İNGİLTERE’DEN… Dostumuz Çavez

Adam ağzıyla kuş tutsa  yaranamıyor ABD’lilere. Seçimle gelmiş cumhurbaşkanına darbe yapıyorlar. 25 milyonluk Venezüella’nın  8 milyonu sokaklara çıkınca iki gün sonra devrik başkan cumhurbaşkanlığına geri getiriliyor. Muhalefetin  referandum talepleri karşısında sonunda tüm ülke oylamaya gidiyor. Ülke nüfusunun yüzde 58.5’inin  oylarıyla başkanlığını pekiştiren Venezüella Cumhurbaşkanı Hugo Çavez F Rias geçtiğimiz Ağustos ayında yapılan yerel seçimlerde  desteğini  yüzde 70’e çıkartıyor. Ehh biraz soluk alıyor almasına ama Kuzey Amerikadaki komşusu ,”otoriter cumhurbaşkanı”, Dışişleri Bakanı C. Rice ise “ Güney Amerika’da olumsuzluk kaynağı” gibi tespitler yapmaktan geri kalmıyor. İngiliz Financial Times, ve haftalık the Economist  de  aynı çizgide  değerlendirmelere devam ediyor.(otoriter başkan)  Hükümeti ele aldığında yüzde sekseni açlık sınırının altında  bulunan  Venezuelanın  kendisi de başarısız bir darbe girişiminden sonra 2 yılı hapislerde yatırılan Cumhurbaşkanına niçin bu  kadar takıyor ABD?

Geçenlerde yapılan ankentlerde Castro’dan sonra Latin Amerika’nın en popüler başkanı seçilen H Çavez  şu anda Latin Amerika birleşik solunun Amerika’ya karşı en radikal ve ileri  ucunu temsil ediyor. Eski Komunist Partisi çevresinden, eski  kent ve kır gerillası yollarıyla  iktidarı ele geçirmeye çalışan klasik örgütlere, Troçkistinden Maocu’suna herkesi bir araya getiren Cumhurbaşkanı Çavez  şu sıralarda neredeyse tüm Latin Amerika’nın umudu haline geldi. Bu yılın başlarında toplanan Dünya Sosyal Formu adlı küreselleşme karşıtı hareketin fitilini tutuşturmadan ülkesinde bulunan Amerikalı askeri eğitimcileri kapı dışarı etmeye, ülkenin petrolünü  hala 10 yıl önceki fiyatlarla  satın almaya  devam eden dünyanın en büyü petrol şirketlerine artık yeter deyip vermeleri gereken vergi oranını  yüzde elliye çıkartmaya kadar  geniş bir seferberliğin içinde buluyoruz Çavez ve Venezüella’yı.

Tabii gündemini Avrupaya girip girmemeye  bağlayanların  uyanmakta olan Latin Amerikanın küçük devinden ne kadar haberi olabilir ki?

Venezuela nere Turkiye nere? Ne ilgisi var arkadas sen  gündemi saptırmak mı istiyorsun? Evet bende gündemi değiştirmek istiyorum. Elin oğlu  boyuna bosuna bakmadan  koca Amerika’ya kafa tutuyor ulusal kaynaklarına ve halkının refahına sahip çıkabilmek için. Değmez mi böyle bir gelişmeyi yakından izlemeye?

Şu anda 1.200.000 topraksız ve az topraklı köylüye toprak dağıtıldı.Çin ve Brezilya’dan getirttiği 2000 traktör hem  kooperatiflerin hem de  tek tek köylülerin hizmetinde kullanılmaya başladı. Hapisanelerdekiler zaten ilk hükümeti kurduğunda  dışarı bırakılmıştı. Şimdi  içeride kalanları küçük işletmelere ortak yaparak emek güçlerini üretime katıyor. Gündüzleri işe gidiyor akşamları yatmaya hapisaneye geliyorlar. Bu arada hapisanelerde internetlerden de yararlanabiliyorlar.Bu uygulamalar  diğer Latin Amerika ülkelerinin da hızla gündemlerine giriyor. Dolayısıyla H.Çavezin tanımladığı Bolivarcı* devrim de büyük bir destek  buluyor. Küba ile de çok yakın bir ilişki içinde olan Venezuela  “ Biz kendimize özgü bir yol izliyoruz” diyor. Ama  Küba’nın şu anda en yakın ilişki içinde bulunduğu Latin Amerika ülkesi durumunda.Verdikleri ucuz petrol karşılığında Kübalılar 10.000 doktoru  Venezuelaya gönderdiler. Şu anda binlerce Venezuelalı öğrenci Kübada tıp  öğrenimi görüyor. Çavez’in iktidarı almasıyla birlikte bebek ölüm oranı  yılda  binde yirmi dörtten onlu rakamlarda hızla düşüyor (şimdi binde onyedi). Yoksullar sağlık hizmetinden herhangi bir ücret ödemeksizin yararlanıyor. Görüldüğü gibi Venezüella toplu bir  bağımsızlık ve kalkınma seferberliğinde hızla yol alıyor.

Geçenlerde  ABD’ye askeri bağımlılıktan kurtulmanın bir adımı  olarak  Ruslardan yüzbin silah alınca ortalık yine ABD saldırılarından geçilmez hale geldi.Yok bunları teröristlere verecekmişte, zaten Kolombiyalı gerillarla iyi ilişkileri varmışta! İspanya’dan kıyı koruması için 3 hücümbot alması üzerine ABD  daha önceki silah satışından dolayı Rusya’ya kızmıştı. Şimdi hızını alamayıp hücümbot sattığı için İspanyollara da kızdı. Bir yandan önüne geleni terörist ya da teröristlerle işbirliği yapmakla suçlayan ABD  bu yazı yazılırken , içinde 70’den fazla yolcusuyla Küba Hayollarına ait bir uçağı Venezuela üzerinde düşüren  Posadas Carilles adlı Kübalı CİA ajanını yargılanmak üzere Venezüella’ya vermemek için bin dereden su getirmekle meşguldu. Herkese kolayca terörist damgası basan ABD kendi adamıyla karşılaşınca onun birden bire ne için kullanıldığını unutup bu konudaku hassasiyetini yitiriyor.

_______________
*Simon Bolivar İspanyol sömürgecilerine karşı bağımsızlık savaşı başlatan ve o zaman Venezüella, Kolombiya ve Ekvador’u Büyük Kolombiya adı altında birleştirmeyi başaran yerli lider.Venezuela 1812 yılında bağımsızlığına kavuşmuştu.

1612870cookie-checkİNGİLTERE’DEN… Dostumuz Çavez

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.