İngiltere’de sokaklar şenlenecek

Unison lideri David Prentis sendikaların belirsiz bir süre boyunca sürekli greve hazır olduklarını belirtti.

İlgili KonularEkonomi, İngiltereSendikalar Birliği TUC’den yapılan açıklamada da, Prentis’in açıklamalarının, sendikal hareketin tümüne hakim olan ‘gerçek bir öfkenin’ yansıması olduğunu kaydetti.

Hükümetin önemli isimlerinden Liberal Demokrat bakan Vince Cable ise sendikaların çoğunun görüşmeden yana olduğunu söyledi.

İş Dünyasından Sorumlu Bakan olan Cable geçtiğimiz günlerde sendikalara yönelik üstü ğrtük tehditlerde bulunmuştu.

Muhafazakar-Liberal koalisyonu olan hükümet ise, şu anki emeklilik düzenlemeleri için kaynak olmadığını ve grevin ‘büyük bir hata’ olacağını söylüyor.

Konuyla ilgili bakan yardımcılarından Francis Maude, kamu çalışanlarından emeklilik fonuna ‘bir parça daha’ katkıda bulunmalarını istemenin adil olduğunu, bunun diğer çalışanlarla daha dengeli bir durum yaratacağını söylüyor.

Hükümetle sendikalar arasında gerilim yüksek

Emeklilik haklarında yapılacak değişikliklere karşı çıkan ve kriz gerekçe gösterilerek yapılan saldırıları reddeden bir çok sendika, iş yerlerinde grev oylamalarına başlamıştı.

Sendikalar tek tek greve gideceklerini açıklamaya başladı.

İngiltere’de bu ayın sonlarında yapılması planlanan greve 750 bin civarında kamu çalışanı katılacak.

Geçtiğimiz hafta, grev kararı alan üçüncü sendika olan PCS, üyelerinin emeklilik haklarına, hükümetin yaptığı ‘saldırıya’ karşı koymak zorunda olduklarını söylüyor.

Ülkenin en büyük kamu sendikalarından biri olan 290 bin üyeli PCS, bir günlük grevin ardından bir aylık fazla mesai yasağının devreye gireceğini açıkladı.

Sendika Genel Sekreteri Mark Serwotka kamu çalışanlarının emeklilik yaşının sekiz yıla kadar uzatıldığını ve emeklilik fonuna katkılarının üç kat artırıldığını belirtiyor.

‘Bu göz göre göre soygundur’ diyen sendika lideri, eylemlerin sonbaharda yoğunlaşacağını kaydediyor.

Öğretmen sendikaları NUT ve ATL’in iş durdurması durumunda milyonlarca öğrenci okullarına gitmeyecek.

Yapılan açıklamaya göre, aileler de öğretmenlerin grev kararına destek veriyor.

Hükümet ile sendika temsilcileri 27 Haziran günü bir araya gelecek.

Tarihte genel grev

19 ve 20 yüzyılın başlarında, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya gibi ülkelerde sanayinin gelişmesiyle birlikte sendikal örgütlenme de arttı.

İlk örgütlü genel grev 1842 yılında İngiltere’de yapıldı.

Çalışanların 10.000 imzalı hak ve özgürlükler bildirgesi, mecliste reddedilince, İngiltere’de 500.000 işçiyi kapsayan bir genel grev başladı.

Politik istek içermeyen bu eylem sonucunda, işçi maaşlarında düzelme ve 10 saatlik çalışma hakkı elde edildi.

1926’da ise İngiltere’de, dört aydan beri grevde olanmaden işçilerini desteklemek üzere, 3 Mayıs’tan itibaren bütün sanayi kollarında greve gidildi ve greve katılan işçilerin sayısı 5 milyona ulaştı.

Savaş sonrası İngilteresi’nde başlayan ve on gün içinde biten 1926 genel grevi ülkede şimdiye kadar görülen en büyük grevdir.

Mayıs 1968 Fransa direnişi de, 11 milyon kişi ile en çok çalışanın katıldığı ve en uzun süren, neredeyse tüm yaşamı felce uğratan bir genel grev olmuştur.

(İngiltere’de genel grev tehdidi başlıklı BBC haberi)

837570cookie-checkİngiltere’de sokaklar şenlenecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.