İngiltere’nin gizli ‘nükleer’ korkusu

İngiltere’nin ciddi ulusal gazetelerinden The Guardian, “Britanya’nın nükleer santrallarındaki gizli korkusu dökümanlarda ortaya çıktı” manşetiyle duyurduğu haberinde sorunlu santralların listesini yayınladı.


Bilgi Edinme Özgürlüğü kapsamında kamuoyuna yayınlanan rapora göre nükleer reaktör çekirdeklerinde ciddi çatlaklar oluştuğu saptandı. Nükleer Güvenlik Müdürlüğü (Nuclear Safety Ridectorate – NSD) Somerset’deki Hinkley Point B başta olmak üzere bazı nükleer santralları mercek altına alırken Hinkley’deki British Energy’ye ait 13 ileri gaz soğutmalı santralını da eleştirdi.


NSD açıklamasında catlakların ilk kez geçen Haziran’da saptandığı ve nedenlerinin de belirlenemediği vurgulanarak, “Bu durum olası bir nükleer kaza riskini de artırıyor” denildi.


Raporda nükleer enerji santrallarının denetim için 4 haftalığına kapatılması gerektiği ve herhangi bir nükleer santralın kapanması durumunun ise elektrik kısıntısı yaratarak bir kaosa neden olabileceği belirtildi.


Rapora karşın Başbakan Tony Blair ve Maliye Bakanı Gordon Brown ülkenin yeni kuşak nükleer güce ihtiyacını olduğunu açıklarken, hükümetin danışmanlarından bağımsız nükleer mühendis John Large ise toplum güvenliği ile kumar oynanamayacağını vurgulayarak tartışmalı santralların derhal kapatılmasını istedi.    


Greenpeace ise British Energy’nin güvenlik denetimlerini artırmaları durumunda söz konusu santralların kapanması gerekeceğini öne sürdü. Nükleer karşıtı gruplar da olası bir nükleer sorunda ülkenin nasıl kolayca enerji krizine girebileceğini göstermesi açısından raporun önemli olduğunu savundular.        


                          

792530cookie-checkİngiltere’nin gizli ‘nükleer’ korkusu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.