İngiltere’de 2012 nasıl geçti?

HAZIRLAYAN: FARUK ESKİOĞLU

2012 Birleşik Krallık 2012 gündeminde sosyal kesintiler ve krizin faturasını yaratanların ödemesini isteyen protestolar vardı…

İngiltere’de Kraliçe Elizabeth tahtta 60’ıncı yılını törenlerle kutladı… Kutlamalar krize karşı mücadele eden bazı sivil toplum kuruluşları ve sendikalarca büyük bir müsriflik ve duyarsızlıkla suçlandı…

İngiltere ve İskoçya arasında İskoçya’nın 2014’de Bağımsızlık Referandumu’na gitme Protokolu imzalandı. İngiltere İskoçya’nın ayrılmamasını isteyen İngiltere, BASK’ların ayrılmasını istemeyen İspanya’nın da yardımıyla AB’de İskoçya aleyhine bir karar çıkarttı. Buna göre İskoçya Birleşik Krallık’tan ayrılırsa AB’ye üyeliği de düşecek…

Rupert Murdoch’a bağlı medyasındaki skandallar gündemden düşmedi.

Birleşik Krallık dışişlerinde Türkiye’nin AB’ye desteğini yinelerken, Suriye’deki muhalifleri tanıyarak Esad rejimine karşı siyasi ve askeri destek vermeyi kabul etti.

İngiltere’den yurtdışına yönelik turizmde ekonomik kriz, Londra Olimpiyatları ve Kraliçe’nin Pırlanta Yılı Kutlamaları’na rağmen bir düşüş yaşanmadığı tam tersine artış olduğu açıklandı.

WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange, haziran ayından bu yana sığındığı Londra’daki Ekvador elçiliğinde yaşıyor.

Londra 27 Temmuz-12 Ağustos arasında yapılan Olimpiyatlara ev sahipliği yaptı. Olimpiyatlarda CocaCola ve McDonalds gibi markalar iş yaparken küçük esnaf büyük bir hayal kırıklığına uğradığını açıkladı.

***

“İngiltere’nin Türkiye gündemi ise yoğun geçti” denilebilir… Türkiye ve KKTC’den cumhurbaşkanı ve başbakanlar ile pek çok bakan 2012’de Londra’da resmi ziyaretlerde bulundular…

İngiltere basını Türkiye’deki davaları, Kürt sorununu sayfalarına taşırken genellikle AKP iktidarını antidemokratik uygulamalırı ve Başbakan Tayyip Erdodğan’ın hırçın çıkışları eleştirdi…

Toplum gündeminde ise Londra yine dört yol ağzıydı… Orhan Bursalı, Onur Öymen, 68 kuşağının temsilcisi Ertuğurul Kürkçü ve Mustafa Yalçıner ile bazı BDP milletvekilleri katıldıkları söyleşilerde Türkiye gündemini anlattılar. Hasan Cemal, Kadri Gürsel, Bejan Matur ve Ece Temelkuran Londra’da konuşma yapan gazeteciler arasındaydı…

Ajda Pekkan ve Müslüm Gürses gibi pek çok tanınmış sanatçı da Londra’da konserler verdi.

Toplumu kemiren uyuşturucu ve çete cinayetleri ile intiharlar olayları sürdü. Polis Ahmet Paytak ve Ali Armağan’ın katillerini bularak suçluların cezasız kalmayacağı mesajını verdi.

Londra’da Türkçe ve Kürtçe konuşan topluma yönelik çalışmalar yapan 25 dernek; organize suç örgütlerine sivil tepkiyi koymak ve polise baskı yapmak amacıyla “Gençlik geleceğimizdir, geleceğine sahip çık” adlı bir platformda biraraya geldi…

Türkiye kültürü Londra’da da sürdü. Cumhuriyet Bayramı’ndan Newroz’a pek çok kutlama yapıldı. Toplum üyeleri Türkiye’deki Van Depremzedelerine yardımdan Kürt mahkumların açlık grevine destek gibi pek çok Türkiye’de olup bitenlere karşı duyarlılığını yine gösterdi.

İAKM ve Cemevi’nin Londra’daki yolcularını mağdur eden müflis KTHY ile Atlas Jet’e açtığı tazminat davasını kazandı… Ayrıca uzun süredir Mahkemesi süren İAKM ve Cemevi’ndeki eski-yeni yönetim kavgası da sonuçlandı.

***

OCAK

Denktaş’a Londra’dan taziye…

Kuzey Kıbrıs Türk toplumunun lideri Rauf Denktaş’ın ölümü Londra’da da büyük üzünü yarattı. Londra’daki sivil toplum kuruluşları ve gazeteciler Denktaş’ın ardından taziye mesajları yayımladı.

