İngiltere’ye işkence istihbaratı eleştirisi

Hükümetten işkenceyle edinilen istihbarat için açıklama isteniyor. Avam Kamarası Dışişleri Komisyonu, hükümetin üçüncü ülkelerin işkence yoluyla elde ettiği bilgileri kanıt olarak kullanıp kullanmadığı konusunda daha önce yöneltilen sorulara yanıt vermemesini şaşırtıcı ve rahatsız edici bulduğunu belirtti.


Milletvekilleri “yaklaşan bir terör saldırısı” konusunda ipucu verir görünen ifadelerin kullanılmasının “gerekli” görülebileceğini kabul ediyor. Ancak bu tür bilgilerin


kullanımının işkenceye başvurulmasına göz yumma, hatta bunu hoşgörme anlamına geleceği vurgulanıyor.


Bu eleştiriler Dışişleri Komisyonu’nun insan hakları konusunda her yıl hazırladığı olağan raporda yer aldı. Raporda ayrıca ABD’nin Guantanamo Kampı’nda ve diğer yabancı ülkelerdeki merkezlerde zanlılara muamelesi kınandı ve İngiliz hükümetinden bu konuda daha net bir tavır izlemesi ve konuyu BM İnsan Hakları Komisyonu’na götürmesi istendi.


Milletvekillleri Guantanamo Kapmı’ndaki İngiliz vatandaşı zanlıların ülkeye iade edilmiş olması, İngiltere’nin diplomaside sessiz kalmasını gerektirmez diyorlar.


Raporda ayrıca Avrupa Birliği’nin yaklaşık 15 yıldır Çin’e uyguladığı silah ambargosunu kaldırmasının, insan hakları açısından şu dönemde yanlış bir sinyal göndereceği uyarısı yapılıyor. (BBC)

779450cookie-checkİngiltere’ye işkence istihbaratı eleştirisi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.