İngiltere teröre karşı ‘DGM’ kuruyor

‘Gizli özel’ terör mahkemeleri, bireysel hakların gaspedilmesine karşı insan hakları savunucularının eleştirilerine karşı kalkan işlevi de görecek…


İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın yeşil ışık yaktığı projeyi değerlendiren ciddi ulusal gazete The Guardian, “Mahkemelerde özel güvenlik soruşturmasından geçirilecek yargıçların görev yapacak ve gizli özel mahkemenin yargıçları aynı zamanda zanlıların hakkında dava açılmadan ne kadar gözaltında tutulacağına da karar verilecek. Bu mahkemelerde, yargıçlara gizli servislerin topladığı istihbaratı da delil olarak sunulacak” diye yazdı.


“HÜKÜMET NE YAPACAĞINI BİLMİYOR”
İngiltere’de en çok satan gazetelerden The Daily Telegraph da, Tony Blair’in gizli mahkemeler konusunda Fransa’yı örnek aldığını vurgulayarak şu yorumu yaptı:


“Terörle mücadele konusunda hergün yeni öneriler gündeme getiren, hükümet son olarak 60 yıldır başvurulmayan vatana ihanet suçlamasını tartışmaya açtı. İnsan hakları ve muhalefetten gelen tepkiler üzerine hükümet bazen geri adım atsa da ne yapacağını bilmez ve panik halinde bir görüntü sergiliyor…”


The Independent de, teröre göz yumma, terörü övme gibi yeni suç tanımları yaratmaya çalışan hükümetin vatana ihanet yasasını canlandırmak yerine ifade özgürlüğüne zarar vermeden, suçluları mevcut yasalarla cezalandırması gerektiği görüşünü savundu. The Independent’in alınan önlemler hakkında görüşünü aktardığı Emel adlı İslami derginin editörü Sarah Josef, “Kendimizi nasıl tanımlayacağımıza biz karar vermeliyiz. Biz margarin değiliz ki markamızı değiştirelim” dedi.


The Daily Telegraph da hükümetin izlediği anti-terör politikasını eleştirerek şu yorumu yaptı:


“Hükümetin tartışma yaratan önerilerden biri de ülkedeki göçmenlerin, Amerika’daki gibi kökenlerine göre tanımlanmasıydı. İçişleri Bakan Yardımcısı Hazel Blears, Londra saldırılarından sonra ülkede birliğin sağlanması ve İngiliz vatandaşlığı bilincinin güçlendirilmesi için bu öneriyi tartışmaya açmış, örneğin Pakistanlı yerine Pakistanlı İngiliz tanımının kullanılmasını teklif etmişti.”

783000cookie-checkİngiltere teröre karşı ‘DGM’ kuruyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.