Kıbrıs’ta 1996-2003 arasında İngiltere’nin Kıbrıs Özel Temsilciliği görevini yapan ve Annan Planı mimarlarından sayılan David Hannay, Rauf Denktaş’la farklı düşünmesine karşın nazik bir dost ve misafirsever bir ev sahibi olarak niteledi.

“DAY MER Yardımı, deprem ve yangınzede Zengin ailesini mutlu etti”

DAY MER’in, Van depremzedeleri için başlattığı kampanyanın sorumlusu Feyzullah Cinpolat, “Gönderdiğimiz bütün yardımlar başarıyla sahiplerine ulaştığı için mutluyuz. Özellikle yardım konteynerlerinden biri deprem sonrası çadırda çıkan yangında aile üyelerinin birisini yitiren Zengin ailesine verilmesi bizi sevindirdi” dedi.

Her yerde protesto var…

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Haringay bölgesinde bulunan Downshill ve Forced ilkokullarını akademi yapmasına karşı çıkan aileler ve bölge sakinleri protesto yürüyüşü düzenledi… Çocuklarıyla eyleme katılan aileler renkli görüntüler oluşturdu…

Murdoch Skandalı sürdü

Rupert Murdoch’a bağlı muhabirlerin haber üretmek için bazı telefonları polise rüşvet vererek ya da özel detektifler tutarak dinlediği iddiaları 2012’de soruşturuldu.

Murdoch, 168 yıllık tarihi olan News of the World’u ani bir kararla kapatarak öfke dalgasını dindirmeye çalışsa da, telekulak skandalı dinmedi.

ŞUBAT

“Vay sen misin yürüyüşe katılan”

Dr. Özgür Akbaba, bir gösteri yürüyüşünde kamu düzenini şiddete dayanarak bozmaktan (violent disorder) suçlu bulundu.

Dr. Akbaba 9 Şubat günkü duruşmasında 1 yıl hapis cezası aldı fakat iyi hali ve toplum merkezlerinin referans mektupları ve sundukları 1.100 imzalı destek dilekcesi nedeniyle cezası 2 yıl boyunca (tecil) ertelendi. Dr. Akbaba 1000 sterlin mahkeme masrafı ve bir toplum merkezinde 120 saat toplumsal çalışma cezasına da çarptırdı.

Özer’e ‘ırkçılık’ suçlamasından beraat

Özer restoranı ve Sofra restoran zincirlerinin sahibi Hüseyin Özer, eski çalışanları tarafından kendisine karşı başlatılan ve içinde dayak, ırkçılık, taciz gibi 10 farklı suçlamanın yer aldığı davadan beraat etti.

Kraliçe, Pırlanta Yılı’nı kutladı

İngiltere’de Kraliçe Elizabeth tahtta 60’ıncı yılını törenlerle kutladı… Kutlamalar krize karşı mücadele eden bazı sivil toplum kuruluşları ve sendikalarca büyük bir müsriflik ve duyarsızlıkla suçlandı…

MART

“İstanbul’un tarihi yerle bir ediliyor”

Guardian gazetesi, İstanbul’daki kentsel dönüşüm projeleri konu alan haberinde şehrin tarihinin yerle bir edildiğini öne sürdü. Gazete, birçok şehir planlamacının hükümeti yeterince şeffaf davranmamak ve bu projeler konusunda halkın görüşüne başvurmamakla suçladığını aktardı.

CHP’liler 8 Mart’ı Thames’de kutladı

CHP İngiltere Dayanışma Derneği, Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü 4 Mart günü kadınlarla Thames Nehri’nde yapacağı bir tekne gezisi ile kutladı. CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven’in onur konuğu olarak katıldığı tekne gezisine 150 kadın katıldı.

DAY MER’den kadınlara şenlik

DAY MER Kadın Komisyonu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü Toplum Merkezi’nde bir şenlikle kutladı…

Özge Karabıyık’ın anısına Fotograf Sergisi

Genç yaşta yaşamını yitiren Özge Karabıyık’ın fotoğrafları “Petit Coin”de sergilendi. Hackney’de yaşayan Karabıyık, Hindistan’da uğradığı bir kazada beyin zedelenmesinden 1 Ocak günü yaşamını yitirmiş ve 8 Ocak’da da Fethiye’de toprağa verilmişti.

“Newroz” Finsbury Park’ta da kutlandı

Finsbury Park’ta düzenlenen “Newroz” kutlamasına binlerce toplum üyesi çocuklarıyla katıldı. Yerel giysilerin dikkati çektiği etkinlikte türküler söylendi, halaylar çekildi… “Newroz Piroz Be!” sloganları ve Öcalan posterlerinin de yer aldığı kutlama olaysız dağıldı…

Londra isyanına katılan Türk’e 4 yıl

Geçen yaz Londra’da başlayıp İngiltere’nin diğer şehirlerine sıçrayan ayaklanma olaylarına karıştığı tespit edilen Yasin Tokgöz 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Hackney bölgesindeki CCTV kameralarına yansıyan görüntülerden tespit edilen Tokgöz’ün aldığı hapis cezasıyla ilgili konuşan dedektif Perry Benton, 4 yıl hapis cezasının, işlenen toplumsal suç için memnuniyet verici olduğunu belirtti.

