İngiltere’den ABD’ye eleştiri yağmuru

The Sunday Mirror’a göre İngiltere’nin Irak’ta savaş sonrası politikalar konusunda çalışan en kıdemli subayı olan emekli Tümgeneral Tim Cross ABD’yi sert dille eleştirdi ve Washington’un Irak politikalarının “ölümcül hatalarla dolu olduğunu” söyledi.


Tim Cross, Irak savaş sonrasında ülkede yaşanabilecek pek çok problem konusunda ABD’nin o dönemdeki Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’i defalarca uyardığını belirterek Rumsfeld’in bu uyarıları ya reddettiğini ya da görmemezlikten geldiğini ifade etti.


Rumsfeld’in Irak’ta savaş sonrası sürecin belirlenmesiyle ilgili hazırlığın tam kalbinde yer aldığını da belirten Cross, bu planlamada hiçbir detayın yer almamasından büyük kaygı duyduklarını ve bu kaygılarını her fırsatta dile getirdiklerini aktardı.


ORDUNUN DAĞITILMASI YANLIŞTI


Mart 2003’te başlayan işgal öncesinde aynı yılın şubat ayında Washington’da Rumsfeld ile bir araya geldiklerini ve Irak’ın yeniden yapılanması çabalarının uluslararası boyuta getirilmesi gereğine işaret ettiğini belirten Cross, bu çabaların mutlaka BM ile ilişkilendirilmesi gereğinin de altını çizdiğini açıkladı.


Savaş sonrasında da Irak’ta güvenliğin sağlanması için gereken asker sayısı üzerinde zaman zaman uyarılar yapmaya çalıştığını, ancak Rumsfeld’in bu mesajların tümüne kulaklarını tıkadığını belirten Tim Cross, kendisiyle birlikte pek çok kişinin hissettiği ölümcül hatalara Amerikalıların gözlerini kapattığını bildirdi.


Irak’taki devlet yapılanmasının kontrolünün Pentagon’a devredilmesi ve Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesinin ardından Irak ordusu ve güvenlik güçlerinin dağıtılması kararlarının yanlışlığını da vurgulayan Tim Cross, “Irak güvenlik güçlerinin varlığını korumalı ve bu gücü koalisyon güçlerinin kontrolüne vermeliydik” dedi.


FOTOĞRAF: ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld eski İngiliz askerlerinin eleştiri odağında…

804670cookie-checkİngiltere’den ABD’ye eleştiri yağmuru

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.