İngiltere’de sendikal haklara saldırıya tepki

Genel grevin ve destek grevlerinin yasak olduğu İngiltere’de, yapılan grevler öncesinde, işyerlerinde grev oylaması yapılmaktadır. Grev oylamasına katılan işçilerin en az yüzde 51’inin evet demesi ile sendika grev kararı alabiliyor. İşte bu oylamayı da zorlaştırmak isteyen hükümet, grev oylamasına katılan değil de, o iş kolundaki bütün işçilerin yüzde 51’ini dayatıyor.

Kendisi yüzde 24’le iktidar, grev için yüzde 51 istiyor

Muhafazakar Parti, 7 Mayıs’taki seçimlerde palamentoda elde ettiği 12 milletvekili çoğunluk avantajını, işçilere saldırmak için kollanacak. Buna tepki gösteren sendikalar, İngiltere’deki toplam seçmenin sadece yüzde 24’ünün oyunu alan Muhafazakar Parti’nin, sözkonusu grev olunca tüm işçilerin çoğunluğunu aradığını beklirterek tepki gösterdi.

Perşembe günü Londra Üniversitesi’nde düzenlenen toplantıda bir araya gelen sendikacılar, hükümetin bu tutumuna karşı birlik çağrısı yaptı ve Sendikalar Konfederasyon TUC’nin görevini yapmasını istedi.

“Genel grevleri örgütleyelim”

Ülkedeki en büyük kamu sendikalarından biri olan PCS Genel Sekreteri Mark Serwotka, hükümete tek muhalefetin sendikalar ve sendikal hareket olduğunu ve bunu da yok etmek için harekete geçtiklerini aktardı. Serwotka, 12 oy çoğunluğunu işçilere karşı kullanacak olan Muhafazakarların karşısına işçilerin dikileceğini ve müsade etmeyeceğini sözlerine ekledi. Serwotka, konuşmasında TUC’ye de çağrı yaparak, “Birlikte hareket edip etkili eylem ve genel grevleri örgütleyelim” dedi.

Birleşik Fırıncılar ve Gıda Sendikası Ulusal Başkanı İan Hodson da konuşmasında boş durmanın zamanının olmadığını ve asıl büyük sorumluluğun TUC’nin sırtında olduğunu belirterek, önerilen yasaya karşı her eyleme başvuracaklarını söyledi. Hodson, “TUC olası bu yasaya karşı hemen açıklama yaparak, genel grevle cevap vermesi gerekir” dedi.

Bir çok iş alanında yaşanan grevlerdeki grevci işçi temsilcilerinin de konuştuğu toplantıda, Gazeteciler Sendikası (NUJ) Genel Sekreteri Michelle Stainstreet’in yanı sıra UNITE ve RMT sendikalarından da temsilciler konuşarak sendikalara yapılacak daha fazla saldırının karşısında olacaklarını ve mücadele edeceklerini belirttiler.

“200 yıllık gelenek yok olmasın”

Milletvekillerin John McDonnell ve Chris Stephens da katılarak birer konuşma yaptılar. İşçi Partisi Sol Kanat milletvekili McDonnell konuşmasında, bazı sendikaların hala hükümetle müzakere yapmak istediklerini ve bunun en büyük hata olacağını belirterek, 200 yıllık sendikal ve mücadele geleneğinin yok olmasına izin verilmeyeceğini söyledi.

Hükümetin, önümüzdeki günlerde, özellikle de Londra Metrosu’nda sık sık etkili grevler yapan ve bu grevlerden dolayı, ülkedeki diğer iş kollarına göre, üyeleri en çok ücret ve sosyal hakka sahip olan Demiryolları İşçileri Senidkası RMT’nin grevlerini olanaksız hale getirmek için yasayı parlamentoya getirecek. Sendikaların buna kitlesel ve etkili cevaplar vermesi bekleniyor.

855000cookie-checkİngiltere’de sendikal haklara saldırıya tepki

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.