İngiltere’de 2010 böyle geçti…

İNGİLTERE GÜNDEMİ

SEÇİMDE HÜKÜMET DEĞİŞTİ

Mayıs’taki genel ve yerel seçimlerin ardından Muhafazakâr Parti ile Liberal Demokratlar koalisyon kurdu. Muhafazakar Parti lideri David Cameron Başbakan oldu.

Hükümetin 150 milyar dolarlık kemer sıkma programını patronlar kulübü İngiltere Sanayiciler Konfederasyonu beğendi. Patronlar kesintilerin yeniden durgunluğa sürükleyebileceği görüşüne katılmadıklarını açıklayarak hükümete destek oldular.

Hükümet ilk kabine toplantısında kendi maaşlarında yüzde 5’lik bir kesinti yaparak acı reçeteye zemin hazırladı.

Hükümetin ilk icraatlardan biri de AB dışındaki ülkelerden alınacak yıllık nitelikli işçi kotasını beşte bir oranında düşürerek 21 bin 700 ile sınırlandırmak oldu.

İngilizce bilmeyene evlilik vizesi verilmeyeceği açıklandı… İngiltere’ye eş durumu nedeniyle, evlilik vizesi alarak gelmek isteyenler gelecek aydan itibaren, dil sınavına tabi tutulacak ve temel İngilizceyi bilmeleri gerekecek.

TÜRKİYE KÖKENLİ MİLLETVEKİLİ ÇIKARAMADIK

Hemel Hempstead’den İşçi Partisi adayı olarak gösterilen Kıbrıs Türk kökenli Ayfer Orhan, 6 Mayıs Genel ve Yerel Seçimleri’ni kaybetti. Yerel seçimlerde Türkçe ve Kürtçe konuşan toplumun yoğun olduğu bölgelerde İşçi Partisi kazandı. Toplum üyesi bazı adaylar belediye meclislerine girmeyi başardı.

BAŞBAKAN CAMERON İKİNCİ ZİYARETİNİ TÜRKİYE’YE YAPTI

The Independent yazarlarından Adrian Hamilton, Cameron’ın Temmuz’daki Türkiye ve Hindistan ziyaretlerinde verdiği mesajları analiz ederek bunun İngiltere’nin geleneksel dış politika üslubunda bir değişikliğe işaret ettiğini belirtti. Yazara göre Başbakan “ABD’nin küçük ortağı” dışında bir politika izliyor…

İNGİLTERE’NİN TÜRKİYE’Yİ AB DESTEĞİ ZARARSIZ ÇABA

The Financial Times başyazısında Başbakan David Cameron’ın Türkiye’nin AB üyeliği ile ilgili çabalarının büyük ölçüde retorikten ibaret olduğunu savunarak ‘zararsız çaba’ anlamında ‘masrafsız diplomasi’ yorumunu yaptı.

İŞÇİ PARTİSİ’NDE DEĞİŞİM

Mayıs Genel seçimklerini kaybeden İşçi Partisi’nin lideri Gordon Brown geleneklere uyarak koltuklarını ve üstelik siyaseti de bıraktı. Kardeşi David’i kıl payı geride bırakarak lider olan Ed Miliband, “2003 yılında Tony Blair önderliğinde Irak’ta savaşa girilmesinin hatalı olduğunu” söyledi.

Türkiye’nin İşçi Partlili Dostları “David Miliband”liderlik kampanyasında David Miliband’a destek vereceğini açıklayarak çuvalladı.

KRİZ ZİRVEDEYDİ

Bankacılık sektöründe hisselerin gereksiz şişmesinden kaynaklanan kriz hükümetin beceriksizliği nedeniyle ekonominin herkesimine yayıldı.

Türkiye’ye uygulattıkları “Bırakınız batan batsın, kalan sağlar sizin olsun” önerisini kendilerine uygulamayan İngiltere bütçeden bankalara destek vererek 150 milyar sterlinlik bir açık oluşmasına neden oldu.

Hükümet bu dev bütçe açığını da işsizlik ve engelli yardımının da içinde olduğu sosyal yardımları keserek, sosyal yatırımları azaltarak kapatma yoluna gitti.

İngiltere’deki sendikalar, hükümetin kamu kesinti planlarını yaşama geçirmesi durumunda ortak greve gitme kararı aldı.

