İngiltere’de deflasyon kaygısı

Reuters’in düzenlediği ankete katılan iktisatçılar tüketici fiyatlarının ciddi şekilde düşmesini beklediklerini söylediler.

Uzmanlara göre, yıllık enflasyon rakamları Kasım ayında ölçülen yüzde 4,1’den, 2,7’ye inmesi bekleniyor.

Birçok iktisatçı, enflasyon oranının 2009 yılı içinde de düşmeye devam edeceğini ve deflasyondan endişe edilmesi gerektiğini söylüyorlar.

Enflasyon oranındaki düşüşün temel nedeninin başta petrol fiyatları olmak üzere emtia fiyatlarındaki düşüş olduğu belirtiliyor.

Bilindiği gibi petrol fiyatları yılın ortalarındaki 147 dolarlık zirveden, bugün varil başına 35 dolar seviyelerine indi.

İngiltere Merkez Bankası’nın, faizleri görülmemiş düzeylere indirilmesine rağmen, enflasyonun yükselmemesinin nedeni de başta petrol fiyatları olmak üzere emtia fiyatlarındaki düşüş olarak açıklanıyor.

Talep azalmasına bağlı olan bu düşüş sürdüğü müddetçe, enflasyon oranının da düşmeye devam edeceği tahmin ediliyor.

Uzmanlar, enflasyonun önümüzdeki yıl, hükümetin koyduğu hedefin de altına ineceğini, hatta giderek negatif enflasyonun, yani fiyatların giderek düştüğü bir deflâsyonun yaşanabileceğini söylüyorlar. (BBC)

DEFLASYON?
Ekonomide üretilen malların alıcı bulamaması sonucu fiyatların, dolayısıyla da üretimin düşmesidir. Domino etkisiyle de işsizler ordusunun ortaya çıkmasıdır.


 

1185670cookie-checkİngiltere’de deflasyon kaygısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.