İngiltere ve Türkiye’nin Kürdistan krizi

The Guardian gazetesinde Owen Bowcott imzasıyla yer alan habere göre, İngiltere Dışişleri Bakanlığı, sahip oldukları İngiliz pasaportlarında tutarsızlık olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan ve sınır dışı edilen İngiliz vatandaşları için Tükiye’yi protesto etmeye hazırlanıyor.

Yaz aylarında meydana gelen iki ayrı olayda, Türk yetkililerin, pasaportlarındaki doğum yeri hanelerinde “Kürdistan” yazan yolcuların ülkeye girmelerine izin vermedikleri kaydedildi. Söz konusu yolcuların uçuş ya da tatilleri için herhangi bir tazminat ödenmediği de ifade edildi.

İstanbul’da meydana gelen iki olayın İngiliz diplomatlar tarafından araştırıldığı belirtilirken, olayların 24 ve 28 Ağustos günlerinde gerçekleştiği ifade edildi.

Haberde, İngiltere Dışişleri Bakanlığı basın sözcünün konuyla ilgili açıklamasına da yer verildi. Sözcü, “Türk kanunlarına göre, herhangi bir uyruktan olan yolcular, pasaportlarında tutarsızlık varsa geri gönderilebilir ve Kürdistan kelimesi bir tutarsızlık olarak sınıflandırılabilir. Ama bu, insanların geri çevrilmesi ve geri gönderilmesi için tatmin edici değildir. Bu olaylara ilişkin kaygımızı anlatmak için Türk Dışişleri Bakanlığı’na yazı yazıyoruz. Bunu çok ciddiye alıyoruz. Bir açıklama arıyoruz. İstanbul’daki Konsolosluk büromuz da Türk yetkililerle temas halinde” dedi.

Haberde, Dışişleri Bakanlığı’nın, Türkiye’ye ilişkin seyahat tavsiyesinde, “bölgeden gelerek İngiliz vatandaşlığı alanların, pasaportlarında ‘Kürdistan’a atıfta bulunurlarsa sorunlar yaşayacakları” yönünde değişiklik yapma konusunu değerlendirdiği de vurgulandı. Pasaport dairesinin de bu konuda uyarıldığı belirtildi.
 

1095080cookie-checkİngiltere ve Türkiye’nin Kürdistan krizi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.