İngiltere ile İzlanda arasında banka gerilimi

The Guardian, “Belediyeler, yardım kuruluşları ve polisin İzlanda bankalarında batan 1 milyar sterlini” manşetini attığı haber şöyle:


“Başbakan Gordon Brown, İzlanda hükümetinin bu hesaplara devlet güvencesi vermemesini kabul edilemez ve yasa dışı olarak niteledi. İzlanda’nın iflas eden bankacılık sisteminde, 100 belediye, polis birimleri ve itfaiyelerin 1 milyar sterline yakın parası olduğu uyarısı yapılıyor. Aralarında çocuk esirgeme kurumlarının da bulunduğu yardım kuruluşları 25 milyon sterline yakın kayba uğrayabileceklerini belirtiyor.


Başbakan Gordon Brown kaybedilen meblağa karşılık, İzlanda şirketlerinin İngiltere’deki varlıklarının dondurulabileceğini, bunun için de terörle mücadele yasalarından yararlanmaya hazır olduğunu duyurdu.”


İngiliz basını sadece söz konusu hesaplara devlet güvencesi vermeyen İzlanda hükümetine yöneltmiyor eleştiri oklarını. Bu ülkedeki bankalara para yatıran kuruluşlar da eleştiriliyor. Örneğin Financial Times başyazısında şu yorumu yaptı:


“Bazı belediye yetkilileri, gelirlerini daha yüksek faizde değerlendirmeleri için hükümet tarafından teşvik edildiklerini öne sürebilir. Ancak bu kötü risk yönetimi için mazeret olamaz. Gazetelerin en iyi yatırım araçları listesinde birinci sıradalar diye, İzlanda bankalarına bu kadar para koymak güvenli bir yatırım değil. Dolayısıyla hükümet, İzlanda bankalarına para yatıran 108 belediyenin zararlarını karşılama baskısına karşı koymalıdır.”


Financial Times gibi Daily Telegraph da, paralarını İzlanda bankalarına yatıran belediyeleri eleştirdi. Ancak gazetenin eleştirilerinden, belediyeleri bu konuda teşvik eden hükümet de nasibini aldı. İzlanda şirketlerinin İngiltere’deki varlıklarını dondurma kararını da yanlış bulan gazete şu yorumu yaptı:


“İhtiyatlı davranmayan yatırımcılarını koruma adına İzlanda hükümetinden koruma talep eden İngiltere ne kadar ileriye gitmeli? Sonuçta bunu yapan sadece İngilizler de değil. İzlanda’nın batan bankalarında, Hollanda’dan 100 bin yatırımcının da parası vardı. Başbakan Brown Reykyavik’e karşı yasal yollara başvurma tehdidi ile uluslararası bir krizi körüklüyor.”

816210cookie-checkİngiltere ile İzlanda arasında banka gerilimi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.