İngiltere: Talibanın elinde Çin silahı var

BBC’nin haberine göre, İngiltere’nin şikayeti üzerine Çinli yetkililer, konuyla ilgili soruşturma başlatma sözü verdi.


Bir İngiliz yetkilinin, bir süre önce Çin Dışişleri Bakanlığında yapılan bir toplantıda konuyla ilgili endişelerini ilettiği belirtildi.


Çin Dışişleri Bakanlığı, silah ihracatının ulusal yasalar ve uluslararası yükümlülükler çerçevesinde yapıldığını bildirdi, ancak konuyu araştırmayı taahhüt etti.


Afgan yetkilileri de BBC’ye yaptıkları açıklamalarda, gelişmiş Çin yapımı silahların Taliban’ın eline geçtiğini belirtti.


Yetkililer, bu silahlar arasında karadan havaya füzeler, uçaksavar silahları, roketatarlar ve yola yerleştirilen bombaların parçalarının bulunduğunu ifade etti.


ABD’nin de Çin’e benzer şikayette bulunduğu kaydedildi.


Taliban’ın geçmişte piyasanın en ucuzlarından olan Çin yapımı silahları Pakistan istihbarat kurumu aracılığıyla ya da doğrudan silah tacirlerinden aldığı belirtiliyor. Ancak ABD’nin terörle mücadelede en yakın müttefiklerinden olan Pakistan’ın şu anda böyle bir silah sevkıyatına izin vermesinin olası olmadığı ifade ediliyor.


Uzmanlar, bu nedenle artık Pakistan’ın silahların transit noktası olamayacağını belirtirken, bu ülkenin yerini Taliban’la ortak düşmanı ABD olan İran’ın almış olabileceği yorumunu yapıyor.


 



 

804760cookie-checkİngiltere: Talibanın elinde Çin silahı var

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.