İngiltere’de futbolda ırkçılık tepeden tırnağa kadar

Reading, Blackburn ve Wigan takımlarında forma giyen eski futbolcu Jason Roberts’ın öncülük ederek kurulan Sports Person adlı düşünce kuruluşunun raporuna göre, klüplerdeki 552 teknik kadro içinde sadece 19’u siyah. Teknih kadrolarda bu sayı yüzde 3.4 oranındayken, futbolcular içinde siyahların oranı yüzde 25.

Kurumlar içinde çözülmüş değil

Aslında bu rapor, İngiltere Futbol Federasyonu, Premier Lig Yönetimi ya da diğer alt liglerin yönetimlerinde sürekli yaşanan sorunların rapor haline gelmesi anlamına geliyor. Geçtiğimiz yıl İngiltere21 ile Sırbistan21 arasında oynanan maç esnasında ırkçı tezahüratlar sonrası tekrar alevlenen tartışmalar, İngiltere Futbol Federasyonu içinde de ırkçılığın hakim olduğunu gözler önüne serdi.

Federasyon, ırkçılıkla mücadeleyi sadece dillendirirken, federasyonun destek verdiği bir çok ırkçılık karşıtı kampanya gruplarının da etkili olmadığı görülüyor. Bir çok futbolcu, klüp içinde ırkçı saldırılara uğrarken, kamuoyuna duyurulmadan çözülüyor ya da çözüldü kabul ediliyor.

Terry örneği

Federasyonun her futbolcuya ayrı muamele çekmesi yoğun tepkiler toplamaya devam ediyor. Irkçılığa karşı tutarlı bir yol izlemeyen, futbolcunun durumuna, yeteneğine ve takım içindeki konumuna bakarak ceza vermesi ya da korumaya çalışması, futboldaki ırkçılığın bitirilmesindeki samimiyetsizliğini ortaya koyuyor.

İki yıl öncesine kadar İngiltere Milli Takım kaptanı olan ve şu anda hala Chelsea’de kaptanlık yapan John Terry, Anton Ferdinand’a karşı ırkçı tacizi ortaya çıkmıştı. Milli takımın iyi savunma oyuncusu olmasından dolayı, milli takımda kalmasına izin verildi ve sadece kaptanlığı elinden alındı. Bir de 4 lig maçı ceza verildi.

Aynı suçu, Manchester United’ın kaptanına karşı işleyen Liverpool’lu Luis Suarez’e aynı federasyon 8 maç ceza verdi. Çünkü Suarez İngiliz değildi. Daha da kötüsü, hem Liverpool Suarez’e ve hem de Chelsea Terry’e sahip çıktı.

Benzer suçu daha önce işleyen Leeds United oyuncuları Jonathan Woodgate ve Lee Bowyer milli takımdan ihraç edilmişlerdi. Yine, kendisine atılan bir şişeyi geri taraftara atan Alan Smith’in milli takıma alınmamasının sebebi, cezasına ilişkin federasyon kararının henüz açıklanmaması olarak gösterildi.

Anton Ferdinand’ın abisi ve aynı zamanda ırkçılığa karşı tutumları ve mücadelesi ile bilinen Rio Ferdinand, Mancherter United’da oynadığı zaman bir doping testi kaçırdığı için milli takımdan düşürülmüştü.

Federasyon, bütün kurallarını büyük bir ciddiyetle uygularken Terry’e bu kadar ayrıcaklı davranması, yani sadece 4 maç ceza verilmiş olması, başta Jason Roberts olmak üzere bir çok eski futbolcu ve hala oynayanların büyük tepkisini aldı. Suarez’e 8 maç, diğer ırkçı ya da genel disiplin suçları olan futbolcuları milli takımdan atan federasyon Terry’nin sadece kaptanlık bandını aldı elinde. Ve İngiltere milli takımında bugüne kadar, teknik direktör ya da yardımcısı siyah olmadı.

Bu örnekler de gösteriyor ki; İngiltere futbolunda ırkçılık en tepeden geliyor. Sürekli, sanki kendini bilmez bir kaç taraftarın işiymiş gibi gösterilen ırkçılığa karşı federsyonun hemen hemen yaptığı hiç bir faaliyeti yok. Bu da balığın baştan koktuğunu ve başta federasyon olmak üzere klüplerin de ırkçılığa karşı mücadelede etkili çalışmalar yapmaları gerekiyor. Aksi halde, siyah ve yabancı futbolcuların öfkesi giderek büyüyor İngiltere’de.

1567560cookie-checkİngiltere’de futbolda ırkçılık tepeden tırnağa kadar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.