İNGİLTERE’DEN… Basın çalışanlarının durumu zor

Bugün BBC Gazze muhabiri olan Alan Johnston’un kaçırılışının 59. günü. Tam 9 haftadır Johnston’dan bir haber alınamadı. Filistin hükümeti, İngiliz hükümeti, BM herkes seferber oldu. Johnston’a verilen destek çığ gibi büyüdü. Guardian gazetesinde dünyanın önde gelen 300 gazetecisi ortak bir deklerasyon yayınlayarak Johnston’a özgürlük istedi. Ancak bir netice alınamadı. Tony Blair Alan Johnston için her türlü çabanın harcandığını söyledi. Kapalı kapılar ardında yapılan çabalar da nafile. Johnston ortaya çıkmadı. BBC web sitesinde başlatılan kampanyaya şu ana kadar 90 bine yakın kişi destek verdi.  İngiliz Ulusal Gazeteciler Sendikası (NUJ)’de başından beri Alan Johnston’un serbest bırakılması için kampanya yürütüyor ve Filistin Gazeteciler Sendikası (PJS) ile birlikte ortak çağrılar  ve eylemler örgütlüyor. Gazze’de 12 Mart’ta kaçırılan BBC muhabiri Alan Johnston’ın salıverilmesi çağrılarına İsrail’de hapiste bulunan El Fetih’in önde gelen liderlerinden Marvan Barguti de katılarak, “Filistin halkının dostu’ diye tanımladığı Johston’un serbest bırakılmasını istedi.

Johnston’u kaçıranlar BBC muhabirinin serbest bırakılması karşılığı taleplerinin ne olduğunu açıklamadılar. Alan Johnston’ın fiziksel ve ruhsal sağlığının ne durumda hakkında hala bir bilgi bulunmuyor…

Johnston dünyanın en etkin medya organlarından biri olan BBC’de çalışıyordu. Bu nedenle de  kaçırılması tüm dünyada büyük yankı bulurken, dünyada basın özgürlüğü konusunu da bir kez daha gündeme getirdi.

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) yayınladığı rapora göre 2006 yılı, gazetecilik adına  trajedilerle dolu bir  yıl oldu.  Toplam 155 medya çalışanı görev başında hayatını kaybetti. IFJ Genel Sekreteri Aidan White, 3 Mayıs Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, medyanın güçlendikçe gazeteciliğin daha ‘tehlikeli’ bir meslek haline geldiğini dile getirdi. IFJ, 2007 yılının yalnızca ilk dört ayında 29 gazetecinin görev başındayken öldürüldüğünü açıkladı. Rapora göre, 129 basın çalışanı ise gözaltında. Bugün dünyada hala 63 ülkede basın özgürlüğünden söz etmek mümkün değil. Nikaragua, Tanzanya, Kuveyt gibi ülkeler ‘kısmen özgür’ olan ülkeler kategorisinde. Latin Amerika, özellikle de Meksika, Kolombiya ve Venezüela basın emekçilerinin en zor koşullarda çalıştığı ülkelerin başında geliyor. Bu ülkelerde toplam 37 basın çalışanı hayatını kaybetti. Filipin ve Sri Lanka’da ise ölen gazeteci sayısı 34.

Peki Türkiye’de durum nasıl? Türkiye’de de durum pek içler açıcı değil. Freedom House’un raporuna göre Türkiye’de ‘kısmen özgür’ ülkeler kategorisinde yer alıyor. Freedom House, basın özgürlüğünde Türkiye’nin 2006 yılında bir önceki yıla göre daha da gerilere düşerek 105. sıraya düştüğünü açıkladı. Bunda en büyük etken ise Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesi olarak gösteriliyor. Bu madde ve bu madde neden gösterilerek gazetecilere yönelik açılan davalar artıyor, ceza alan gazeteci sayısı çoğalıyor. Raporda yer alan bilgilere göre, Türkiye’de ‘Türklüğü aşağılama’ gerekçesiyle 263 gazeteci ve yazar hakkında dava açıldı.

Türkiye Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu (TGDP) sözcüsü Necati Abay çalışmalarında, Türkiye’de muhalif gazetecilerin durumuna dikkat çekiyor.  TGDDP, Türkiye’de.

aralarında Atılım Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Çiçek’in de bulunduğu 23 gazeteci ve yazarın tutuklu bulunduğunu açıklardı. Türkiye hapishanelerinde tutuklu bulunan 23 gazeteci ve yazarın isimleri, görevleri ve tutuklu bulundukları hapishaneler şöyle:

1- İbrahim Çiçek, Atılım Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Gazeteci-Yazar,Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi
2- Sedat Şenoğlu, Atılım Gazetesi Genel Yayın Koordinatörü ve Gazeteci-yazar, Edirne 1 Nolu F Tipi Cezaevi
3- Füsun Erdoğan, Özgür Radyo Genel Yayın Koordinatörü, Gebze Özel Tip Cezaevi, Gebze/Kocaeli
4- Emin Orhan, Dayanışma Gazetesi editörü ve Atılım Gazetesi yazarı, Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi
5- Hasan Coşar, Atılım Gazetesi Yazarı, Sincan F Tipi Cezaevi, Ankara
6- Ziya Ulusoy, Atılım Gazetesi yazarı, Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Cezaevi
7- Bayram Namaz, Atılım Gazetesi yazarı, Edirne 1 Nolu F Tipi Cezaevi
8- Hatice Duman, Atılım Gazetesi Sahibi ve Müdürü, Gebze Özel Tip Cezaevi, Gebze/Kocaeli
9- Suat Kolca, Özgür Halk ve Genç Bakış Dergileri İmtiyaz Sahibi, Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi
10- Yaşar Duman, Özgür Halk ve Genç Bakış, Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi
11- Selahattin Sumeli, Özgür Halk ve Genç Bakış, Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi
12- Mahmut Bozdağ, Özgür Halk ve Genç Bakış, Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi
13- Cem Şahin, Özgür Halk ve Genç Bakış dergilerinin Yazı İşleri Müdürü, Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi
14- Sinan Kara, Egenin Sesi gazetesi sahibi, Batman Cezaevi
15- Kemal Aydeniz, Odak Dergisi Sahibi ve Müdürü, Bayrampaşa Cezaevi
16- Erol Zavar, Odak Dergisi Sahibi ve Müdürü, Sincan F Tipi Cezaevi, Ankara
17- Mustafa Gök, Ekmek ve Adalet Dergisi Ankara Temsilcisi, Sincan F Tipi Cezaevi, Ankara
18- Barış Açıkel, İşçi Köylü Gazetesi Sahibi ve Yazıişleri Müdürü, Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi, Kocaeli
19- Behdin Tunç, DİHA Şırnak muhabiri
20- Faysal Tunç, DİHA Şırnak muhabiri
21- Sabri Adanır, Gündem gazetesi Şırnak temsilciliği çalışanı
22- Mehmet Karaaslan, gündem gazetesi, Mersin Temsilciliği çalışanı
23- Ali Buluş, DİHA Mersin muhabiri

 

 


 

649740cookie-checkİNGİLTERE’DEN… Basın çalışanlarının durumu zor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.