


İngiltere Başbakanı Tony Blair, dün önümüzdeki 48 saatin kritik olduğu açıklamasını yaparken, Dışişleri Bakanı Margaret Beckett, anlaşmazlığın kısa süre içinde çözülmesini beklemediğine dikkat çekmişti.


Ancak Başbakanlık’tan yapılan açıklamaya göre dün gece İran’ın baş müzakerecisi Ali Laricani’yle doğrudan temasa geçildi.


Laricani, gayrı resmi olduğu anlaşılan bir görüşmeyle, Tony Blair’i iki tarafın da en kısa sürede çözüme varılmasından yana olduğuna ikna etti.


Başbakanlık İngiltere’nin diplomatik temaslara geçmeden önce İran’ın resmi yanıtını beklediğini belirtiyor.


Ancak Laricani’yle doğrudan bağlantı kurulmuş olması, Tahran’la iletişimi kolaylaştırabilir.


Londra ve Tahran, denizcilerin gözaltına alınmasıyla sonuçlanan olayda, kimin haksız olduğu konusunda derin bir görüş ayrılığı içinde; ancak son gelişmeler ufak da olsa bir ilerleme umudu taşıyor.


BUSH’UN DESTEĞİ


Öte yandan İngiliz bakan Lord Triesman’ın Londra’daki İran büyükelçisiyle İngiliz denizcilerin durumu hakkında sekiz kez görüştüğü belirtiliyor.


Öğrenildiği kadarıyla bu görüşmelerde iki ülke arasında Şatt-ül-Arab su yolunun kullanımı konusunda gelecekte sorun yaşanmaması için alınacak önlemler gündeme geldi.


ABD Başkanı George Bush denizcilerin yakalanmalarının “savunulacak” bir tarafı olmadığını söylemiş, ancak İngiltere’nin sorunu barışçıl yollardan çözme çabalarına da destek vermişti.


Denizcilerin durumunun Ocak ayından bu yana ABD gözetiminde tutulan İranlı yetkililerin serbest kalmasına bağlı olduğu yorumları da yapılıyor.


Bağdat’taki BBC muhabiri Jim Muir, Iraklı yetkililerin ABD büyükelçiliği ve ordusu ile bu konuyu görüşmekte olduklarını belirtti. (BBC)


 


 


 

801360cookie-checkİngiltere ‘doğrudan temas’ önerdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.