NİSAN

Müslüman seçmen ‘sosyalist’ adayı seçti

İşçi Partisi’nin eski milletvekili sosyalist aday George Galloway, Respect Partisi adına girdiği Bradford kentindeki ara seçimlerde milletvekilliğine seçildi. Bradford nüfusunun yarıdan çoğunu Asya kökenli Müslümanlar oluşturuyor.

25 dernek “Yeter artık” dedi

Londra’da Türkçe ve Kürtçe konuşan topluma yönelik çalışmalar yapan 25 dernek; “Gençlik geleceğimizdir, geleceğine sahip çık” adlı bir platformda biraraya geldi… Platform, çetelere, uyuşturucu ticareti ve kumarhanelere karşı etkin mücadele ile gençlere yönelik projeler gerçekleştirmeyi amaçlıyor.

Saçları ağarsa da hâlâ gözü kara gençlerin gecesi

Türkiye’de 12 Eylül döneminin yargılanması için de mücadele eden Devrimci 78’liler Federasyonu’na destek amacıyla Londra’da da 3 Nisan akşamı gece düzenlendi.

Haringey ‘belediye vergisi’ni artırmayacak

Haringey Belediyesi 3’ncü kez belediye vergisini dondurduğunu açıkladı.

Haringey Belediye Lideri Claire Kober, ülkedeki yüzde 2.5 Katma Değer Vergisi (VAT) artışı ve yüzde 7 ulaşım zamlarını hatırlatarak “Bölge sakinlerinin yaşam standartları da ne yazık ki olumsuz etkilendi. Gençler arasındaki işsizliğin artması da kaygı verici. Belediye olarak Haringey’de yaşayanların bütçelerine ek bir yük getirmemek amacıyla belediye vergilerini 3’ncü kez dondurma kararı aldık…” dedi.

MAYIS

“Neremiz doğru ki basın olsun”

Londra’da konuşan gazeteci Orhan Bursalı, Türkiye’de basının diğer özgürlüklerden farksız olduğunu belirterek “Deve misali neremiz doğru ki basın özgür olsun” dedi. Bursalı, 1994’de yaptığı bir araştırmaya göre basının yüzde 42’sinin AKP yanlısı olduğunu saptadığını ve bu oranın baskı ve yıldırma politikasıyla günümüzde yüzde 75’e yükseldiğini söyledi…

Kansere karşı ‘aşk şarkıları’

İngiltere’de müzik öğrenimi gören öğrencileri desteklemek amacıyla Canan Maxton’un kurduğu Talent Unlimited Vakfı bu kez kanserle mücadele eden Macmillan gönüllü grubuyla “Aşk ve Gönül Şarkıları” başlıklı yardım konseri düzenledi.

Konseri müzik eleştirmeni Bill Newman’ın da bulunduğu 200 sanatsever izledi…

Kürkçü ve Yalçıner Londra’da Denizleri anlattı

68 kuşağının temsilcisi Ertuğurul Kürkçü ve Mustafa Yalçıner; Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın Türkiye’deki demokrasi ve sosyalizm mücadelesinde önemli bir köşe taşı olduğunu belirterek aradan 40 yıl geçmesine karşın hala etkisinin sürdüğünü belirttiler.

1968 Gençlik hareketi önderlerinden BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve gazeteci yazar Mustafa Yalçıner “40’ncı yılında 6 Mayıs ve Mücadele” başlıklı bir panelde konuştu… DAY MER Başkanı Ahmet Sezgin’in yönettiği paneli 500’e yakın katılımcı izledi.

Konuşmacılar 68’in günümüze yorumlanması gerektiği ortak görüşünde birleşerek demokrasi ve sosyalizm mücadelesinde iyimser bir tablo çizdiler.

Nihavent, Itri’yi eserleriyle andı

Türk musikisinin Mozart’ı sayılan Itri’nin 300’ncü doğum yılını anma konseri, Londra Yunus Emre Kültür Merkezi’nde yapıldı.

80 Öğrenci’den müzik dinletisi

Day-Mer ve Londra Toplum Merkezi bünyesinde devam eden saz, gitar ve keman kurslarına katılan öğrenciler hazırladıkları bir dinletide çalışmalarını aileleriyle paylaştı.

Saz Öğretmenleri Atilla Kopan ve Anıl Duman, Gitar Öğretmeni Onur Çabuk ve Keman Öğretmeni Nilüfer Alimaksumova’nın ortaklaşa hazırladığı dinleti 15 Nisan Pazar günü Londra Toplum Merkezinde gerçekleşti.

