İngiltere’den Suudilere silah

Anlaşma uyarınca İngiltere, Riyad’a Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri’nin elindeki Tornado’ların yerini alacak yeni savaş uçakları satacak.


İngiltere Savunma Bakanlığı anlaşmada, Londra’daki iki Suudi muhalifin Suudi Arabistan’a iade edilmesi yolunda bir koşulun bulunduğu yolundaki iddiaları yalanladı.


Suudi kaynaklı haberlere göre, 20 milyar dolarlık silah anlaşması İngiltere’nin Suudi Arabistan’a 70’ten fazla savaş uçağı satmasını öngörüyor.


Suudiler’e satılacak Typhoon Euro uçaklarını aralarında İngiliz şirketi BAE Systems’in da bulunduğu bir konsorsiyum üretiyor.


Savunma Bakanlığı, bu anlaşmanın İngiliz uçak sanayii açısından büyük önem taşıdığını, anlaşma sayesinde önümüzdeki on yıl boyunca binlerce kişiye iş imkanı sağlanacağını açıkladı.


Bu, iki ülke arasındaki bir dizi kapsamlı silah anlaşmasının son halkasını oluşturuyor. Ama daha öncekilerdeki gibi bu anlaşmayla birlikte de yeni iddialar ortaya atıldı.


Suudi gazetelerine göre, Suudi Arabistan bu anlaşmaya belirli koşulların yerine getirilmesi şartıyla izin verdi.


Bunlar arasında iki Suudi muhalifin sınır dışı edilmesi ve İngiliz Havayolları British Airways’in Suudi Arabistan uçuşlarına yeniden başlaması da var.


İngiltere Savunma Bakanlığı yetkilileri, iddiaları reddettiler, satışın hiçbir koşul içermediğini söylediler. (BBC)

786320cookie-checkİngiltere’den Suudilere silah

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.