İngiltere’de iş kuran Türkler’e vize verilecek

İngiltere İçişleri Bakanlığı, AA çercevesinde Self-employment vize başvuruları yapanlarla ilgili olarak beklenen raporunu açıkladı.  Eylül 2004 tarihinden bu yana vize başvurularına cevap alamayan ve yeni başvuruda bulunmak isteyen çok sayıda Türk vatandaşını ilgilendiren yeni rapora göre, başvuruların değerlendirilmeye devam edileceği ve sahte evrak sunarak başvuruda bulunanların başvurularının red edileceğine dikkat çekiliyor. 


Konuyla ilgili olarak UK Visa yetkilileri tarafından verilen bilgide,  kendi işini yaptığına ilişkin (self- employment vizesi alındığı durumlarda kişiler, ‘işçi’ (employed) olarak çalışamayıp, sadece iş sahibi (self-employed)  olarak çalışabilecekler. Açıklamada ‘eğer iş yerini devir alıyorsanız yada eski iş yerine ortak oluyorsanız, devre aldığınız ve şartlarıda belirten bir yazılı belge ile geçen yılların gelirini gösteren muhasebe belgeleri gereklidir.  Planını yaptığınızda ise ihtiyaç duyulduğunu kanıtlamalısınız’ denildi.


Rapora göre 12 Eylül 1963 tarihinde imzalanan  AA’nın tek taraflı olarak iptal edilmesinin söz konusu olmadığı da belirtildi. İngiltere’de yaşayan çok sayıda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşını etkileyen ve ‘iptal’ edileceği yönünde söylentiler bulunan AA’nın uluslararası European Commision (EC) tarafindan onaylanan bir anlaşma olduğu için İngiltere’nin tek taraflı olarak AA’nı iptal etmesi mümkün değil. Ankara Anlaşması’yla ilgili olarak geçtiğimiz hafta İngiltere İçişleri Bakanlığı (Home Office) tarafından yayınlanan raporda ayrıca, öğrenci, au-pair, turist gibi yasal olarak İngiltere’ye giriş yapanlar AA’nın self-employed, isadamı/işkadını, hükümlerinden yararlanmaya devam edecekleri vurgulandı.


KAÇAKLAR DA YARARLANABİLİYOR


Ayrıca, ekteki belgede ilk kez açık olarak, bu ülkeye yasal olarak giren  fakat daha sonra  ‘kaçak’ duruma düşenlerin durumuna da değiniliyor. Buna göre kaçak olanlar da  AA’dan yararlanabilecekleri teyit ediliyor. Bu kişiler Home Office belgelerinde ‘over-stayer’ olarak yani vizesinin süresini geçirip ülkede kalmaya devam edenler olarak geçiyor. Konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz, Birnbergpeirce Avukavukatlık Bürosu avukatlarından İrfan Cangatin, “Bu olumlu bir gelişme. Bunun tek istisnası hakkında Deportation Order denilen sınır dışı edilme kararı olanlar” dedi.


Cangatin, “yeni açıklanan rehberde iş vizesi alanlara 1+3 yıl sonunda ILR denilen indefinite leave to remain (süresiz oturum) verileceği bir kez daha teyit ediliyor. 1+3 = ILR hakkının teyit edilmesi de olumlu bir gelişme şeklinde değerlendirilebilir” dedi. 


Yeni açıklanan belgede AA’yla ilgili olarak bir başka olumlu gelişme de başvuru sahiplerinin yakınlarıyla ilgili. “Dependents sorunu” olarak da bilinen bu konuda, daha önce, Home Office’den gelen yazışmalarda yakınların ikamet etttikleri ülkeden vize başvurusu yapıp gelmeleri isteniyordu. Ama yeni belgede aile yakınlarına Türkiye’ye geri dönmelerine gerek olmadan, İngiltere’den de kalma izni verilebileceği yazılıyor.
Kimler yararlanamıyor?


Yeni açıklanan belgenin en önemli bölümlerinden birini kimlerin bu anlaşmadan yararlanamayacağını belirten kısmı.  Buna göre, Türkiye’den vizesini alırken yalan beyanda bulunanlar veya sahte belge kullananlar; sınır geçişlerinde aynı şekilde sahte beyanda bulunup, sahte evrak kullananlar bu yasadan yararlanamayacaklar. Ayrıca İngiltere’ye kaçak (illegal) olarak girmiş olanlarında AA’dan faydalanamayacakları belirtiliyor.


HABER: ALİ KESKİN

780220cookie-checkİngiltere’de iş kuran Türkler’e vize verilecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.