Londra’da Türkçe Shakespeare

William Shakespeare’in oyunları Londra’daki “Shakespeare Globe”da… “Antonius ile Kleopatra” oyununda başrolde Haluk Bilginer yer aldı.

HAZİRAN

Alevi Festivali 29 Mayıs – 3 Haziran arasında yapıldı…

İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi (İAKM- Cemevi), “II. İngiltere Alevi Kültür Festivali” 29 Mayıs – 3 Haziran arasında yapıldı. Festival öncesinde parlamentoda bir resepsiyon verildi…

Bir komunistin cenazesi enternasyonelle gönderilmeli”

Alevi Dedesi Mehmet Turan, bir komunistin cenazesinin komunist enternasyonel marşıyla gönderilmesi gerektiğini söyledi.

(İAKM- Cemevi, “II. İngiltere Alevi Kültür Festivali” kapsamında geçen cumartesi günü İAKM-Cemevi binasında dedelerin katıldığı “Alevi Bektaşi Erkanları” başlıklı bir panel düzenlendi. Yazar Ahmet Koçak’ın yönettiği panelde konuşan Alevi inanç önderleri, Alevilere uygulanan asimilasyonları ve inançlarını korumak için yapılan çalışmaları anlattılar.

Eray 1 puanla “Altın sertifika”yı kaçırdı

Birleşik Krallık Çocuk Matematik Yarışması’nda (2012 UK Junior Maths Challange) Eray Elkoca bir puan farkla “Altın sertifika”yı kaçırdı…

Zorla evlendirene “ağır” ceza

İngiltere İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni bir yasa tasarısı uyarınca zorla evlilik suç sayılacak. Çocuklarını evlendirmeye zorlayan ailelere de “ağır” hapis cezası uygulanacak.

Çıplak bisikletcilerden Londra turu

Dünya Çıplak Bisikletçiler Günü dolayısıyla 10 Haziran günü Londra’da çıplak bisiklet turu yapıldı. Tura katılan 100’lerce bisikletçinin çıplak tenlerine çevre dostu sloganlar yazdığı görüldü…

2004’ten bu yana kutlanan Dünya Çıplak Bisikletçiler Günü bu yıl da 20 ülke, 70 şehirde kutlandı.

“Duyduklarınıza inanmayınız”

Gazeteci Mustafa Kemal Erdemol, “Suriye konusunda bağımsız medya dışında yer alan haberlere inanmayınız” dedi.

Erdemol 8 haziran akşamı Câfe Mostra’da düzenlenen “Suriye Yalanları ve Gerçekler” panelinde Cumhuriyet Gazetesi yazarı olarak seçim döneminde Suriye’ye yapıtğı basın gezisi sonrasındaki gözlemlerini anlattı. Cemal Karakuş’un yönettiği panele 70’e yakın dinleyici katıldı. Erdemol, etkinlikte son kitabı Deri Değiştirmeden Yaşamak’ı da okurları için imzaladı.

3 kadına toplam 19 yıl

Gümüşhaneliler Lokali’ne el yapımı petrol bombası attığı gerekçesiyle 3 kadın toplam 19 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Polis, eylemin de Uludere’yi protesto için politik nedenlerle yapıldığını açıkladı.

Ufuk Uyanık’tan karikatür sergisi

Karikatür çizeri Ufuk Uyanık, son çalışmalarını 9 Haziran akşamı Stoke Newington Gallery’de sergiledi.

“Edward’s Lane London N16 0JS” adresindeki Stoke Newington Gallery’deki sergiyi kalabalık sayıda sanatsever ziyaret etti.

Restoranlar dolu câfeler boş…

Joe’s Câfe’nin sahibi Sefer Bilgiç, krizin en çok çalışan ve yoksul kesimi etkilediğini öne sürerek, “Lüks restoranlara bakın. Hepsi dolu. Çalışan emekçilerin ve işsizlerin karnını doyurduğu câfeler ise boş” dedi.

Sığınmacılara sağlık taraması

Hackney Refugee Forum (HRF) Türkçe konuşan doktorlarında ücretsiz katkılarıyla sağlık taraması yaptı…

HRF Başkanı Ali Aksoy, 9 haziran Cumartesi günü Hackney Council for Voluntary Service (CVS) binasında 30 atılımcıya sağlık taraması yapıldığını söyledi. HRF aynı saatlerde Halkevi’nde yaptığı taramada da 150 katılımcıya sağlık hizmeti götürdü.

Yurtdışı oy hakkı 2014’e kaldı

Başbakanlığa bağlı Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları kurumu başkanı Kemal Yurtnaç yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının oy hakkını 2014’te kullanabileceklerini söyledi. Yurtnaç, vatandaşların “Yurt dışı seçmen kütükleri”ne kaydolarak seçim döneminde 38 gün içinde oylarını konbolosluk ya da ilan edilen sandık yerlerinde kullanabileceklerini belirtti.

