İNGİLTERE’DEN… Faşist milletvekili ülkeye giremedi

Bu hafta köşemi biraz daha derli toplu sunmak için Londra’daki Türkçe konuşan topulumu ve Türkiye’yi ilgilendiren haberler ile İngiltere’nin kendi gündemi olam üzere iki bölüme ayırdım.

Her iki bölümün flaş haberleri ise kaçakçı gibi giyinen Türk vatandaşının gerçekten kaçakçı çıkması ve Hollandalı faşist milletvekilinin İngiltere’ye sokulmaması denilebilir.

Her hafta başında sanki bir sonra olay olmayacak ve habersiz kalacak gibi düşünüyorum ama her ahfta gördüğünüz gibi dolu dolu geçiyor. Bu satırları yayına koyduktan sonra yine haber bitmiş ve işsiz kalmış duygusuna kapılacağım… Neyse iyi bir hafta dileğiyle iyi haberlerde buluşmak üzere…

Turumuza başlıyoruz… Kemerleri bağlayınız…

TÜRK TOPLUMU

Kıbrıs Türk Cemiyeti, 58 yaşında
Avrupa’nın ilk Türk derneği Kıbrıs Türk Cemiyeti, 58’inci yılına girdi. Kuruluş yıldönümü dolayısıyla dernekten yapılan açıklamada, Londra’daki Kıbrıslı Türkler tarafından 1951 yılında kurulan  derneğin, kuruluş tarihinden itibaren Türk kültürünün devamını sağlamak için bir çok etkinliğe imza attığı açıklandı.

Kaçakçı gibi giyiniyordu kaçakçı çıktı
LONDRA – Amerika’daki 1920’lerin içki kaçakcıları gibi giyinen Doğan Arslan (43), büyük miktarda hırsızlık içki kaçakcılığından 8.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. İngiltere; Fransa ve Belçika polisiyle ortak operasyon yaptı. 

Metropolitan Police’in verdiği bilgilere göre 6 Şubat günü maddi değeri yarım milyon sterlinden fazla olduğu belirtilen hırsızlık 37 bin alkollü içki şişesinin ticaretini yapmaktan yargılandı.

KKTC’nin yeni temsilcisi basınla tanıştı
KKTC’nin yeni Londra Temsilcisi Kemal Köprülü, yakın zamanda başladığı ‘önemli ve zor Londra Temsilciliği görevini’ en iyi şekilde yerine getirmek için tüm mesleki tecrübe ve enerjisini ortaya koyacağını söyledi.

İngiliz bakan Kıbrıs’tan memnun
İngiltere’nin Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Caroline Flint, müzakere süreci zor bir süreç olsa da, adaya son gelişinden bu yana ilerleme kaydedildiğini söyledi. Kıbrıs sorununu çözmek için bir fırsat bulunduğunun altını çizen Flint, liderlerin kendilerini çözüme ulaşmaya adadıklarını ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alexander Downer’in de sürece çok olumlu katkılar yapacak bir kişi olduğunu söyledi.

İNGİLTERE GÜNDEMİ

Irak ve Afganistan’a 14 milyar sterlin
The Guardian, İngiltere’nin Irak ve Afganistan işgali için yılda 4.5 milyar sterlin ve 2001’den bu yana da toplam 14 milyar sterlin akıttığını yazdı. Gazete harcamaların her yıl yüzde 50 oranda artış gösterdiğini belirtti.  .

Gazete Hükümetin bilimsel konularda eski baş danışmanı olan Sir David King’den alıntı yaparak savaşın asıl nedeninin (söylenenin tersine) “petrol kaynaklarının güvence altına alınması” olduğu yorumunu da yaptı.

İngiltere ırkçı vekile giriş izni vermedi
İngiltere, İslam karşıtı söylem ve tutumuyla tanınan Hollandalı parlamenter, Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders’e, ‘toplumsal uyum ve kamu güvenliğini tehlikeye düşüreceği’ gerekçesiyle, ülkeye giriş izni vermedi. Milletvekili 12 Şubat günü planladığı gibi Heathrow Havalimanı’na geldi ve vizesiz olduğu için ülkesine geri gönderildi….  

