İNGİLTERE’DEN… Basına sansür çalışması

İngiliz hükümeti, ulusal güvenlik bahanesiyle ilk kez 1912 yılında uygulanan ‘D-Notice System’ (D-Uyarı Sistemi) adı verilen basın sansür mekanizmasının yeniden çalıştırılması çabasında. Bazı hükümet milletvekilleri, sansür yasa tasarısı hazırlıklarını sürdürdükleri belirtiliyor…

İngiliz basının ulusal güvenliği bağlayan konulardaki haberlerinin sansürlenmesini isteyen bazı hükümet milletvekilleri, polis ve güvenlik servislerinin yasal olarak bağlayıcı yetkilerle donatılmasını istiyor.

Hükümet Milletvekillerinin arzuladığı sansür sistemi ‘D-Notice System’ (D-Uyarı Sistemi). Bu sistem, 1912’de yılında Savunma Bakanlığı bünyesinde kurulan ‘Savaş Bürosu’ tarafından uygulanıyordu.

Savaş Bürosu,ulusal güvenliği bağlayan haberler ya da makaleler için ‘sansür’ çıkarıyordu.1993 yılında DA-Notice adını alan büro, 4 sivil memur, üst rütbeli askeri sekreter ve Savunma Basın Yayın Danışma Kurulu’nun şekillendirilmesi için  medya tarafından görevlendirilen 13 üyesi bulunuyor.

Aralarında İstihbarat, Güvenlik Komitesi, İstihbarat ve Güvenlik Ajansı Parlamanter Gözlemcileri (ISC) oluşan bir heyet, ‘ulusal menfaatlere’ karşı haberlerin yayınlanmasını engelleyebilecek bir yasa tasarısı hazırlanması yönününde hükümete  baskı yapıyor.Komite ayrıca, yine ‘ulusal güvenlik’ bahanesiyle polis operasyonları haberlerinin de sansürlenmesini istiyor.

Hükümetin, ISC’nin önerisine sıcak baktığı ve planın değerlendirilmesi ve incelenmesi için bir komisyon oluşturulması yönünde hazırlık yaptığı belirtiliyor.

Hükümet içerisinde güçlü siyasal etkinliği bulunan ISC, MI5, MI6 ve Hükümet İletişim Merkezi GCHQ’den gizli brifingler alıyor.Ayrıca, hükümet politikalarının şekillendirilmesinde de oldukça etkili olduğunu vurgulanıyor.   
Basına sansür getirilmesi yönündeki çalışmalar tepki çekiyor.İngiliz sivil özgülük savunucusu bir grup, sansürün ‘oldukça tehlikeli’ olduğunu ve ‘kamusal hesap verme sosumluluğu’nu ortadan kalkıdacağından endişleniyorlar.Haberlerin resmi yetkililerden sızdığını vurgulayan grup, gazetecilerin sansürlenmesinin haksızlık olduğunu savunuyor. 

652030cookie-checkİNGİLTERE’DEN… Basına sansür çalışması

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.