Naci Talat Londra’da anıldı

Cumhuriyetçi Toplum Partisi(CTP) eski Genel Sekreterlerinden Naci Talat ölümünün 21. Yıl dönümünde Londra da anıldı.

Haringey de buluna Kıbrıs Türk Toplum Merkezi’nde 27 Haziran akşamı yapılan anma toplantısına CTP Genel Sekreteri Asım Aksoy ve örgütlenme sekreteri Ahmet Barçin’inde aralarında bulunduğu 60’a yakın katılımcı yer aldı.

Çocuk Şenliği büyüdü…

Türk Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi’nin (Day Mer) 23’ncü Kültür ve Sanat Festivali kapsamında 30 Haziran Cumartesi günü Northumberland Parkta Çocuk Şenliği yapıldı. Şenliğe bine yakın aile çocuklarıyla katıldı. Day Mer’in geleneksel Festivali ise 8 Temmuz’da başladı ve ay boyunca sürdü…

Assange Ekvador Büyükelçiliği’ne sığındı

WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange, Ekvador elçiliğine sığındı.

İngiltere, uluslararası hukuk gereğince Assange’ı İsveç’e iade etmekle yükümlü olduğunu belirterek Ekvator hükümetinin sığınmacıyı bırakmasını istedi. Ekvador ise Assange’ın elçiliğini terk etmesi halinde tutuklanacağını vurgulayarak bırakmayacağını açıkladı.

2010’de iki eski Wikileaks gönüllüsü Assange’ın Stokholm’de kendilerine cinsel saldırıda bulunduğu iddia etmişti. Assange ise iki kadınla da rızaları ile birlikte olduğunu ve suçlamaların politik nedenlerle yapıldığını öne sürdü.

Wikileaks kurucusu İsveç’e iade edilmesi durumunda ABD’ye gönderileceğini ve burada ülkenin gizli belgelerini yayınlamaktan yargılanacağını düşünüyor.

TEMMUZ

Londra’da “Panda Haftası”

Panda kostümlü 108 kişi Trafalgar Square’de toplandı…

Panda kostümü giyen 108 kişi Çin’in Siçuyan eyaletinde 25 yıl önce kurulan Chengdu Panda Merkezi’nde koruma altına alınan pandaları simgeliyor.
Panda Merkezi 10 yıl içinde panda sayısını 150’ye çıkarmayı hedefliyor…

Londra’da THY protestosu

DAY MER ve Tohum Kültür Merkezi, Türkiye’de THY çalışanlarına getirilen grev yasağını Stoke Newington’daki Türk seyahat acenteleri önünde protesto etti. Öte yandan dünya çapında 4.5 milyon üyesi olan International Transport Workers’ Federation (ITF) THY’den işten atılanlarla dayanışmayı gündemine aldı.

DAY MER ve Tohum Kültür Merkezi üyesi 35 eylemci geçen cumartesi günü saat 13’de Stoke Newington’daki Türkiye’ye uçak bileti ve seyahat satan acentelerin önünde THY protestosu gerçekleştirdi.

Eylemciler, THY grev yasağının kaldırılması ve THY yönetimince işten atılan 305 çalışanın işe geri alınmasını isteyen pankartlar açtı ve bildiriler dağıttı…

Shell’e karşı eylem

Greenpeace Eylemcileri Shell istasyonlarını kapatıyor…

Greenpeace eylemcileri, İngiltere’de 100’den fazla Shell istasyonunu kapatma eylemi yaptı.

Shell’in kırılgan Kuzey Kutubu’nda petrol aramaya başlamak üzere olduğunu belirten eylemciler, “Petrol aramaları bölge ve bölgedeki canlılar için büyük tehdit. Kuzey Kutbu’nu kurtarmak için eylemcilere katıl” çağrısında bulundular…

Olimpiyat Meşalesi turuna bizim mahalleden başladı

Londra’da 27 Temmuz – 12 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek olan 2012 Yaz Olimpiyat Oyunları’nın Yunanistan’dan yola çıkan meşalesi Hackney’den Londra turuna başladı.

Olimpiyat ateşini görmek isteyen bölge sakinleri demir bariyerlerle yoldan ayrılan kaldırımlarda alkışlarla meşaleyi taşıyan atleti saatler öncesinden beklemeye başladı. Barclays, CocaCola ve Samsung gibi markaların reklam konvoyları ise meşaleyi taşıyacak atlet için trafiğe kapalı yolda reklam turu yaptı ve promosyon dağıttı.

Olimpiyatlara KKTC protestosu

KKTC’li sporcuların olimpiyat oyunlarında mücadele etmesine izin verilmemesi, Londra’da protesto edildi.

