İngiltere işgal için 14 milyar sterlin harcadı

Irak’tan geri çekiliş hazırlığına rağmen bütçenin burada da yükseldiğini yazan gazete, İngiltere’nin her iki ülkedeki askeri varlığının maliyetinin yılda 4 buçuk milyar sterlini bulduğunu aktardı.

“Son harcamalar, yıllık maliyetin yüzde 50’yi aşan oranda arttığının bir göstergesi” diyen The Guardian, Basra havaalanında konuşlanan 4 bini aşkın İngiliz askerin bu yıl içinde sadece 3 yüz kişiye çekileceğini yazdı.

“Fakat Afganistan’ın güneyine gene bu yıl içerisinde 1.500 ila 3 bin arasında takviye asker gönderme planları var” diyen gazeteye göre 2001 yılından beri İngiltere’nin Irak ve Afganistan’da askeri planda harcadığı para toplam 14 milyar sterlin dolayında.

“ASLINDA KAYNAK SAVAŞI”

Öte yandan The Guardian, hükümetin bilimsel konularda eski baş danışmanı olan Sir David King’in, çağrıldığı bir seminerde, İngiltere ve ABD’nin Irak’ı işgal kararının ardında petrol kaynaklarını güvence altında tutmak istemelerinin önemli bir rol oynadığını söylediğini aktardı.

The Guardian, zamanında eski İngiltere Başbakanı Tony Blair’in Irak savaşının petrolle bir alakası olmadığını ısrarla savunuşunu hatırlatarak, bilimsel danışmanıyla şimdi çeliştiğini yazdı. Sir David King, Irak savaşının ileride bir gün, dünyadaki kaynaklar için verilen ilk savaş olarak tarihe geçeceğini düşündüğü de gazetede yer aldı.

1187960cookie-checkİngiltere işgal için 14 milyar sterlin harcadı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.