İNGİLTERE GÜNDEMİNDE GEÇEN HAFTA

AB üyeliği tartışmalı konuma girdi

Telegraph, İngiltere’nin AB üyeliğinin referanduma sunulması konusunda parlamentoda soru yağmuruna tutulan Başbakan David Cameron’ın halkoylaması için şu anın doğru zaman olmadığını söylediğini yazıyor.

Gazete, beş bakan yardımcısının Cameron’a yazdıkları mektupta İngiltere’nin AB üyeliğinin halkoyuna sunulması için hazırlıklara şimdiden başlanmasını istediklerini hatırlatıp, Başbakan’ın buna cevap olarak Birlik’ten ayrılmanın ülke için iyi olmayacağını söylediğini belirtiyor.

Aynı haberi ele alan Guardian ise Başbakan Cameron’ın dün parlamentoda yaptığı konuşmada İngiliz halkının er geç İngiltere’nin AB’de kalıp kalmamasına karar vereceğini, ama Euro bölgesinde yaşanan hızlı değişimlerden dolayı bu kararın şimdi verilemeyeceğini açıkladığını aktarıyor.

Çin’in kredi musluğunu açması İngiltere’yi gerdi

Financial Times gazetesi ana sayfasında İngiltere Merkez Bankası’nın Çin ve Avrupa’daki merkez bankalarının para politikalarını gevşetmesiyle 50 milyar sterlin nakit parayı piyasaya süreceğini yazıyor. Gazete, zaten beklenen bu gelişmenin Merkez Bankası’nın Euro bölgesindeki gelişmelerin hali hazırda çift dipli gerileme yaşayan İngiliz ekonomisine olası etkilerinden endişe ettiğini gösterdiğini aktardı.

Endişenin gerekcesi de şöyle açıklandı:

“Kredi büyümesi devletin altyapı inşa etmesi, şirketlerin fabrika kurması, ailelerin de ev almasına yardımcı olduğundan büyük bir teşvik unsuru olabilir. Ama kredi büyüme oranlarının büyük önemi var. Bu oranların bir anda çok yükselmesi genellikle verimsiz yatırımlara yol açaabiliyor.”

Barclays Skandalı sürüyor

Geçen hafta başlayan bankacılık skandalında adı sıkça geçen Barclays bankasının eski Yürütme Kurulu başkanı Bob Diamond’ın parlamentoda soruları yanıtladı. İngiltere’nin dev bankalarından Barclays’in borçlanma maliyetini olduğundan düşük göstererek Libor’u manipüle ettiği gerekçesiyle 290 milyon sterlin ceza öremek zorunda kalmıştı…

Olimpiyatlar öncesi polis operasyonu

Londra polisinin terörist saldırı planlarının yapıldığı düşünülen Müslümanların yaşadığı iki eve baskın yaptı.

Independent Gazetesi, Olimpiyatların yapılacağı bölgeye yakın bir eve yapılan baskında biri eski polis memuru üç kardeşin, batı Londra’daki başka bir eve yapılan baskında da aralarında sonradan Müslüman olan bir İngilizin de bulunduğu 3 kişinin gözaltına alındığını yazdı.

Bir daha isyan çıkarsa polis sorunu çıkar

Guardian, İngiltere’nin bazı şehirlerinde geçen yıl patlak veren bir dizi ayaklanma hareketiyle ilgili London School of Economics (LSE) ile ortak hazırladığı raporu okuyucularına aktardı. Londra’da bir kişinin polis tarafından öldürülmesiyle başlayan olaylarda başta Londra olmak üzere bazı şehirlerde halk ayaklanmış; evler ve işyerleri ateşe verilmiş, toplam 3 bin kişi de tutuklanmıştı. Gazeteye göre, raporda, benzer olayların tekrar etmesi durumunda, bütçe kesintilerinden dolayı polisin bir daha bu tür toplumsal hareketlerle başa çıkıp çıkamayacağından endişeli olduğu yazıyor.

“Orduda daha çok Müslüman olmalı”

Times gazetesi, İngiliz ordusunda reform yapmaya çalışan General Nick Carter’a dayanarak aktardığı haberde 2020 yılına kadar İngiliz ordusunun çeyreğinin etnik azınlıklardan oluşması için adımların atılmasının tavsiye edileceğini yazdı.

2011 yılında ordudaki 186 bin askerden sadece 610’unun Müslüman olduğunu belirten haber şöyle devam ediyor:

“Generalin düşünceleri, İngiltere’nin üçüncü büyük azınlığı olan Müslümanlarla ilişkisi oldukça kötü olan orduya zorlu bir görev veriyor. İngiltere’deki Müslüman gruplar ise Irak ve Afganistan savaşlarının orduya şüphe duyulmasına neden olduğunu söylediler.”

Sigara kültürü değişti

Independent yazarlarından Laurie Penny, sigara bağımlılığıyla savaşmada yasakların oldukça etkili olduğunu belirttir. Penny, yasaklardan dolayı artık diskolarda, barlarda veya bekleme salonlarında sigara içmediğini – dahası içmeyenleri sigara dumanına maruz bırakmanın artık görgüsüzce bir hareket olduğunun kabul edildiğini yazdı.

Independent yazarı, “Eğer yüzde 50 oranında artan riskle kalp krizi geçirecek ve devlet hastanesine götürüleceksem, o zaman damar tıkayan ölüm çubuklarına uygulanan fazladan vergiden de şikayetçi olmamalıyım” diyor.