The Independent, “Yunanistan’da halk ‘krizin faturasını yaratanların ödemesi için’ sokaklarda bizim üzerimize ölü toprağı serpilmiş durumda. Uyuşukluğu bir an önce atmalıyız” diye yazdı…

ÖĞRENCİLER EYLEMDEYDİ

Üniversite öğrenci harçlarının yıllık 3 bin sterlinden 9 bine çıkarılması sokak gösterilerine neden oldu. Prens Charles ve eşi Camilla’nın aracı da göstericilerin arasında kaldı… Hükümetin harçları yükseltmesi üniversite yatırımlarını kısmak için talebi düşürme yöntemi olarak algılandı…

WIKILEAKS İNGİLTERE’Yİ DE SALLADI

Wikileaks İngiltere’yi ilgilendiren iddiaları gündemi oluşturdu. Wikileaks’in kurucusu Julian Assange İngiltere’de yargılanıyor. Assange Adalet Bakanı Eric Holder’ın kendisine komplonun suç ortağı olarak hüküm giydirmek istediğini ve “bilgisayar hack’leme ve teröre destek verme” yasalarını incelediğini söyledi.

WikiLeaks’te yer alan ABD büyükelçi yorumlarında İngiltere tahtının dördüncü sıradaki veliahtı York Dükü Prens Andrew’in ‘ukala’ diye nitelendiği ortaya çıktı. Prens Andrew’un Kazakistan’ı ziyareti sırasında, İngiltere’nin en büyük savunma şirketi BAE Systems hakkındaki rüşvet iddialarını soruşturan İngiliz gazetecilere küfrettiği yazıldı.

ESKİ DÜŞMANLAR SAVUNMADA İŞBİRLİĞİ DEDİ

İngiltere ve Fransa’dan savunma işbirliği yapmaya karar verdi. İngiltere Başbakanı David Cameron ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Kasım’da Londra’da imzaladığı savunma işbirliği anlaşmalarına göre iki ülke nükleer savaş başlıklarından uçak gemilerine ortaklık yapacak. Basına göre iki ülkenin savunmadaki ortaklığının nedeni bütçe baskısı…

BLAİR KORKTU!

Irak işgalinin mimarlarından eski İngiltere başbakanı Blair, kendisini hedef alan savaş karşıtı eylemlerden dolayı yeni kitabı “A Voyage”in (Yolculuk) imza gününü iptal etmek zorunda kaldı. Daha öncede de Blair’e Dublin’deki imza gününde yumurta atılmıştı.

PRENS EVLENİYOR

İngiliz Kraliyet tahtının ikinci sıradaki varisi Prens William ile Kate Middleton, 29 Nisan’da İngiltere’nin başkenti Londra’da evlenecek.

BAKAN BİLE MURDOCH’A HAYIR DEDİ

İngiltere’nin İş Dünyasından Sorumlu Bakanı Vince Cable’ın, İngiliz basınına bugün sızan açıklamalarında, “Medya patronu Rupert Murdoch’a karşı savaş ilan ettiğini” söylediği aktarıldı. Bakan, “Murdoch’ın İngiliz kanalı Sky’ı tamamen ele geçirmesini engelleyeceğim” diye konuştu.

İNGİLTERE’Yİ SOĞUK HAVA VURDU…

Yılın son ayında soğuk hava dalgası ve kar pek çok hava limanınında kapatılmasına neden oldu. Elektrik ve gaza yapılan zamlar da bu kötü hava şartlarına rastladı…

DOMUZ GRİBİ KORKUTTU

Yıl içinde domuz gribi salgını basında çok yer alınca halkta panik yaşandı. Grip aşısı üreticilerini zengin eden bu salgının korkulduğu kadar olmadığı ortaya çıktı…

LONDRA’DA KİRALIK BİSİKLET DÖNEMİ BAŞLADI

Londra Büyükşehir Belediye Başkanı Boris Johnson, şehiriçi ulaşımında çok uygun bir fiyata kiralanabilecek bisikletleri Ağustos’ta basına tanıttı. Belediye Başkanı halkın ‘muazzam komünist tecrübesi’ dediği mavi bisikletleri kullanarak temiz havaya katkıda bulunmasını istedi. Londra’da 300 metre arayla kurulan 315 istasyonda beş bin bisikletle hizmete sunuldu.

İNGİLTERE ÇOCUK İŞÇİLERİN SIRTINDAN KALKINMIŞ

Oxford Üniversitesi’nden önde gelen iktisat tarihçisi Prof. Jane Humpries’in araştırması, çocuk işçiliğin sanayi devriminde hayati unsurlardan biri olduğunu ortaya koydu.

