İngiltere Nurettin Güven’i bıraktı

 

Türkiye ve Fransa’nın Interpol aracılığıyla aradığı Nurettin Güven, İngiltere’de gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Güven, İngiltere’de gözaltına alındı. Türkiye’nin İnterpol aracılığıyla kırmızı bültenle aradığı ve gıyabında 15 yıl hapse mahkum olan Güven, bir soruşturma için geçtiğimiz hafta gözaltına alınıp ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Fransa’nın da 10 yıl hapis cezası nedeniyle aradığı Güven’in yakalandığı haberinin Ankara’ya ulaşmasından sonra İngiltere’den bilgi istendi. Emniyet yetkilileri, ‘Henüz bilgi vermediler. Dolaylı yollardan öğrendiğimiz, bir uyuşturucu soruşturması çerçevesinde Güven’in gözaltına alınıp serbest bırakıldığı yönünde’ dediler.

İSTANBUL’DA TUTUKLANDI

Türkiye’nin Güven’i yıllardır İngiltere’den istediğini belirten Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri, ‘Kendisi bir İngilizle evlenip vatandaşlık elde etti. İnterpol’ün (hiçbir ülke kendi vatandaşını hangi gerekçeyle olursa olsun iade etmek zorunda değildir) kuralı gerekçesiyle iade edilmiyor’ dediler. Yeni MİT Raporunda Tarık Ümit aracılığıyla ilişki kurulan Güven’in, Yaşar Öz gibi Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından verilen Yeşil Pasaport ve Silah Taşıma Belgesi bulunduğu ileri sürüldü. Susurluk’un önemli isimleri arasında bulunan Güven’in Türkiye basınıda yer alan suç sicili ise şöyle:

1957 Malatya Kernik’te doğan Nurettin Güven’in 1970’lerde Laleli’de kaçak sigara ve döviz sattığı iddia edildi.

1989 yılında Sarıyer’de ruhsatsız silah taşımaktan tutuklandı. Tahliye olunca bu kez Narkotik Şube ekipleri tarafından gözaltına alındı. Mayıs 1989’da İtalya-Yugoslavya sınırında ele geçen 100 kilo eroin olayında kilit adam olduğu ileri sürüldü.

1993 Kasım’ında Fransa’da Hamit Gökenç ile birlikte 23 kilo eroin ile yakalanacakken şans eseri kurtulup İngiltere’ye kaçtı.

21 Nisan 1994’te Londra’da başka isme düzenlenmiş iki pasaport ve 2 silahla yakalandı. Ele geçen silahların Emniyet Genel Müdürlüğü’nün kayıp silahları olduğu ileri sürüldü.

Nurettin Güven’in PKK’nın finans kaynağı olan Kürt işadamlarına karşı yürütülen örtülü operasyona katıldığı ileri sürüldü. Türkiye’de uyuşturucu kaçakçılığı suçundan yargılandı ve gıyabında 15 yıl hapse mahkum oldu.

MALATYASPOR BAŞKANIYDI

1986’da Malatyaspor başkanlığına seçilen Nurettin Güven, takımı 1. Lig şampiyonu yapmak için büyük paralar harcamıştı. Brezilyalı yıldızlar Carlos ve Serginho’yu transfer eden Malatya, 1987 sezonunda Galatasaray ve Beşiktaş’ın arkasından lig 3’üncüsü olmuştu. 

1097050cookie-checkİngiltere Nurettin Güven’i bıraktı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.