Paytak’ın katiline ömür boyu

Holloway Road’daki bakkal dükkanında geçen yıl uğradığı saldırı sonrasında yaşamını yitiren Ahmet Paytak’ın (50) katili olarak Michael James (31) yaşam boyu hapis cezasına çarptırıldı. Ricardo Dwyer (21) de aynı suçtan jüri tarafından suçlu bulundu ve cezası 26 Temmuz günü Thames Magistrates’ Court’daki duruşmasında netleşecek.

Banksy olimpiyatları es geçmedi

İngiliz sanatçı Banksy, olimpiyat öncesi tartışmalı grafitileriyle Londra duvarlarında.

İngiliz sokak sanatçısı Banksy, 27 Temmuz’da başlayacak Londra Olimpiyatları öncesi organizasyona ‘desteğini’ Londra duvarlarındaki yeni tartışmalı grafitileriyle gösterdi.

Pazartesi ortaya çıkan grafitilerde, füze şeklinde cirit atan atlet ve kirli bir yatağa doğru düşen sırıklı sporcu dikkat çekiyor. Eserlerin, Banksy’nin kendi web sitesine de eklemesiye ona ait olduğu kesinleşti.

AĞUSTOS

Asil Nadir’e 10 yıl hapis cezası

İngiltere’de kendi şirketi Polly Peck’ten zimmetine para geçirmekle suçlanan Kıbrıslı Türk işadamı Asil Nadir 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

‘Financial Times gazetesi, 2 yıl önce İngiltere’ye dönen Asil Nadir’in burada da gösterişli yaşamını sürdürdüğünü ve karısı Nur Nadir’e burada özel plakalı bir jeep hediye ettiğini yazdı. Gazeteye göre aracın plakası AN02NUR ve bu da ‘Asil Nadir’den Nur’a sevgiler” anlamına geliyor.

Londra Olimpiyatları’nda ABD 1’nci, Türkiye 32’nci

27 Temmuz-12 Ağustos arasında yapılan Londra 2012 Olimpiyat Oyunları, toplam madalya sıralamasında ABD’nin birinciliğiyle sona erdi. ABD’yi, Çin ve İngiltere izledi. Türkiye ise 2 altın, 2 gümüş ve bir bronz madalya kazanarak 32. sırada yer aldı.

Olimpiyatlar esnafı güldürmedi…

İngiltere Kültür, Medya ve Spor bakanı Jeremy Hunt’ın Londra Olimpiyatları’nın turizm açısından “çok iyi bir dönem” olduğuna ilişkin sözlerine tepki gösteren seyahat şirketleri ve küçük esnaf olimpiyatları, “en kötü iş yaptıkları dönem olarak” niteledi…

EYLÜL

Ali Armağan’ın 3 katiline tutuklama

Ali Armağan’ın cinayet zanlısı olarak gözaltında tutulan 3 zanlı 13 Eylül günü çıkarıldıkları Highgate Magistrates’ Court’da Armağan’ı öldürmekten dolayı tutuklanmalarına karar verildi.

Geçen Şubat ayında meydana gelen cinayeti İngiltere basını cinayeti çete savaşı olarak nitelemiş, Londra polisi ise toplum temsilcileriyle bir dizi toplantı yaparak çeteleri çökertmek için toplumdan yardım istemişti…

‘İngiltere halkı artık AB’ye karşı’

Financial Times gazetesi, Alman Marshall Fonu tarafından yapılan bir kamuoyu araştırmasına dayanarak yazdığı bir haberde, İngiltere’de Avrupa Birliği karşıtlığının yüzde 14 oranında artarak yüzde 52″ye yükseldiği ve artık halkın yarısından fazlasının AB’yi beğenmediğini aktardı.

EKİM

Büyükelçilik önünde protesto

Göçmen dernekleri ve İngiletre Atatürkçü Düşünce Derneği’nin de aralarında bulunduğu pek çok dernek 7 Ekim saat 14’de Türkiye’nin Suriye’le karşı savaşmaması için Büyükelçilik önünde protesto gösterisi düzenledi.

“İntiharları önlemek devletin sosyal sorumluluğu”

Sosyalekonomist ve yazar Mamo Baran, intiharların azaltılması için devletin sosyal sorumluluklarını yerine getirmesinin önemli olduğunu belirtirken Psikanalist ve Psikoterapist Şahap Eraslan da etnik kimlikte bireylerde yaratılan tramvaların intiharlara neden olduğunu öne sürdü.

Basın, AB’ye ödülü alaya aldı

İngiltere basını Nobel Barış Ödülü’nün AB’ye verilmesini alay etti…

Ödülü değerlendiren İngiltere Dışişleri Bakanlığı “AB, başarılarını gelecekte de korumalı ve güçledirmeli” derken BM Genel Sekreteri Ban, “AB hak ettiği bir ödüle layık görülmüştür” açıklamasını yaptı… İngiltere basını ise ödüle eleştirel yaklaştı…

Böyle olur gençlerin şenliği

İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi’nin (İAKM-Cemevi) Hünkar Hacı Bektaşi Veli Gençlik Şenliği kapsamında düzenlediği konser çoşkulu geçti.

