İngiltere medyası: Sıra AB’de

Tv kanalları özel Türkiye programlarda Avrupa’daki Türkiye’nin üyeliğine karşı da çıkan görüşlere de yer vererek Türkiye’nin AB sürecini aktardı.

İngiltere’deki yazılı basın haber ve yorumlarında ise Türkiye’nin görevlerini başarıyla yaptığını vurgulayarak sıranın AB’de olduğu ortak görüşünde birleşti.


MEDYA: TÜRKİYE İSTENİLENİ YAPTI

İngiltere’deki yazılı basının Türkiye-AB ilişkisine ilişkin özeti şöyle:

Independent, haberi ilk sayfasından şöyle duyurdu:

“Dün Avrupa Komisyonu, tarihindeki en cesur hareketlerden birini yaparak Türkiye’nin Avrupa Birliği’yle müzakerelere başlamasına izin Verdi… Avrupa Komisyonu çok ender bu kadar önemli bir karar aldı ve çok ender bu kadar tek yönlü bir tartışma gerçekleşti. Brüksel’deki bir ofiste 4 saatten fazla süren tartışmalar sonucunda, Avrupa Komisyonu’nun 30 üyesinden sadece biri Türkiye’yle müzakerelerin başlamasına karşı çıktı.”

Independent’ın konuyla ilgili yorumunun başlığıysa: “Avrupa, Türklerin ilerleyişini bir kez daha reddetmek için aptal olmalı”ydı. Yorum’da Türkiye’nin Avrupa Birliği macerasının ne kadar eskilere dayandığını belirtilerek, “Türkiye, Ortak Pazar’a girmek için ilk başvuruyu yaptığında, müzik listelerinde Beatles, Beyaz Saray’daysa John F. Kennedy vardı” denildi. Yorum’da Türkiye üyeliğinin getireceği avantajlar şöyle aktarıldı:

“Avrupa Birliği genç bir iş gücüne, geniş bir pazara ve Avrupa Ortak Dış ve Güvenlik Politikası’nı gerçekleştirecek kadar büyük bir orduya kavuşacak. Daha da önemlisi, 11 Eylül 2001’in ardından, bu, Batının İslam dünyasına kucak açması ve Avrupa Birliği ülkelerinin kendi içlerindeki müslüman toplumlarıyla arasında köprü kurabilmesi için bir şans”

Times gazetesinde yer alan “Türkiye’nin AB’ye girmesine izin verin” başlıklı yorumda da benzer bir görüşe yer verildi:

“Avrupa Türkiye’nin üyeliğini, radikal İslamın yükselişine karşı bir siper gibi görerek memnuniyetle karşılamalı”

Daily Telegraph‘da yer alan yorumda da, Türkiye’nin üzerine düşeni fazlasıyla yaptığı ve şimdi AB’nin sözünü tutmasının ve bir Hristiyan Klübü olmadığını göstermesinin zamanı geldiği belirtildi.

Guardian gazetesi, Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’ye yaktığı ışığın renginin sarı olduğunu belirtiyor. Ve insan hakları ihlal edildiği takdirde müzakerelerin durdurulacağına dikkati çekti.

Haberi, ilk sayfasından Başbakan Erdoğan’ın büyük bir resmiyle duyuran Financial Times da şu yorumda bulundu:

“Avrupa Birliği’nin üyelik teklifinin bazı koşullar iliştirilmiş şekilde gelmesi belki de kaçınılmazdı. Ancak bunların, Türkiye’yi Avrupa’nın içine almak gibi tarihi bir fırsata gölge düşürmesine izin verilmemeli”

 

1094680cookie-checkİngiltere medyası: Sıra AB’de

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.