Wilders adını en çok Fitne adlı filmiyle duyurmuş olan siyasetçi, İslam’ı Nazilerle eş tutarak, terörün dini olarak tanımlıyor. Geçenlerde bu tartışmalı filmin Lordlar Kamarası’nda özel bir gösterimi için Londra’ya davet edilmişti. Wilders’in İngiltere’ye sokulmamasını Hollanda Dışişleri Bakanlığı da eleştirdi. Bakanlık bir başka AB üyesinin böylesi bir yasağı koymasından üzüntü duyduğunu açıkladı.

HANGİSİ HAKLI
The Independent’ın ön sayfasında ”İfade özgürlüğü bir şehit mi verdi; yoksa Geert Wilders kamu düzenine tehdit mi?” başlığını kullandı.

Baş makalesini de aynı konuya ayırarak yasak kararını eleştirmesine karşın gazete, Irkçı milletvekilinin İslam karşıtı görüşlerini tiksindirici bulduğunu yazdı.

The Independent, “İngiltere’ye girmesi sessiz sedasız kabul edilseydi, dikkatleri hiç bu kadar üzerine çekmeyecekti” diyerek yasak kararının sonuçta Hollandalı ırkçı milletvekinin işine yaradığını öne sürdü.

Gazete, bu olayın Müslümanlar cephesinde aşırı uçtakilere de yem sağladığını belirterek ‘Ne kadar iyi niyetle alınmış olursa olsun. Bu tartışmada tek kazanan taraf radikaller oldu” yorumunu yaptı.

İngiltere’nin bu ırkçı milletvekiline vize vermemesi sizleri yanılmasın, Fransız ırkçı Le Pen sık sık Londra’ya gelerek toplantılar yapmaktadır… Le Pen her seferinde de demokrat çevrelerin protestosuyla karşılanıyor. Hollandalı milletvekilinin ülkeye sokulmaması olayı yalnızca Dışişleri Bakanlığının takdiridir ve hükümetin ırkçı partilere karşı bir tumumu olduğu anlamına gelmediği kanısındayız.

Darwin’in 200. doğum yıl dönümünde anılıyor
Evrim biliminin öncüsü İngiliz Charles Darwin’in 200. doğum yıl dönümünde, öğrenim gördüğü Cambridge Üniversitesinde de etkinlik düzenlendi. Başkent Londra’nın 80 kilometre kuzeyinde 800 yıllık Cambridge Üniversitesinde “Türlerin Kökeni” araştırmasının babası zoolog ve biyolog Darwin’in (1809-1882) gençlik heykeli, İngiltere Kraliçesi Elizabeth’in eşi Prens Philip tarafından açılacak.

Darwin gençliğinde Edinburg’dan Cambridge Üniversitesine geçerek, teoloji öğreniminin yanı sıra böcek toplama etkinliğini sürdürmüştü. Ayrıca botanik ve jeoloji derslerini de izlemişti.

Brown yine düşüşte…
The Sunday Telegraph ekonomik krizin derinleştiği İngiltere’de halkın iktidardaki İşçi Partisi’ne verdiği desteğin düşmeye devam ettiğini öne sürdü. ICM şirketinin yaptığı anketin sonuçlarına yer veren gazete, İşçi Partisi’ne verilen halk desteğinin 28 puana düştüğünü, ana muhalefet Muhafazakar Parti’ye verilen desteğin ise yüzde 40 olduğunu yazdı.
  
Bankacılar yalnızca üzgünmüş…
37 milyar sterlin kriz desteği alan iki bankanın yöneticisi parlamentoda yüksek maaş, prim, ikramiye ve yanlış strateji uygulamaktan yalnızca üzgün olduklarını fakat krizden sorumlu olmadıklarını belirttiler. 

