İngiltere’de “Alevilik öğretisi” okula girdi

Okul Müdür Yardımcısı Julien Clarke, 7 Temmuz Perşembe günü okul binasında, İAKM ve Cemevi’nden İsrafil Erbil , Nadide Köroğlu ve bazı Alevi ailelerle konuyla ilgili bir toplantı yaptı.

Clarke toplantıda şunları söyledi:

“Okulumuzda çok sayıda Türkiyeli Alevi öğrenci eğitim görmektedir. Aileler ve Cemevi yetkilileri bize başvuruda bulunarak, İngiliz eğitim sistemi içerisinde var olan Din Bilgisi derslerinin içinde, diğer inançların yanı sıra kendi kültürlerini ve inançlarını görmeyi arzuladıklarını talep ettiler. Okul yönetimi olarak, temel insan hakkı olan bu talebi değerlendirdik ve öğrencilere bu konuda eğitim verilmesi gerektiğine karar verdik. Bu anlamda önümüzdeki eğitim yılından itibaren Hristiyanlık, Musevilik, Budizm, İslamiyet, Hinduizm, Sıgizm’in yanında Alevilik öğretisini de müfredatimıza aldık. Eylül ayı içerisinde okulun ana salonunda yapılacak olan kitlesel bir etkinlikle bunun duyurusunu da resmen yapacağız…”

İAKM’nin okullarda öğretilmesi için hazırlamış olduğu kitapçık kapağı.

“Değişik ulustan çocuklar Aleviliği öğrenecek…”

İAKM ve Cemevi’nden İsrafil Erbil de şu değerlendirmeyi yaptı:

“Kendi ülkemizde Alevilik’i dedelerimizden, komşularımızdan, büyüklerimizden öğrenme şansımız vardı. Ancak yaşadığımız ülke olan İngiltere’de tüm çocuklarımızın Cemevi çatısı altına gelmesini beklemek hata olurdu. Ayrıca İngiltere Eğiim Sistemi içerisinde var olan, Genel Din Bilgisi Dersi içerisinde, diğer dinlerin yanında, kendi öğretimizin de çocuklarımıza öğretilmesinin öneminin farkındayız. Geldiğimiz topraklarda yüzlerce yıldır yasaklanan bu güzel öğretinin kendi çocuklarımız yanında tüm milletten çocuklara öğretilecek olması da bizler açısından gurur verici bir olgu. 72 millete ve değişik inançlara hoşgörüyle ve bir gözle bakan öğretimizden, herkesin kendinden birşey bulacağına inanıyoruz…”

“Türkiye’ye örnek olsun”

“Çocuklarımızın bu ülkede asimile olmasına, kültürlerine yabancılaşmasına izin vermeyeceğiz. Çok kültürlülüğün bir avantaj olduğu bu ülkenin bize sunduğu demokratik olanakları kullanarak, kendi kültürüne sahip çıkan gençler yetiştirmeyi hedefliyoruz. İki kültür arasında sıkışmayan, ne istediğini bilen gençler, hem bu ülkeye, hem kendi toplumuna daha faydalı olur” diyen Erbil, “İngiltere’de diğer okullarda da benzeri çalışmalar yapıyoruz. Bunun Türkiye açısından da bir örnek olmasını temenni ediyoruz” görüşlerini dile getirdi.

Avrupa’da Seçmeli, İngiltere’de Zorunlu

Başta Almanya olmak üzere, Danimarka, Hollanda ve bazı Avrupa’daki okullarda Alevilik seçmeli ders olarak öğretilirken, İngiltere’de zorunlu din bilgisi dersleri arasında Alevilik’in öğretilecek olması bir ilk sayılıyor. Yapılan araştırmalara göre 250 bini İngiltere’de olmak üzere Avrupa’da yaklaşık 1.5 milyon Alevi yaşıyor. B

FOTOĞRAF: Okul Müdür Yardımcısı Julien Clarke, 7 Temmuz Perşembe günü okul binasında, İAKM ve Cemevi’nden İsrafil Erbil , Nadide Köroğlu ve bazı Alevi ailelerle konuyla ilgili bir toplantı yaptı.

837960cookie-checkİngiltere’de “Alevilik öğretisi” okula girdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.