‘İngiltere sağı, İsveç’i örnek alsın’

Financial Times gazetesi yazarlarından Quentin Peel, son kamuoyu yoklamalarında Başbakan Tony Blair’i geçen Demir Lady Margaret Thatcher’in koltuğundaki Muhafazakar lider David Cameron’ın İsveç’teki sağın zaferinden alabileceği dersler olduğunu yazdı.


Yazarın yorumu şöyle:


“İsveç’te Sosyal Demokratlar ne zaman seçim kaybetse, bu partinin ürünü İsveç modeli, yani ‘yüksek vergi ve yüksek refah düzeyi’ anlayışının çökmekte olup olmadığı tartışılır. Pazar günkü seçimde de aynısı yaşandı. Bu tür şüpheler haklı olabilir. Parti, bu sistemi uluslararası iktisadi durgunluklar sırasında dahi savundu. Son 74 yılın 65’inde iktidardaydı. Ama bu anlayış çöküyor mu sorusunun yanıtı ‘Hayır’.


İsveç’te kimse bu sistemi çökertmeye çalışmıyor. Aksine, seçim zaferi elde eden sağ bloğun lideri Reinfeldt, sisteme alternatif getirmedi; bu sistemi daha da iyileştirmek istedikleri görüşünü ifade etti.


İşsizliğin en önemli sorun olduğuna dikkat çekti, istihdam yaratmayı seçim programında ön sıralara aldı. Parti, Merkez Parti, Hıristiyan Demokratlar ve Liberaller ile ortak politikalar geliştirirken, İşçi Partisi olası ortağı Yeşillerle herhangi bir ortak program sunamadı.


Vatandaşlarının yüzde 10’u başka ülke doğumlu olan İsveç’te göçmen meselesinin de sonucu etkilemediği anlaşılıyor. İsveç’te sosyal açıdan liberal olmayan bir partinin zaten başarı elde etmesi beklenemez. Dış politika açısından ise Ilımlı Parti, Sosyal Demokratlar’a göre daha Avrupa yanlısı.


İsveç elbette İngiltere değil. Ancak bu durum Cameron’ın gereken dersleri çıkarmasına da engel değil.”

794450cookie-check‘İngiltere sağı, İsveç’i örnek alsın’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.