İngiltere’deki toplum da öfkeli

HER GÜN PROTESTO

Türkiye’nin en büyük iş kazası olarak tarihe geçen Soma faciası öncesinde TBMM’de soru önergesinin AKP’li milletvekilleri tarafından reddedilmesi ve AKP’nin seçim öncesi dağıttığı “bedava kömür”lerin bu işletme tarafından sağlanması da tepkileri büyüttü.

Londra’da Trafalgar Meydanı ve toplumun yoğun olarak yaşadığı Wood Green’de protesto gösterilerine yüzlerce toplum üyeleri katıldı. Göçmen dernekleri tarafından organize edilen protestolarda “Kaza değil cinayet”, “Katil Erdoğan istifa” gibi sloganlar atıldı ve dağıtılan bildirilerde “Geliyorum diyen kazaya iktidarın çıkar ilişkisi gereği göz yumduğu” öne sürüldü.

DAY MER’in toplumu protestoya çağıran açıklaması şöyle:

“Türkiye işçi sınıfına, ölen işçilerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Ve bizlerin burada, Avrupa’nın bütün ülkelerinde sermayenin ve hükümetinin işçi ve emekçi düşmanı yüzlerini teşhir edeceğimize, iş cinayetlerinin peşini bırakmayacağımıza söz veriyoruz. 12 yıllık AKP hükümeti döneminde 14 binden fazla emekçi iş kazalarında katledildi. Hiçbir işçi kardeşimizi unutmadık, unutmayacağız! DAY-MER olarak yerli ve göçmen bütün demokratik kitle örgütlerini tepkilerini ortaya koymaya, sermayeyi ve AKP hükümetini protesto etmeye çağırıyoruz.”

GİK DER’in de “Kaza Değil Katliam! Unutursak Kalbimiz Kurusun!” başlıklı açıklamasında “Ellerimiz yakalarında olacak. Diğer katliamlar gibi Soma’nın da gerçek sorumluları yargılanana kadar uluslararası arenada Soma katliamının takipçisi olacağımızı haykırıyoruz” denildi.

ETKİNLİKLER İPTAL

Öte yandan Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği ile Kuzey kıbrıs Türk Cumhuriyeti Londra Temsilciliği Eğitim ve Kültür Ataşeliği’nin desteği ile İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi tarafından daha önce düzenleneceği açıklanan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Soma’daki maden faciası nedeniyle iptal edildi.
Londra’nın Trafalgar meydanında 17 mayıs Cumartesi günü düzenlenecek olan ‘Turkish Day In London’ etkinliği, Soma maden faciası nedeniyle ertelendi.

KILIÇDAROĞLU GELEMİYOR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Soma felaketi nedeniyle İngiltere gezisini iptal etti. Kılıçdaroğlu, yardımcısı Faruk Looğlu ve Yurt Dışı Örgütlenme Kordinatörü Durdu Özbolat ve diğer parti üst düzey yetkililerden oluşan bir ekiple 15 mayıs perşembe günü Oxford Üniversitesi’nde bir konferansa katılmayı planlıyordu. CHP ekibi 16 mayıs cuma günü Londra’da Türk iş adamları ile bir akşam yemeğinde buluşmayı, 17 mayıs cumartesi sabahı da Türk dernek başkanları ile sohbet kahvaltısı planlamıştı. Ayrıca Kılıçdaroğlu’nun programında 17 mayıs cumartesi öğleyin de La Royal Banqueting Suites de halk sohbeti yer alıyordu.

DIŞİŞLERİ’NDEN UYARI

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Soma’daki maden faciası sebebiyle Türkiye genelinde gösteriler düzenlenebileceğini belirterek vatandaşlarını uyardı.
Bakanlıktan yayınlanan seyahat uyarısında, Ankara Güvenpark, İstanbul İstiklal ve İzmir, Antakya, Antalya, Samsun ve Kuşadası’nda gösteri çağrıları yapıldığı belirtildi ve muhtemel gösterilerden uzak durulması tavsiye edildi.

CHELSEA VE LİVERPOOL’DAN BAŞSAĞLIĞI

İngiltere Premier Lig ekiplerinden Chelsea ve Liverpool kulüpleri, maden faciası ile ilgili Türkçe taziye ve başsağlığı mesajı yayımladılar.
Liverpool’un Türkçe olarak yayımlanan mesajında şu ifadeler yer aldı:

“Manisa, Soma’da meydana gelen kazada hayatını kaybedenlerin aileleri başta olmak üzere, tüm Türkiye’ye başsağlığı dileriz. Yaralı olan kazazedelerin ise bir an önce sağlıklarına kavuşmaları umuduyla acil şifalar diliyoruz. Meydana gelen kaza sonucu madende mahsur kalan işçileri kurtarma çalışmalarının da en kısa sürede başarıya ulaşmasını temenni ederiz.”

Sosyal medya üzerinden İngilizce olarak başsağlığı mesajı yayımlayan Chelsea’nin mesajında ise “Aklımız şu an Türkiye’deki herkesle beraber, özellikle Manisa’da olaylardan etkilenenlerle…” ifadelerine yer verildi.

İLGİLİ HABER: İNGİLTERE BASININDA SOMA FACİASI

850980cookie-checkİngiltere’deki toplum da öfkeli

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.