Nafakalara ayar…
Öte yandan bir zamanlar yüksek nafaka davasıyla boşanan bazı bankacıların mahkemelere başvurarak nafakalara kriz ayarı yapılması istediği de basına yansıdı. Daha once de krizden dolayı evlenme oranının düştüğü saptanmıştı.

İşsizlik parasının azlığına eleştiri…
The Guardian, geçen yılın son çeyreğinde İngiltere’de işsizliğin 2 milyon kişi sınırına yaklaştığını haber veriyor. Yani, İşçi Partisi 1997 yılında Tony Blair’in liderliğinde iktidara geldiği dönemki rakamlara geri dönülmüş oluyor. Muhalefet partileri ise haftada 60 sterlin (150TL) işsizlik parasıyla yaşanamayacağını öne sürerek hükümetin bu sorunu nasıl çözeceğini açıklamasını istedi…

İran da ABD’ye göz kırptı
İngiltere’nin ciddi gazetelerinden The Times ve The Independent, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın halka seslendiği konuşmayı “ABD’ye yönelik bir diyalog işareti” olarak yorumladı. Ahmedinejad, 10 Şubat’ta yapılan ve bir milyonu aşkın kişinin katıldığı İran devriminin 30’uncu yıldönümü kutlamalarında konuşmuştu. 

İsrail’e küfür eden diplomata gözaltı
Ortadoğu uzmanı İngiliz diplomat Rowan Laxton (47), İsrail’in Gazze saldırısını küfürle eleştirince gözaltına alındı. Eşi Müslüman olan Laxton, Gaze şehrine bomba yağdıran İsrail hükümetini eleştirirken ipin ucunu kaçırınca başı derde girdi.

Dışişleri Bakanlığı Güney Asya Grubu Başkanı Rowan Laxton’un, jimnastik salonunda elevizyon izlerken İsral’in Gazze saldırılarına ilişkin haberlere tepki göstererek İsrail ve Yahudilere küfür ettiği öne sürüldü.

İngiltere 20 ülkenin casusluk kıskacında
İngiltere’de yayımlanan The Sunday Telegraph gazetesi, İngiltere’nin başta Çin ve Rusya olmak üzere 20 ülkenin casusluk faaliyetlerinin hedefinde olduğunu yazdı. Gazete, “çok gizli” damgası taşıyan belgede, yabancı casusların İngiltere’nin askeri alanlardaki sırlarının yanı sıra optik, telekomünikasyon, genetik ve havacılık endüstrisi gibi alanlarda yeni buluş ve bilimsel çalışmalarının da peşinde olduğunun belirtildiğini yazdı.

Lordlar ‘Big Brother’ kameralara karşı
The Guardian manşetini, Lordlar Kamarası’nca hazırlanan izleme uygulamalarına ilişkin rapora ayırdı. Lordlara göre kapalı devre kameralar özgürlüğe karşı bir tehdit… “Rapora göre İngiltere 4 milyon kapalı devre kamerasıyla dünyada kamera kullanımı; halkın yüzde 7’sinin verilerini içeren DNA veri tabanıyla veri tutma yönünden ilk sırada.

Hiv+ tedavisinde iyi haber…
The Independent, bazı kişilerin genlerindeki mutasyonun Hiv virüsüne karşı doğal bağışıklık sağladığının tespit edildiğini yazdı. Gazete genetik yöntemlerle çözüm bulma umudunun doğduğunu belirtti..

‘Yoksul ülkelerde özel sağlık sistemi israftır’
İngiliz yardım kuruluşu Oxfam, yoksul ülkelerde özel sağlık sisteminin israf olduğu görüşünü savundu. 

1082960cookie-checkİNGİLTERE’DEN… Faşist milletvekili ülkeye giremedi
Önceki haberPatronlar IMF görüşmelerinden memnun
Sonraki haberAsk Var mı Aşk?
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.