İngiltere’de medrese şiddeti

BBC’de yer alan haberde medreselerde cinsel taciz vakalarının da yaşandığı belirtildi. Büyük Britanya Müslüman Parlamentosu adlı kuruluşun raporuna göre, ülkedeki 700 medresenin yarıya yakınında, disiplin yöntemi olarak dayağa başvuruluyor. Her yıl 15 – 20 cinsel taciz vakasının ortaya çıktığının anımsatıldığı raporda, gerçek sayının çok daha fazla olduğuna dikkat çekildi.


Büyük Britanya Müslüman Parlamentosu çözüm olarak, medreselerin merkezi bir yönetime kavuşturulması, çocukların korunmasına yönelik yeni kurallar ve devlet organlarıyla yakın işbirliğini önerdi.


BBC’nin yorumuna göre; bir tabu olarak görülen medreselerde neler olup bittiğine ilişkin sağlıklı bilgi edinmek son derece zor… Müslüman Parlamentosu’nun lideri Şayasuddin Sıddıki bunun nedenini, “İngiltere’deki Müslüman toplumun gerçeklere gözlerini kapaması” olarak yorumladı.


İngiltere’deki 700 medresede, yaklaşık 100 bin çocuğa okul saatleri dışında din eğitimi veriliyor. Sıddıki’ye göre buralarda yaşanan sorunların başına fiziki şiddet ve daha az rastlansa da cinsel taciz geliyor.


Rapora göre, her geçen gün daha çok aile çocuğunun şiddete maruz kalmasından korkarak özel hoca tutmayı tercih ediyor. Müslüman Parlamentosu’nun araştırmasında, bu olayların önüne geçebilmek için, yeni düzenlemeler ve çocuk koruma kurumlarıyla daha yakın işbirliği gerektiğinin altı çiziliyor.


Bir başka öneri de, bu okullarda görev yapan imamların tek bir merkeze bağlanması olarak saptandı. Özellikle bu önerinin, büyük direnişle karşılaşması bekleniyor. 7 Temmuz’daki bombalı saldırıların ardından, daha açık ve şeffaf olması için, İngiltere’deki Müslüman toplum üzerindeki baskı artmıştı. (BBC)

789360cookie-checkİngiltere’de medrese şiddeti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.