İngiltere’de enflasyon yine tavan yaptı

Bu oranda bir artış, 1997’de TÜFE sistemi ile hesaplamaya geçilmesinden bu yana sadece 2008 Eylül ayında gerçekleşti.

Artış özellikle enerji fiyatlarının yükselmesine bağlanıyor. Ülkenin altı büyük enerji şirketi de doğal gaz ve elektrik fiyatlarına kayda değer oranda zam yapmıştı.

Ulusal İstatistik İdaresi verilerine göre ülkede ortalama haftalık hane geliri, son bir yılda sadece yüzde 1,8 artarken, elektrik faturaları yüzde 7,5, doğal gaz faturaları yüzde 13 yükseldi.

Konut kredisi ödemelerinin de dahil olduğu Perakende Fiyat Endeksi ise yüzde 5,2’den yüzde 5,6’ya yükseldi.

Bu rakam da söz konusu endekste 1991’den bu yana kaydedilen en yüksek oran.

Yüzde 5’i aşan enflasyon, Merkez Bankası’nın yüzde 2’lik hedefini bir hayli geride bırakmış durumda. Merkez Bankası üst üste 22 aydır, bu hedefi tutturamıyor.

Ancak İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King, bu noktanın zirve olduğuna, gelecek yıldan itibaren enflasyonun düşmeye başlayacağına inanıyor.

Ancak bazı uzmanlar niceliksel gevşeme yöntemi ile piyasaya para pompalayarak ekonomiyi canlandırmaya yönelen bankanın bu şekilde enflasyonu körüklemesinden endişe ediyor.

Emekli maaşı ve işsizlik ödemelerine yansıyacak

Enflasyonun bu ay arttığı haberi, binlerce kişi için ise nispeten olumlu bir gelişme.

Çünkü emekli maaşları, işsizlik ödemesi, annelik yardımı, gelir desteği ve benzeri devlet yardımları alan binlerce kişiye verilecek yıllık artış Eylül enflasyon rakamları üzerinden hesaplanıyor.

Yapılacak zamların nispeten yükselmesi gıda ve yakıt fiyarlarındaki artış başta olmak üzere hayat pahalılığı karşısında mücadele verenlerin biraz olsun nefes aldıracak.

Ancak artış, bütçe açığını kapatmaya çalışan Maliye Bakanı’nın hesaplarına olumsuz yansıyabilir.

Ülkede işsizlik de son 17 yılın en yüksek seviyesinde; krizden zarar gören pek çok aile de devlet yardımlarına yöneliyor.

tıklayın Eurostat verilerine göre, İngiltere açıklanan bu oranla 27 üyeli Avrupa Birliği’nde en yüksek enflasyon oranına sahip ülke konumuna geldi.

İngiltere’nin dahil olmadığı Euro bölgesinde Eylül ayı enflasyonu bir önceki yıla göre yüzde 3 olarak kaydedilirken, Avrupa’nın en büyük ekonomisi Alşmanya’da ise TÜFE Eylül ayında geçen yıla göre yüzde 2,9 arttı.

Ay bazındaki değişimlere bakıldığında ise Euro bölgesinde artış oranı yüzde 0,8, Almanya’da ise yüzde 0,2 oldu

838920cookie-checkİngiltere’de enflasyon yine tavan yaptı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.