İngiltere’nin Fehriye Erdal davası…

İngiliz İnterpol Polisi sığınmacıyı gözaltına aldı. Mahkemesi dışarıdan sürmesine karar verilen sığınmacı, davayı kaybederse diğer sığınmacıların Türkiye’de işledikleri “siyasi suçtan” gönderilmesi gündeme gelecek…  TKP-ML adına askeri eylem yaptığı suçlamasıyla DGM’de yargılanan Tolutaş’a gıyabında 12 yıl hapis cezası verilmişti.


İngiltere polisi Türkiye’nin isteği üzerine sığınmacı Önder Dolutaş’ı 30 Ocak günü Harrow’daki evinden gözaltına aldı. Geceyi gözaltında geçiren Dolutaş, ertesi günü çıkarıldığı Bow Street’deki Kraliyet Mahkemesi’nde 6 bin Sterlin kefaletle serbest bırakıldı. Türkiye’nin iade dosyasını hazırladıktan sonra 45 gün sonra ikinci kez hakim karşısına çıkarılacak Dolutaş, haftada iki gün polis karakoluna imzaya gidecek.


Kraliyet Mahkemesi’nde Türkiye adına Dolutaş’ın iadesini isteyen avukat, Dolutaş’ın 1997 tarihlerinde TKP-ML adına askeri eylemlerde bulunarak aralarında bazı banka şubelerinin de bulunduğu 4 yere molotof kokteyl attığını, sanığın TKP-ML adına yaptığı bu askeri eylemlerinin sonucunda da DGM tarafından 2002’de 12 yıl hapis cezasına çarptırıldığını söyledi. Tükiye’nin avukatı, iki ülke arasındaki suçluların iadesi anlaşması gereği Dolutaş’ın cezasını çekmek üzere Türkiye’ye iade edilmesini istedi.


Savunma avukatları ise Dolutaş’ın kendisine yöneltilen suçları Türkiye’de de kabul etmediğini ve işkence altında alınan ifadelerle gıyabında yargılanıp ağır cezaya çarptırıldığını belirttiler. Savunma avukatları, Türkiye’nin mahkemeye sunduğu gerekçelerle müvekkilline İngiltere’de sığınma hakkı verildiğini vurgulayarak,  Dolutaş’ın İngiltere yasalarına uygun olarak yaşamını sürdürdüğünü ve siyasi sığınma hakkının gözönüne alınarak iade edilmemesini istediler.


Mahkeme’de Önder’in Türkiye’de ceza aldıktan dört yıl gibi uzun bir zaman geçtikten sonra Türkiye’nin iadesini istemesi de söz konusu edildi.


Hakim tarafları dinledikten sonra Dolutaş’ın haftada iki gün karakola imza için gitmesi şartıyla 6 bin Sterlin kefaletle serbest bırakılmasına karar verdi. Ayrıca Türkiye’nin iade dosyasını mahkemeye sunmasının beklenilmesi için davayı 45 gün sonraya erteledi.


DOLUTAŞ’IN BURUK SEVİNCİ


Dolutaş, serbest bırakıldıktan sonra mahkemeyi tek izleyen gazetemize sevinçli olduğunu ve iade edilmesi durumunda ise pek çok sığınmacının sıınma haklarının gaspedileceğini söyledi.


Türkiye’de İstanbul Üniversitesi Öğrenci Derneği Yönetim kurulu üyesiyken TKP-ML üyesi olmak ve bombalama eylemlerine katımlmaktan yargılandığını söyleyen Dolutaş, “Üç ay hapisanede yattım. Davalar dışarıdan sürüyordu. 2001 Mayıs’ında İngiltere’ye yasal yollardan öğrenci olarak geldim. 2002’de de sığınmacı statüsü verildi. Daha sonra Türkiye’de süren davaların birinde gıyabımda 12 yıl hapis cezası verdiler. Bana yüklenmek isteyen suçların hiç birisini kabul etmedim. Hepsi uydurma şeyler…” dedi.


Dolutaş kendi davasının bir ilk olduğunu vurgulayarak, “Avukatım da bu davanın sıradışı olduğunu şaşırarak söyledi. İlginç olan Türkiye’nin avukatının bana yönelik getirdiği suçlamaları benim ceza aldığım davadan da değil. Bu da ilginç. İngiltere’de sanıyorum ilk kez bir sığınmacıya siyasi sığınma hakkı verdikleri davalardan dolayı iadesi için hakim karşısına çıkarılmış oluyor… Bu tür davaların yaygınlaşarak süreceğini düşünüyoruz…” diye konuştu.



AVUKAT: GARİP BİR DAVA


Davayı kişisel olarak izleyen Avukat Rebecca Chapman şu yorumu yaptı:


“Türkiye’nin ‘Suçluların İadesi Anlaşması’na dayanarak Önder’i istemesine karşın Önder Türkiye’de işkence gördüğü gerekcesiyle siyasi sığınma hakkı kazanmış birisidir. Bunları da kanıtlama şansı olduğunu sanıyorum. Önder hapis cezasını 2002’de almış fakat 4 yıl gibi uzun bir süre sonra Türkiye iadesini istiyor. Bu da garip bir durum…”


Chapman, sorumuz üzerine Önder’in davayı kaybetmesi durumunda diğer davalara örnek olabileceğini ve Türkiye’nin hapis cezası almış diğer sığınmacıların iade edilmesi için İngiltere’yi dosya yağmuruna tutabileceğini belirtti.



SIĞINMACILARIN KAYGISI


Önder’in yönetim kurulu üyesi olduğu Yüz Çiçek Kültür Merkezi’nden yaklaşık 20 arkadaşı mahkemede Önder’i yalnız bırakmadı.


Yüz Çiçek Kültür Merkezi üyeleri Önder’in iade davasını yeni bir Fehriye Erdal Davası olarak nitelendirerek, davanın siyasi sığınma mantığına ters olduğunu ve kaybedilmesi durumunda pek çok siyasi sığınmacının Cenevre Anlaşması ile kazanılmış haklarına karşın Türkiye’ye iade edilmesiyle yüzyüze kalabileceklerini belirttiler.


İngiltere, pek çok ülkeyle yaptığı suçluların iadesi anlaşmasını 2003’te AB stardarlarına uyumlu haline getirerek tek anlaşma kapsamında toplamıştı.
 
FOTOĞRAF: Önder Dolutaş ve eşi Sevinç mahkeme önünde…

787690cookie-checkİngiltere’nin Fehriye Erdal davası…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.