İngiltere salkım bombasını yasaklıyor

İngiliz Thne Guardian gazetesinin haberine göre, Browne, bugün açıklanacak kararın hemen uygulanacağına ilişkin bir mektubu hem İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett’e hem de Uluslararası Kalkınma Bakanı Hilary Benn’e gönderdi.


Habere göre mektupta Browne, İngiltere’nin, Afganistan’da “gönülleri ve kalpleri fethetmek” amacıyla sarf ettiği çabaları anlatıyor ve İngiliz askerlerinin görevinin sadece güvenlik ortamını sağlamak olmadığının altını çiziyor.


Genellikle ya bir uçaktan ya da topla atılan bir salkım bombasının içinde bulunabilen 650 kadar küçük bomba geniş bir alana yayılıyor. Atıldığı an patlaması beklenen salkım bombası bazen de hemen patlamıyor ve atıldıktan yıllar sonra bile, genellikle masum sivillerin ölümüne yol açıyor.


The Guardian’daki haberde, İngiliz silahlı kuvvetlerinin, kendi kendini yok ettiği için “akıllı bomba” olarak anılan ve yetkililere göre siviller için bir risk oluşturmayan türden salkım bombalarının kullanımını ise sürdüreceği belirtiliyor.


Norveç’in başkenti Oslo’da bir araya gelen 46 ülke, bu tür bombanın gelecek yıl yasaklanmasını öngören bir anlaşmaya varmıştı, ancak İngiltere ve Fransa tarafından imzalanan anlaşmaya Japonya, Polonya ve Romanya imza koymamış, İsrail ve ABD gibi bu silahları yaygın kullanan kilit ülkeler konferansa bile katılmamıştı.


 

800710cookie-checkİngiltere salkım bombasını yasaklıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.