İngiltere’de ‘seçim’ bütçesi

Hükümetin en büyük reformu ise 1921’den bu yana ilk defa özel emeklilikte oldu. Bundan böyle hayat boyu emeklilik tasarrufu yapan kişiler, biriktirdikleri paraları istedikleri gibi kullanma hakkına sahip olacaklar.

Şu anda £100 milyar bütçe açığı nedeniyle Maliye Bakanı George Osborne beklenen vergi kesintilerini getiremedi. Bütçe açığının 2019 yılından önce kapatılmasıda beklenmiyor. Eli kolu bağlı hazine bakanı vergi kesintileri yerine sadece düşük gelirli insanların vergi ödemeye başlayacakları yıllık gelir dilimini £10 bin 500’e yükseltti.

İngiltere’de 13 milyon insanın ya şirket ya da kamu emekliliği bulunuyor. Her ay hem işveren hem de çalışan emeklilik havuzuna katkı sağlıyor böylelikle çalışma yılları boyunca emeklilik primi oluşturuluyor. Biriken para çalışan kişi emekli olup maaş almaya başlayana kadar borsada değerlendiriliyor.

Emekli kişi, biriken paranın yüzde 25’ini vergiden muaf bir toplu para olarak alabiliyor. İnsanların çoğu, paranın geride kalanını içerideki toplu yatırıma çeviriyor. Bu toplu para emeklilik priminizin yüzde 25’ini çektikten sonra geriye kalanını bir sigorta firmasına yatırıp faize bağlamak mümkün. Son yıllarda sigorta firmalarının emeklilik havuzunda birikmiş parada emeklilere en yüksek dönüşleri sağlamadığı gibi her yıl da rakamların düştüğünü gösteriyor.

Maliye Bakanı tarafından alınan değişiklik kararlarıyla artık kimse içerde biriken parasını ‘Annuity’ olarak bilinen yatırıma çevirmeye mecbur kalmayacak. Emekliler şimdi emeklilik tasarruflarının yüzde 25’ini nakit olarak çekebiliyor ve geri kalanını da her yıl istediği miktarda çekebilecek. 30 bin sterlinlik bir emeklilik havuzuna sahip olan herkes, tüm parasını faiz ödemeden çekebilecek. 30 binin üzerindekiler paralarını nakit olarak çekmeleri halinde şuan uygulanan yüzde 55 oranında değil normal gelir vergisi oranına tabi tutulacak.

Şuanda ki uygulama yüzde 55 oranındaki faizden değil, normal gelir vergisine tabi tutulacak. Yeni emekli olmak üzere olan kişiler ise bugünden itibaren emeklilik maaşlarını istedikleri gibi harcayabilecekler. Ancak yanlış yatırmaları halinde veya paraları bitmesi halinde tek gelirleri ‘State Pension’ olacak.

Özel emekliliği olan bir insanın ölmesi durumundaysa, emekliliği son bulmayacak ancak ailesine iletilecek. Özel emeklilik, şahsın kendi varlığı olarak değerlendirilecek ve ailesine kalan gelir normal miras vergi kurallarına tabi tutulacak.

2014 BÜTÇESI’NDEN ÖNE ÇIKANLAR

ISA’ler

Vergiden muaf tasarruf aracı. Toplam limit, şimdi 15 bin sterline yükselecek. ISA’lardan alınan yüzde 10’luk vergi geliri kaldırılacak.

Emekliler

Vatandaşlar şimdi özel emeklilik havuzlarını nasıl harcayacaklarını da seçme özgürlüğü olacak. Emekliler artık toplu bir miktar veya yıllık olarak diledikleri kadar çekebilecekler.

Yatırım için vergi ödeneği

Önümüzdeki aydan itibaren işletmeler yeni bir tesis, makine veya diğer ekipmanlar için yatırım yaparak vergi maliyetlerini azaltabilecek. Vergiden muaf yatırım miktarı şu anda 250 bin sterlin civarında, bundan sonra ise 500 bin sterline yükselecek.

Yardımlar

Yeni önlemler kapsamında gelecekteki her hangi bir hükümetin sosyal yardım ‘Benefit’ harcamaları 119.5 milyar sterlinin üzerine çıkmayacak. Devlet emekliliği buna dahil değil. Gelecekte herhangi bir iktidar partisi bu rakamın üzerinde bir harcamaya çıkmak istediğinde parlamentonun onayına ihtiyaç duyacak.

£10,500

Düşük gelirliler vergi ödemeye başlayacakları yıllık gelir dilimi

İŞÇİ PARTİSİ’NDEN ELEŞTİRİ

Ed Miliband, koalisyon hükümeti yönetiminde milyonlarca insanın daha kötü durumda olduğunu açıkladı. İşçi Partisi lideri Miliband, 2010’dan bu yana 24 vergi artışı olduğunu söyledi. George Osborne ise 2014 Bütçe konuşmasında, İngiliz ekonomisinin şimdi dünyadaki diğer büyük ekonomilerden daha hızlı büyüdüğünü söyledi.

“HALK FAKİRLEŞTİ”

Miliband, çoğunluğun durumunun, ortalama olarak 2010’dan bu yana bin 600 sterlin daha az alım gücünde olduğunu söyledi. İşçi Partisi lideri bunun nedenini de katma değer vergisi VAT ve diğer vergilerdeki artışlar olarak gösterdi.

Osbourne ise konuşmasında ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 2.7 büyüdüğü, bütçe açığının ise önümüzdeki 5 yıl boyunca düşeceğini ve bütçenin 2018-9’da artış vereceğini öne sürdü.Bakan ayrıca kişisel verginin ödenmeye başladığı eşiğin 10 bin 500 sterlin yükselmesinin emekli ve tasarrufçular için bir destek olacağını belirterek, tasarruf gelirindeki yüzde 10’luk temel faiz oranının kaldırılacağını söyledi.

Miliband ise bütçeyi, “Maliye Bakanı’nın boş öngörüleri ve İngiltere’de milyonlarca ailenin karşı karşıya kaldığı gerçeklik arasındaki boşluğun bir yansıması” olarak yorumladı. Miliband gelecek yılki genel seçimleri kazanırsa, yılda 200 bin yeni ev yapacağını, enerji faturalarını donduracağını, işsizler için iş garantisi sunacaklarını ve kira yardımı kesintilerini tersine çevireceklerini vaadetti.

850640cookie-checkİngiltere’de ‘seçim’ bütçesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.