İAKM-Cemevi 12-13 Ekim günlerinde 18’nci kez düzenlediği şenlikte panel ve konser yer aldı…

Niyazi Koyun ve ve ekibinin katıldığı konser 13 Ekim Cumartesi saat 18-24 arasında Magnolya Banqueiting Suite’de yapıldı.

Konserde ayrıca İsmail Eren ve Bağlama Grubu, Ozan Toprak ve Bağlama Grubu, Kerim Hakko ve Harman Semah Grubu ile Seher Ağbaba ve Semah Grubu da sahne aldı.

Mezarlık gitti, kavga bitmedi…

Yüksek Mahkeme, Ramadan Güney’in mirası Brookwood Mezarlığı ve 450 bin sterlin değerindeki Knaphill House’u Güney’in sevgilisi Diane Holliday (51) ve Ramadan Güney’den olduğu öne sürülen çocuğu Hüseyin’e verdi.

“Çocuklarımız için yürüdük!”

“Kesintilere Karşı Geleceğimize Sahip Çıkalım Yürüyüşü” 20 Ekim Cumartesi günü Victoria Embankment’ten Hyde Park’a yapıldı.

İngiltere’nin en büyük sendika çatı örgütü Trades Union Congress’in öncülüğünde gerçekleşek yürüyüşe sivil toplum, meslek, gençlik ve göçmen örgütleri ile siyasi partilerin bulunduğu onbinlerce protestocu katıldı.

‘Hükümet çetelerle mücadelede çuvalladı’

The Observer gazetesinde geçen sene Londra’da Mark Duggan’ın polis tarafından vurulması üzerine başlayan ayaklanmalar ardından hükümetin aldığı önlemlerin çete şiddetini daha da artırdığı öne sürdü.

Toplumsal Adalet Merkezi’nin bir raporuna göre çetelerle ilgili alınan önlemlerin başarısız olundu ve küçük yaşta çocuklar çetelere girmeye başladı. Çete liderleri tutuklanırken, geri kalanlarla ilgili birşey yapılmaması boşluklara yol açtı ve daha fazla şiddeti beraberinde getirdi.

Vasiyetsiz miras prense

The Telegraph, ortaçağdan gelen yasaların bir örneğinin halen yürürlükte olduğunu belirterek vasiyet bırakmadan ölenlerin mal varlığının otomatikman Cornwall Dükü olan Prens Charles ve ailesine kaldığını ortaya çıkardı.

KASIM

Turizmciler temkinli ama iyimser

Dünyanın ikinci, İngiltere’nin en büyük fuarı olan World Travel Market (WTM) 5-8 Kasım tarihleri arasında Londra’da yapıldı. WTM’e katılan Türk turizmciler İngiltere pazarındaki düşüşe karşın iyi bir yıl geçirdiklerini belirterek 2013’de yurt içi ve dışında olağanüstü bir siyasi ya da ekonomik kriz olmaması sektördeki istikrarın süreceği görüşünde birleştiler.

“KKTC’ye giden turist azaldı”

Cyprus Paradise ve Cyprus Premier Holidays’in Direktörü Dr. Muhammet Yaşarata, Kuzey Kıbrıs turizminin son 4 yılda geriye gittiğini belirterek Dünya Turizm Fuarı’ndaki gözlemleri ve Turizm Çevre ve Kültür Bakanı’nın açıklamalarının 2013’e umut verdiğini söyledi…

Federasyon Cumhuriyet’i kutladı

İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu (İTDF) 29 Ekim Cumhuriyet Balosu’nu çoşkuyla kutladı. Türkiye’nin Londra Büyükelçisi ve Başkonsolosu’unun katılamadığı gece saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başladı ve geç saate kadar sürdü.

Londra’daki KTHY mağdurları davayı kazandı

İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi (İAKM-Cemevi) öncülüğünde hakkını yasal yollarla arayan KTHY mağdurları davayı kazandı. Aleyhine dava açılan KTHY ve Atlas Havacılık AŞ, 2 Kasım günkü duruşmada mağdurların faizleri de içinde olmak üzere bilet parası ve tazminatı toplam 840 bin 853 sterlin ödemeye mahkum edildi.

“Londralılar” tanıtıldı

Osman Balıkçıoğlu’nun “Londralılar” adlı kitabının tanıtımı 2 Ekim Salı günü Woodgreen’deki Grand Palace’da yapıldı…

Yazarın daha önce de Toplum Postası’nda Lefkoşa’daki iz bırakan insanları tanıttığı “Bizim İnsanımız, Bizim Lefkoşamız” köşe yazılarını kitaba dönüştürmüştü. Londralılar, Londra Gazete’de toplumun renkli üyelerini tanıttığı köşe yazılarının derlenmesinden oluşuyor.

