İngiltere’de haftanın ‘Direniş’ haberleri

Cuma günü Büyükelçilik önünde yapılan eylemde İngiliz sendikacılar da Büyükelçilik’e Başbakan’a verilmek üzere iltimatom gibi bir mektup verdi. Mektup’da hükümetin şiddetten vazgeçip sorumlular ve eylemcileri öldüren katillerin yargılanması istendi.

İngiltere basını Duranadam’ı anladı

Times “duranadam’ın direnişin sembolü olduğunu vurgulayarak ülke çapında yayıldığını yazdı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın protesto hareketini dış güçlerin bir komplosu olarak değerlendirdiğini, protestocuları terörist, anarşist ve çapulcu olarak nitelediğini de aktardı.

BM’nin kaygılarını da aktaran Times’a göre, Erdoğan krizle birlikte keskin ve zıtlaşan çizgisini de artırıyor…

Daily Telegraph çevreci gösterinin Erdoğan hükümetine karşı bir protesto hareketine dönüştüğünü belirterek, polisin av operasyonunu aktardı.

Gazete ayrıca Başbakan Erdoğan’ın partisinin grup toplantısında milletvekillerine, halkın ve hükümetin hainler ve yabancı destekçileri tarafından kurulan oyunu bozduğunu söylediği de aktardı.

Financial Times gazetesi ise Erdoğan’ın protestoculara “hain” demesini ve medyaya saldırmasını öne çıkardı.

Gazeteye göre bu Erdoğan’ın bu ifadeyi sıkca kullandığını vurgulayarak “faiz lobisi, dış güçler ve çoğunlukla da uluslararası medya”nın suçlandığını aktardı.

Gazete ayrıca Erdoğan’ın kürtaj konusunu “Türkiye’nin nüfusunu azaltmaya yönelik” bir komploya bağladığını da yazdı.

Guardian da duran adam protestoları ile gözaltıları öne çıkardı. Guardian’a göre Başbakan Erdoğan, Türkiye’yi dostları ve düşmanları olarak ikiye bölüyor… Haberde Başbakanın “Bu süreç sayesinde dostumuzu düşmanımızı tanıdık” dediği de belirtildi.

Observer: Kriz bitmiş değil

Observer’dan Peter Beaumont, Başbakan Erdoğan’ı eleştirdiği yazısında, “Erdoğan, iki haftadır attığı yanlış adımlardan sonra protestoların nedenini hala anlayamasa da, sonunda bunların kendisine ne kadar zarar verdiğini anladı” diye yazdı..

Economist dergisi polisin Taksim Meydanı’nda ve diğer yerlerdeki protestoların polis tarafından bastırıldığını ancak bunun Türkiye’nin itibarını oldukça zedelediğini öne sürdü.

Dergi Erdoğan’ın Kürt açılımını da sorgulayarak, hükümeti “Savaşa hazırlanmakla” suçlayan PKK’nın Kandilli’deki lideri Karayılan’ın sözlerini aktarıyor.

Karayılan’ın insansız hava araçlarının Kuzey Irak’taki PKK kampları üzerindeki keşif uçuşlarına tekrar başladığını söylediğini buna karşılık “Türkiye’nin ılımlı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün “reformlar devam edecek” sözleriyle ortamdaki karamsarlığı kırmaya çalıştığını da belirtiyor.

“Türkiye’nin AB ile ilişkileri de kötüye gidiyor” yorumunu yapan dergi, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in Brüksel’e yapacağı ziyareti iptal etmesini, Erdoğan’ın “Tanımıyorum” demesini ve Türkiye ile AB arasında açılacak yeni fasıla Almanya Başbakanı Angela Merkel’in karşı çıkmasını da örnek olarak gösteriyor.

BBC: Barış sürecinde ‘sıcak yaz’ uyarısı

Gezi Parkı olayları Kürtlerle Barış sürecini nasıl etkileyecek? Kürtlerin beklentileri ve sabrı nedir? Hükümet ne düşünüyor? İşte bu soruların yanıtını Diyarbakır BBC Çağıl Kasapoğlu aradı… BBC’ye görüş bildirenler arasında Gezi Parkı Direnişi’nin halklar arasında demokratik bir gönül bağı oluşturduğu yorumunda bulundular…

Tariq Ali: Avrupa’da umudu yeşerttiniz

İngiltere’de 68 kuşağının devrimci önderlerinden Tariq Ali, Gezi Parkı Direnişi’ne katılan eylemcileri selamlayarak “Tüm Avrupa’da umudu bir kez daha tutuşturdunuz” dedi… Ali gençlerden direnişi sürdürmelerini istedi

Londra’dan sanatsal “Direniş” etkinliği

Motive Art Action’dan Londra’da sanatçı ve sanatseverlerin katılımıyla geçen cumartesi Gezi Parkı Direnişi dayanışma etkinliği yapılacak. Stoke Newington Road’daki St. Paul Kilisesi salonunda yapılacak etkinliğe toplum üyesi pek çok sanatçı ve sanatsever katılması bekleniyor.

1386820cookie-checkİngiltere’de haftanın ‘Direniş’ haberleri

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.