BA’DEKİ GREV ZARARA YOL AÇTI

İngiltere’nin ulusal havayolu British Airways’deki grev havalimanlarında kaosa yol açtı. BA yöneticilerinin grevi engellemek için pek çok entrika çevirdikleri de basına yansıdı.

FAİZ ORANLARI DEĞİŞMEDİ

İngiltere Merkez Bankası, yüzde 0.5 olan faiz oranlarını bu yıl da değiştirmedi. Mortgage yani ev kredisinin faizi ödeyenler düşük faizden ödemeyi sürdürdüler. Özellikle kira gelirini geçim kapısı yapan rantiyercilere de gün doğmuş oldu.

AF ÖRGÜTÜ İNGİLTERE’Yİ UYARDI

Londra’da bulunan Uluslararası Af Örgütü, Mayıs ayında İngiltere hükümetinin; sığınmacı adayların geldikleri ülke yönetimlerince işkence yapılmayacağına dair “hiç bir değeri bulunmayan” anlaşmalara dayanarak sığınma isteyenleri sınır dışı etme uygulamasına son vermesini istedi.

ŞAİBELİ BAE SYSTEM 1 NUMARA OLDU

İngiliz silah üreticisi “BAE Systems”, 32,4 milyar dolarla dünyanın bir numarası haline geldi. Şirketin hükümetin bilgisi dahilinde silah sattığı ülkelerde rüşvet dağıttı iddiaları basına yansımış ve şirket “hükümet tarafından durdurulsa da” soruşturmaya uğramıştı.

ASGARİ ÜCRET ARTTI

Asgari ücret £5.80’den £5.93’e çıktı… Hükümet ülkedeki asgari ücretin 1 Ekim 2010’dan geçerli olmak üzere yüzde 2.2 artarak 5.80’den £5.93’e yükseldiğini açıkladı.

İRLANDA BARIŞINDA TARİHİ ADIM

İrlanda Parlamentosu, emniyet ve yargı yetkilerinin Londra’dan Belfast’a devredilmesini Mart ayında onayladı.

***

TÜRKÇE VE KÜRTÇE KONUŞAN TOPLUM GÜNDEMİ

PEK ÇOK MARKA LONDRA’DA ŞUBE AÇTI

Dünya Göz ve Doğtaş’ın da aralarında bulunduğu Türkiye’deki bazı markalar Londra’da şube açtı…

LONDRA DÖRYOL AĞZIYDI…

Londra yine pek çok yazar ve sanatçının durağı oldu. Aydın Çubukcu, Ece Temelkuran, Oktay Ekşi, Türkkaya Ataöv, Mustafa Sarıgül, Başbakan Tayyip Erdoğan ve pek çok bakan, BDP’li politikacılar, sanatçılardan Kıraç, Meray Günayman, Zülfi Livaleni, Volkan Konak, İdil Biret Londra’ya gelenler arasındaydı…

ANKARA ANLAŞMASINDA SEVİNDİRİCİ HABER

İngiltere İçişleri Bakanlığı 1 Nisan 2010’dan itibaren uygulamaya başlayacağı vize kategorisini değiştirmeye sınırlama getirme kararını son anda kaldırdı. Londra’daki Türk Başkonsolosluğuna gönderilen yazıda, yasal olarak İngiltere’de bulunan Türk vatandaşlarının gerekli şartları yerine getirmek şartıyla Ankara Anlaşmasına başvurabileceği açıklandı

ORAMS DAVASI KAYBEDİLDİ

İngiliz İstinaf Mahkemesi Ocak ayında Kuzey Kıbrıs’ta eski Rum arazisi üzerine ev yaptıran İngiliz Orams ailesinin davasında davacı Rum ev sahibini haklı buldu. Karar Kuzey Kıbrıs’ta ev alan İngilizler kaygılandırdı.

TÖRE CİNAYETİNDE BABAYA ÖMÜR BOYU HAPİS CEZASI VERİLDİ

Londra’nın doğusunda Woodford Green’de, 10 yıl önce kayıplara karışan 15 yaşındaki kızı Tülay Gören’i işkenceyle öldürdüğü iddiasıyla yargılanan baba Mehmet Gören, çıkarıldığı mahkemede ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Genç kızın cesedi hala bulunamadı.