Londra’da “Panda Haftası”

Panda kostümlü 108 kişi Trafalgar Square’de toplandı… Panda kostümü giyen 108 kişi Çin’in Siçuyan eyaletinde 25 yıl önce kurulan Chengdu Panda Merkezi’nde koruma altına alınan pandaları simgeliyor. Panda Merkezi 10 yıl içinde panda sayısını 150’ye çıkarmayı hedefliyor…

TÜRKİYE VE TOPLUM HABERLERİ

Avam kamarası’nda Türkiye Raporu tarıtşıldı

İngiltere Parlamentosu’nun alt kanadı Avam Kamarası’nda, Dış İlişkiler Komisyonu’nun Nisan ayında yayımladığı “İngiltere-Türkiye ilişkileri ve Türkiye’nin bölgesel rolü” rapor ele alındı. Raporda Kıbrıs konusu da yer alıyor. Çok sayıda milletvekilinin söz aldığı oturumda, Türkiye’deki basın özgürlüğü ve anayasal reformların gerekliliği gibi konuların yanı sıra, Kürt sorunu da gündeme geldi.

Muhafazakar Partili Ottaway açılış konuşmasında, Türkiye’nin bölgesi ve Birleşik Krallık için önemine değinmenin yanı sıra, Suriye’nin silahsız Türk askeri uçağını düşürmesinden de bahsetti.

Liberal Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Simon Hughes, yakın zaman önce Kıbrıs’ı ziyaret ettiğini kaydederek, Kıbrıs Rum kesiminin altı aylık AB dönem başkanlığı sona erdiğinde ve Rum kesiminde seçimler yapıldıktan sonra, “Kıbrıs Türk halkında ve Türkiye’de sorunun çözümü için istek olacağına inandığını” ifade etti.

İşçi Partili Ann Clywd, “Türkiye’de büyük değişiklikler yaşandığını ve AK Parti hükümetinin bunda büyük katkısının olduğunu” söyledi. Clywd, “Türkiye’nin güneydoğusundaki Kürtlere ilişkin hala endişeleri bulunduğunu, Kürtlerin kendi dilini diledikleri zaman konuşmak istediğini” kaydetti.

‘Türkiye’yi ABD frenliyor’

İngiliz düşünce kuruluşu Henry Jackson Society’nin İletişim Direktörü ve bu kuruluşun Rusya Etütleri Merkezi Eş Başkanı Michael Weiss, ‘Türkiye, Suriye’de bir askeri eylemi haklı çıkarmayı amaçlıyor’ yorumunu yaptı. Weiss’e göre Türkiye’yi ABD frenliyor…

Türkiye’deki çok eşlilik önerisi Independent’te

Independent Gazetesi, “Türk toplumunda laik ve dindar kesim arasında tansiyonun yükseldiğine inanıldığı sırada”, bir televizyon programında Sibel Üresin’in çift eşliliği savunmasıyla insanların şoka uğradığını yazdı. Gazete, bazı araştırmalara dayanarak Türkiye’de 200 bin kadının çok eşli evliliklerde olduğunun tahmin edildiğini aktardı. BİR

Bu sırada Guardian gazetesi, İrlanda’nın ilk kadın Cumhurbaşkanı Mary Robinson’ın dünyadaki liderlerin üreme haklarını savunamamasından dolayı, kadın haklarının son 20 yılın en büyük tehdidiyle karşı karşıya olduğunu öne sürdü.

Economist: En çok Türkiye, Esad’a karşı

Dergi, Türkiye’nin 35 bin Suriyeli mülteciye kapıları açan, Suriye Ulusal Konseyi’nin kurulmasına liderlik ederek, Özgür Suriye Ordusu’na sığınak sağlayan, ve gizlice askeri müdahale için Amerika’da lobi faaliyetleri yürüten Türkiye gibi hiçbir ülkenin, Esad’ı devirmek çalışmadığının kanıtlandığını öne sürdü.

Dergi Türkiye’de halkın 28 yıldır PKK sorunu sürerken Suriye ile bir macerdaya girilmesini istemediğini ve Türkiye’nin de tek başına savaşa gidebileceğine inanan kişi sayısınun çok az olduğunu yazdı.

İAKM ve Cemevi Sivas’ı Londra ve Sivas’ta andı

Sivas’ta Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nde yakılarak katledilen 33 aydın ve sanatçı ile iki otel görevlisi Londra’da Stoke Newington Common Parkta’ki Pir Sultan Abdal Anıtı önünde düzenlenen törenlerle anıldı.

“Tutuklu vekiller serbest bırakılsın” kampanyası

CHP İngiltere Dayanışma Derneği’nden “tutuklu vekiller serbest bırakılsın” kampanyası başlattı…

Kıbrıs’ta ayrımcılığa son” mektubu

AP Milletvekili Barones Sarah Ludford ve ünlü moda tasarımcısı/sanatçı Hüseyin Çağlayan’ın da aralarında bulunduğu bir grup aydın, 30 Haziran’da Daily Telegraph’ta yayınlanan mektuplarında, Kıbrıslı Türkler ve Kuzey Kıbrıs’a karşı sürdürülmekte olan ayrımcılığa son verilmesi çağrısında bulundu.

Kuzey Kıbrıs’a sosyalizmi sevdiren isimlerden Naci Talat anıldı

Cumhuriyetçi Toplum Partisi (CTP) eski Genel Sekreterlerinden Naci Talat ölümünün 21. Yıl dönümünde Londra da anıldı.

844130cookie-checkİNGİLTERE GÜNDEMİNDE GEÇEN HAFTA

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.