İngiltere’de nüfusumuz 250 bin denilebilir

Birleşik Krallık’taki nüfusumuz seçmen gücü ve sosyal ve etnik yatırımlardan pay alma açısından önemli. Daha önceki yazımda Birleşik Krallık’taki (BK) seçmen sayısının nüfusla ilgili ipuçları verebileceğini öne sürmüştüm. Bu kez nüfusla ilgili olarak Prof. Dr. İbrahim Sirkeci ile söyleşi yapma şansım oldu.

Londra Regent’s Üniversitesi’nde Ria Financial Ulusötesi Çalışmalar ve Pazarlama Profesörü ve Regent’s Ulusötesi Çalışmalar Araştırma Merkezi’nin direktörü Prof. Dr. İbrahim Sirkeci göçmenlik ve nüfus konusunda da uzman.

Türkiye’de Kürt nüfusu da dahil sayısız bilimsel araştırmaya imza atan (Bu arada hocanın 90’lardaki araştırmasına göre Türkiye nüfusundaki Kürtlerin oranı %17.8) Prof. Dr. Sirkeci’ye “Öncelikle BK’deki nüfusumuz nedir?” diye sorumu şöyle yanıtladı:

“Nüfusu saptamada en önemli veri ülke çapındaki nüfus sayımıdır. Bu verilerde Türkiye’de doğmuş olmak Türk vatandaşı demek değildir. 2001 Nüfus Sayımı’nda etnik bazda ‘ırk’ sorusu vardı. 2011’de de açık uçlu etnik soru yer aldı. Türkiye doğumluların toplum nüfusu 1991 sayımında 26 bin, 2001’de 52 bin ve 2011 sayımında 111 bin dolayında görünüyor. 2011 nüfus sayımında açık uçlu etnik kimlik sorusuna yanıtlarda ‘Kürdüm’ diyenler 50 bin, Türküm diyenler 100 bin ve Kıbrıslı Türküm diyenler de 20 bin olarak saptandı. Dolayısıyla toplam Türkiye kökenli nüfusun 180 binin çok üzerinde olmasını bekleyemeyiz. Türküm diyenler arasında az da olsa Almanya, Bulgaristan ve Yunanistan doğumlu olup T.C. vatandaşı olmayanlar da var. Kürtler içinde de Türkiye, Irak, İran ve Suriye kökenlilerinde bulunduğunu unutmamak gerek. Bu verilerin ışığında Türkçe konuşan toplam nüfus sayısını 180-200 bin dolayında olduğunu öngörebiliriz. Bu sayıyı; burada doğan çocuklar ve kayıda girmemiş gizli kalmış nüfusu da eklersek 250 bine kadar artırmak mümkün.”

Prof. Dr. Sirkeci’nin, “Son genel seçimlerde Birleşik Krallık’ta Türkiyeli seçmenin 84 bin olduğu gözönüne alındığında da “seçmenin nüfusa oranı 2/3″ verisinden yola çıkarak Türkiyeli nüfusun 120 bin dolayında olduğu düşünülebilir mi?” sorusuna yanıtı da şöyle:

“Seçmen kütüğünün ne kadar sağlıklı olduğunu bilmiyoruz. Türk vatandaşlığından çıkmış ya da hiç girmemiş Türkler de var. Başka ülkelerden gelen “vatandaş” olmayanlar bulunuyor. Böyle düşününce nüfus 120 binden fazla denilebilir belki. Ama seçmen kütüğünde Türkiye’den gelmiş geçici olarak burada bulunanlar da var. Yerleşik olmayıp kütükte geçici kayıtlı olanlar da var. Eksik kayıt da söz konusu. Sonuç olarak Birleşik Krallık Genel Nüfus Sayımından daha gerçek veri bulamayız.”

Prof. Dr. Sirkeci

“Ya toplumun BK’deki nüfusu nasıl dağılıyor?”u da hocamız şöyle yanıtladı:

“Türkiyelilerin yüzde 70’i, Kıbrıslı Türklerin yüzde 90’ı Londra’da yoğunlaşmış. Türkiyeli Kürtler’de bu oran yüzde 40 dolayında. Nedeni de büyük oranda BK hükümetinin sığınmacıları ülke geneline dağıtma politikaları. 2000’lerin başında bu politika hakimdi. Ayrıca Londra’daki toplumun yiyecek sektöründe yoğunlaşmış ve pazarın da doyuma ulaşmış olduğunu düşünürsek, Londra dışına göç Kürt sığınmacılara ve başkalarına yeni imkanlar da sundu. Londra’da da nüfus genel olarak Hackney, Islington, Haringey, Enfield ve Güney’de bir iki semtte toplulaştı.”

Politikacılara ve Türkiye’nin temsilcilerine duyurulur… Nüfusumuz büyük olasılıkla 250 bindir. Takdim ederim. Kavramlar doğru kullanılırsa doğru sonuçlar elde edilir…

“Yahu ne güzel 500 bindik” diyenler üzülmesin yine de BK’deki toplum nüfusu Türkiye’deki Artvin, Bilecik, Çankırı, Gümüşhane, Sinop gibi pek çok ilin nüfusundan fazla. :-)

Prof. Dr. İbrahim Sirkeci ile söyleşinin tamamı yakında Açık Gazete’de yayınlanacak. “Kes sakla” türünden olan bu söyleşiyi kaçırmamanızı öneririm…

Dostlar, 250 binin içinde haftasını mutlu geçirenlerden olun…

1084630cookie-checkİngiltere’de nüfusumuz 250 bin denilebilir
Önceki haberBir sebepsizin sebebi..
Sonraki haberAkın Olgun: Sokakla Sınanmayan Her Düşünce Eksiktir
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.