DAY MER ETKİNLİKLERİN ADRESİ OLDU

DAY MER bu yıl Mart’ta Emekçi Kadınlar Şenliği, haziran-temmuz aylarında büyük festival ve Aralık’ta da Kitap ve Kültür Günleri’ni düzenledi.

TÜRK FESTİVALİ YAPILDI

Turkish Foruk UK’in organize ettiği 2 günlük 5’inci Türk Festivali Temmuz ayında Thames Nehri kıyısında yapıldı.

BÜYÜKELÇİ VE BAŞKONSOLOS DEĞİŞTİ

Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği’ne Ünal Çeviköz ve Başkonsolosluğu’na da Ahmet Demirok atandı. Londra Başkonsolosluğu, 1 Ekim tarihinden e-rendevu dönemine geçen ilk başkonsolosluk oldu.

KTHY BATTI

Kuzey Kıbrıs’tan Türkiye’ye uğrayarak İngiltere’ye uçan KTHY iflas etti. Turizm mevsiminde kanat açamayan KTHY mağdurlarına bilgi verilmemesi ve kendi kaderlerine terkedilmesi yolcuların öfkesini çekti. Kuzey Kıbrıs’taki KTHY merkezinin beceriksizliği basın tarafından da sertçe eleştirildi.

YUNUS EMRE KÜLTÜR MERKEZİ AÇILDI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kasım ayında İngiltere’de Yunus Emre Kültür Merkezi ve Mimar Sinan Sergisi açılışlarına katıldı.

TÜRK KÜRT BAKKALAR SOYGUNCULARIN İLGİ ODAĞIYDI…

Türkiye kökenli bakkallar soyguncuların hedefi oldu…

24 saate yakın hizmet veren Türkiye kökenli bakkallar yıl boyu soyguncuların hedefi oldu. Kasklı motosikletli ve silahlı soyguncuların hedefi olan bakkalları soyanlar genellikle kayıplara karışmayı başardı.

Son olarak da Türkçe konuşan toplumun yoğun olarak yaşadığı Islington bölgesi Seven Sisters Road üzerindeki Zehra Kuyumcu 29 Aralık sabahı saat 10.15’te silahlı soyuncular tarafından soyuldu.

CEMEVİ’NDE YENİ YÖNETİM

Türkiye kökenlilerin en büyük sivil toplum örgütlerinden İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi’nde muhalefetteki sol kanat yönetime geldi. Eski yönetimin mahkeme başvurusu da boşa çıktı…

UYUŞTURUCUDA CEZA YAĞDI

Bu yıl da uyuşturucu çetelerine yönelik operasyonlarda Türkçe isimli sanıklara sıkca rastladık. Öte yandan İngiliz Adalet Bakanlığı, uyuşturucu davasından tutuklu olan engelli sandalyesindeki Abdullah Başbaşin’i cezaevinde kötü şartlarda tutmaktan dolayı özür dileyerek 20 bin sterlin tazminat vermeyi kabul etti.

ASİL NADİR DÖNDÜ

Kıbrıslı işadamı Asil Nadir kaçak olarak yaşadığı Kuzey Kıbrıs’tan Londra’ya 17 yıl sonra geri döndü. Ağustos ayında Londra’ya gelen işadamına ilk mahkemesinde ayagına elektronik kelepçe takılarak davasını dışarıdan takip etme şansı verildi. Nadir, Polly Peck adlı şirketin sahibiyken yolsuzluk yapmakla suçlanıyor.

EĞİTİMDE BAŞARI GÖSTEREMEDİK

A-Level sonuçları yine üzdü… 2010 yılı universiteye girişleri belirleyecek olan A-Level sonuçları açıklandı ve sonuçlar sabırsızlıkla bekleyen öğrencilerin eline ulaştı. Eğitimciler Forumu’nun açıklamasına göre; ne yazik ki bu yıl da Türkçe konuşan öğrencilerin sınav sonuçlarınının beklenen düzeyde olmadığı görüldü.

TOPLUM POSTASI VEDA ETTİ

Türkçe yayınlanan en eski gazete Toplum Postası Temmuz’da yayın hayatına veda etti. 27 yıllık gazette Toplum Merkezi tarafından yayınlanıyordu. Toplum Merkezi’nin “beceriksiz yönetim kurulu” tarihi gazeteyi bütün eleştiri ve uyarılara karşın kapattı.

1083240cookie-checkİngiltere’de 2010 böyle geçti…
Önceki haberÖzdemir Asaf
Sonraki haberDansın Büyüsü
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.