‘İngiltere’deki halimiz’ konuşuldu

Hayat Tv “Artı Eksi 7 Londra” programının yapımcısı Hüseyin Günay’ın yönettiği söyleşiye konuşmacı olarak Middlesex Üniversitesi öğretim üyesi Mehmet Ali Dikerdem, Gazeteci Faruk Eskioğlu ve Kıbrıslı araştırmacı Yaşar İsmailoğlu ile DAY MER Başkanı Ahmet Sezgin ile 60’a yakın dinleyici katıldı.

GÖÇÜN YAPISI TÜRKİYE’NİN İZDÜŞÜMÜ

Dikerdem, Türkiye’den İngiltere’ye 1960 ve 70’lerde gelenlerin çoğunun öğrenci olduğunu ve beyaz yakalı işlerde çalışarak Türkiye’ye döndüğünü belirterek, 12 Mart ve 12 Eylül gibi siyasi çalkantılarla göçün yapısının da değiştiğini söyledi.

Özellikle 12 Eylül sonrasında Türkiye’deki her siyasetin Londra’da faaliyet gösterdiğini belirten Dikerdem, toplumdaki gerçleri üniversiteye özendirmek ve onlara destek olmak için yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

KIBRISLI VE TÜRKİYELİ TÜRKLERİN İLİŞKİSİ?

Toplumsal çalışmalarıyla tanınan ve “İlk Kıbrıslılar” başlıkla bir araştırma kitabı da bulunan Yaşar İsmailoğlu ise Kıbrıslı Türklerin İngiltere’ye göç serüveninin Birinci Dünya Savaşı’na kadar uzandığını belirterek, “Kıbrıslı Türklerin 1963 Kıbrıs olayları ile 1974 Türkiye’nin müdahalesi döneminde göçte iki büyük dalga yaşandığını söyledi.

Kıbrıs’ın İngiltere’nin sömürgesi olduğu dönemde kağıt üzerinde Kıbrıslı Türkler için anavatanın İngiltere olarak görüldüğünü vurgulayan İsmailoğlu, “Türkiye’den gelen göçlerle iki toplum kardeşçe bir yaşam kurmaya çalıştı. Kürt kimliğinin öne çıkması ve şansız evliliklerle iki toplum arasındaki ilk günlerdeki dostluk ve kardeşlik bir tahıl ambarındaki iki silo gibi ayrı fakat yanyana bir birlikteliğe dönüştü” dedi.

İsmailoğlu, Kıbrıslı Türklerin Türkiyeli göçmenlere göre beyaz gömlekli işlerde çalışan ve içinde yaşanılan topluma daha entegre olduğıunu söyledi.

YOKSUL VE İŞSİZ

İlk kez İngiltere’deki Türkçe konuşan toplumu konu alan “Aşkolsun” Adı Aşk Olsun” başlıklı romanı kaleme alan gazeteci Eskioğlu da İngiltere’deki toplumsal değişim ve Türkçe konuşan toplumun izlediği çizgiyi gazeteci gözlemleriyle aktardı.

Eskioğlu, toplum özelliğini son 25 yılda kazandığını belirterek şunları söyledi:

“Ne yazık ki içine kapanık olarak yaşayan toplumda başta eğitim, gençlik, sosyal hakları kullanamama gibi çözüm bekleyen sorunlar var. Son 20 yılda İngiltere’deki olumsuz sosyal değişikliklerden öncelikle göçmenler etkilendi. 2000’lerin başında hükümetin bizim toplumun yoğunlaştığı tekstili emek ucuz bölgelere kaydırma kararı, toplum içinde işsizler ordusunu doğurdu. Bu durum yasadışı yollardan para kazanan çeteleri güçlendirdi. Ayrıca bakkal, kebap ve cafe gibi işyerleri sayısında patlamanın yaşanması da karlılık oranlarını düşmesine neden oldu…”

Eskioğlu Londra’nın Türk kökenli Belediye Başkanı Boris Johnson’un Türkçe konuşan toplumu ele alan araştırmasından örnekler de vererek, “Türkiye’nin sosyologlar göndererek toplumu araştırması gerekirdi. Bu işi Johnson’un yapması övgüye değer” dedi.

“BİZ ŞANSLIYDIK”

DAY MER Başkanı Ahmet Sezgin de 20 yıl önce DAY MER’in kurulmuş olmasının ondan sonra Türkiye’den gelen göçmenlerin hayatını kolaylaştırdığını belirterek “DAY MER göçmenlerin sorunlarına çözüm aramanın yanısıra İngiltere’deki demokratik mücadeleye de omuz vermek amacıyla kuruldu. Toplumun kabuğunu kırarak entegre olmasında doğru bir önderlik yapmaya çalışıyor” dedi.

Sezgin, tekstilin yok olmasıyla ortaya çıkan işsizlikte en çok kadınların etkilendiğini öne sürerek, “Eve kapanan kadınları geliştirecek ve sosyal yaşama aktif olarakr katacak projeler geliştirmeye çalışıyoruz” diye konuştu…

FOTOĞRAF: Hayat Tv “Artı Eksi 7 Londra” programının yapımcısı Hüseyin Günay, Middlesex Üniversitesi öğretim üyesi Mehmet Ali Dikerdem, Yaşar İsmailoğlu, Gazeteci Faruk ESkioğlu ve DAY MER Başkanı Ahmet Sezgin

823610cookie-check‘İngiltere’deki halimiz’ konuşuldu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.