Cemevi davası soruçlandı

İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi’nde (İAKM ve Cemevi) İsarfil Erbil ve arkadaşlarının oluşturduğu yönetim, kendilerini mahkemeye veren eski başkan Hüseyin Çiftçi ve arkadaşlarının açtığı davayı kazandı.

Royal Court of Justice’de 12 Kasım günü görülen son duruşmada eski yönetici Hüseyin Çiftçi ve arkadaşlarının İAKM ve Cemevi’nin tüzük ve üyeliğe ilişkin itirazları temyiz hakkı olmaksızın reddedildi. Karara göre; yeni yönetim de seçildiği 2009’dan bu yana aldığı kararlarla meşru kılındı.

Öymen: Atatürkçülük’ün yolu AB’ye uzanıyor…

Londra’da konuşan Onur Öymen, Atatürk’ün dış politika tutumunu Sakallı Celal’in “Şarktan Garpa giden bir gemidir. Yönünü de kimse değiştiremeyecektir” sözüne uyduğunu belirterek Atatürkçülük yolunun “eşit, bağımsız ve özgür bir ülke olarak AB’nin içinde” olduğunu söyledi…

TBCCI’a kadın başkan

Türk-İngiliz Sanayi ve Ticaret Odası’nda (Turkish-British Chamber of Commerce and Industry -TBCCI) başkanlığına Emma Edhem seçildi.

ARALIK

Türkiyelilerin resmi sayısı 91 bin 115

2011 Genel Sayımları’na göre İngiltere’de “Türkiyeliyim” diyenlerin sayısı 91 bin 115 kişi ve bunun 59 bin 596’sı Londra’da yaşıyor. Londra’daki dağılımda ise 13 bin 968 ile Enfield, 10 bin 96 ile Haringey, 8 bin 982 ile Hackney, 3 bin 777 ile Islington ve 3 bin 279 ile Waltham Forest izliyor… İngiletre’de 2 bin 200 kişinin yaşadığı Scilly Adaları’nın dışında hemen her yerde Türk’ün bulunduğu da kayıtlara geçti…

Sivil toplum temsilcileri ve politikacılar bu rakamın tahminlerin çok altında olduğu ortak görüşünde birleşerek “Nüfus sayımında ya form doldurmadık ya da eksik bilgi verdik” açıklamasını yaptılar…

Faik Bulut Londra’da Suriye’yi anlattı

Ortadoğu ve Kürt sorunu uzmanlarından araştırmacı yazar Faik Bulut Türkiye’nin Suriye politikasında yalnız kaldığını belirterek, Suriye’li Kürtlerin dış müdahale istemediklerini anlattı.

Bulut, Haringey’deki Elbistan Community Centre’de düzenlenen Suriye ve Ortadoğu’daki son gelişmeler konusunda düzenlenen panele katıldı. Sohbet havasında geçen panele, 200’e yakın dinleyici katıldı.

Bulut, suriye’deki Kürtlerin bağımsızlığı için mücadele eden Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) başta Türkiye olmak üzere dış müdahale istemediklerini belirterek, “PYD Suriye’nin içişlerinin dış müdahale olmadan iç dinamikleriyle çözümlenmesini savunuyor. Esad gitsin ya da gitmesin her iki olasılıkta da Suriye’de iktidar güçlerine karşı bağımsızlıklarını kurmayı amaçlıyorlar” dedi.

Mor ve Ötesi, Londra’da konser verdi

Mor ve Ötesi, uzun süredir üzerinde çalıştığı yeni ve yedinci stüdyo albümü “Güneşi Beklerken” albümünün ilk Avrupa konserini Londra’da O2 Academy’de verdi.

Türk restoranı Sarastro’nun tuvaleti yine ödül aldı

İngiltere’de yayınlanan Time Out magazini, Kıbrıslı Türk Reşat Niyazi’nin yarattığı Sarastro restoranın tuvaletlerini, yüzlerce restoran arasından ‘Yılın En Eksantrik 10 Restoran Tuvaleti’ arasından üçüncü seçti… Aynı dergi Sarastro tuvaletini, 2006’da da birinci seçmişti.

İskoç referandumuna AB çengeli

İskoçya bağımsız olursa AB üyelik başvurusu yapmak zorunda… Daily Telegraph gazetesine göre Avrupa Komisyonu’nun 2014’te bağımsızlık referandumu yapacak olan İskoçya’nın İngiltere’den ayrılması halinde birliğe üyelik için yeniden başvurmak zorunda olduğunu açıkladı.

845930cookie-checkİngiltere’de 2012 nasıl geçti?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.