İNGİLTERE’DEN… Cannabis Karnavalı ve hoşgörü

Her yıl Mayıs ayının ikinci Pazar günü Londra’nın Brixton Parkı’nda toplanan binlerce genç gönüllerince eğlenir ve cannabisin, yada bizdeki deyimiyle Hint Kenevirinin ( esrar ve marihuana da diyenler var) İngiltere’de serbest bırakılması için gösteri yapar. Bu yıl aynı amaçlı gösteri yine tekrarlandı.  Ancak bu yılki gösteri  Lambeth Belediyesi’nin izin vermemesi üzerine  Brixton yerine bu kez Trafalgar Meydanı’nda yapıldı. Üstelik, cannabisin serbest bırakılması için 1998 yılından bu yana kampanya yürüten Cannabis Eğitim Araştırma Vakfı (CERT) bu yılki gösteriyi ‘Cannabis Eğitim Günü’ne çevirerek Belediye Başkanı Ken Livingstone’un da desteğini aldı.

Peki Cannabis göstericileri ne istiyor?

Geçen yıl, İçişleri eski Bakanı David Blunkett  tarafından çıkarılan yeni uyuşturucu yasasıyla cannabis yeniden sınıflandırılmış ve B sınıfından alınarak C sınıfına dahil edilmişti. Böylece polis cannabis kullanıcılarına daha töleranslı davranarak bu işe daha az zaman ayıracak, bundan arta kalan zamanını da daha tehlikeli sayılabilecek uyuşturucu maddelerle mücadeleye verecekti.

Blunkett’in kararı, Cannabis kullanımının serbest bırakılması yönünde kampanya yürüten gruplar arasında memmuniyetle karşılanmış ama buna rağmen yeterli bulunmamıştı. Çünkü onlar cannabisin tamamen sarbest bırakılmasını istiyorlar. “Cannabis içmenin çok eskilere giden  zararsız bir kültür olduğunu savunan Cannabisçiler, “cannabis yasağı İngiltere tarihinde ülkeye en pahalıya mal olan yasaktır.

Oysa cannabis özellikle şizofreni ve akıl hastalarına iyi geliyor, Sağlık amaçlı kullanılabileceği gibi sosyal amaçlı kullanılmasında da bir sakınca yok. Ayrıca yasaklar insanları eroin, kokain gibi daha zararlı uyuşturuculara yönlendiriyor.

Cannabisin zararlarından bahsedilirken, yasaklamanın getirdiği zararlar da gözönünde tutulmalı” tezini kullanıyorlar. Cannabisin kooperatif şeklinde çalışan ve kar amacı gütmeyen lisanslı kafelerde (Hollanda örneğinde olduğu gibi) serbestçe satılması ve isteyenlerin kendi bahçelerinde bile ekebilmesini talep eden CERT, bu kafelerinde vergiye bağlanarak, bu yolda haksız kazancın önüne geçilmesini ve polisin zamanının da boşuna tüketilmemesini savunuyor.

Cannabise karşı olanlar ise, hükümeti n kararını ağır bir şekilde eleştirerek, “gençler ne yapacağını bilmez bir durumda ve arayışlar içindeyken, onlara yanlış mesajlar vermek, onları uyuşturucuya yönlendirmeye yaramaz mı?” sorusunu soruyordu. Cannabise karşı olanlar ayrıca bu maddenin özellikle bağımlılık yaptığını ve insan sağlığına zarar verdiğini savunuyorlar. O dönemki tartışma uzun bir süre gündemi meşgul etmişti. Cannabis kullanımının 12 yaşına kadar düştüğü, hatta 16 yaşından küçük gençlerin nerdeyse büyük bir bölümünün cannabisi denediği bir kültürde,  uyuşturucu sorununun böyle hoşgörü sınırları içinde tartışılması da gayet doğal olsa gerek.

Ancak hatırlayacağınız gibi Blair geçenlerde cannabisle ilgili bir mesaj daha vererek, bu kez de cannabisin C sınıfından yeniden B sınıfına alınabileceğinin altını çizdi. Blair, “uzmanlara danıştık. Bu konuda yanlış anlaşılma var. Sanırım dışarıya yanlış mesaj gitti” şeklinde bir açıklamada bulundu.  Blair’in bu açıklaması cannabis kullanıcıları arasında pek  memnunlukla karşılanmadı. Ama cannabise karşı kampanya yürütenler de Blair’in bir an önce sözünü yerine getirmesini istiyor.

Cannabisin yeniden sınıflandırılması ve kullanıcılara hoşgörü sınırıyla ilgili bu tartışmalar önümüzdeki günlerde sürüp gidecek görünüyor ama cannabis kullanıcıları ve kampanyaya destek verenlerin sayıları da her geçen gün artıyor. Örneğin cannabisin serbest bırakılmasını savunan bir başka hareket olan ‘Legalise Cannabis Alliance’  bu yılki seçimlerde değişik bölgelerde 18 milletvekili adayı gösterdi. Ayrıca Yeşiller Partisi’de cannabise karşı daha fazla hoşgörü gösterilmesi gerektiğini savunan bir politikaya sahip. Bu yılki Cannabis yürüyüşüne katılarak destek verenler  arasında  ise Lord Tony Gifford’un da yer aldığı yazarlar Kenyon Gibson, Will Rogers, hukukçu ve insan hakları savunucuları Roger Warren Evans, Greg Foxsmith veYeşiller Partisi’nden Shane Collins  gibi pekçok tanınmış sima da vardı. 

Not:Dünyada ilk Cannabis Yürüyüşü New York’ta ‘esrar’ın yasadışı ilan edilmesini protesto etmek amacıyla 1969 yılında yapılmıştı. O yıllarda dünyada esen özgürlük rüzgarını arkasına alan ve savaş karşıtı gösterilerde otoritelere nefes aldırmayan gençlerin büyük bir bölümü esrar içicisiydi.  O tarihten bu yana her yıl Mayıs ayı içinde çeşitli ülkelerde cannabisle ilgili gösteriler yapılıyor. Bu yıl da dünyada Londra’daki gösteriye paralel olarak tam 200 değişik şehirde Cannabisin serbest bırakılmasıyla ilgili etkinlikler ve gösteriler düzenlendi.

İLGİLİ HABER: Dünya Marihuana Günü İsrail’de kutlandı

 
649230cookie-checkİNGİLTERE’DEN… Cannabis Karnavalı ve hoşgörü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.