İNGİLTERE’DEN… G. Irak: İngiltere yenik ama kazanan kim?

İngiltere Hükümeti’nin 1600 askerini Basra’dan geri çekeceğini açıklamasının hemen ardından, Vaşington’daki Stratejik ve Uluslararası İnceleme Merkezi’nin web sitesinde (www.csis.org),  Irak uzmanı, askeri analist Anthony Crossman’ın “İngiltere’nin  Güney Irak’taki Yenilgisi” başlıklı bir yazısı yayınlandı.

Cordesman, İngiliz askeri güçlerinin 2005 yılının ikinci yarısından itibaren Basra’da, ve güney Irak genelinde, kontrolü ellerinden kaybettiklerini, bu askeri geri çekilmenin de yenilginin teyidi anlamına geldiğini yazıyor.

Gerçekten de, son dört yıldır Basra bölgesini pasifize etmeye çalışan İngiliz ordusunun, çatışmaların giderek kızıştığı bir dönemde askerini çekmeye başlamış olması, emperyalizmin yüzbinlerce insanın hayatına malolan Irak serüveninde bir dönüm noktasına işaret ediyor olmalı. Her ne kadar, Bağdat’ın düşmesini engellemek amacıyla ABD hala Irak’taki asker sayısını artırmaya devam ediyor ise de, Irak’ın işgalinin bir fiyaskoya dönüştüğü görüşünün ABD’de bile yaygın olarak kabul gördüğü bir ortamda, genel eğilimin bir çıkış arayışı yönünde olduğunun sayısız belirtileri bulunuyor. Sanırım bu günlerde Irak’ın işgalinin sonunun başlangıcına şahit oluyoruz.

İngiltere’nin Irak’taki askeri yenilgi tespiti beraberinde bir başka soruyu akla getiriyor. Ingiltere yenik düştüyse, ya da düşüyorsa, kazanan tarafın kim olduğu sorusunu?

Dün (24/2/07) Londra’da yaklaşık 50 bin kişinin gerçekleştirdiği savaş karşıtı yürüyüşe katılanlar arasından rastgele seçtiğim birkaç kişiye sordum, bu soruyu. Doğrusu, “halklar kazandı”, “insanlık kazandı” gibi hamasi yanıtlar alabileceğim kuşkusunu taşıyordum, ama yanılmışım, hiç de öyle olmadı. Sorduğum insanların yanıtları istisnasız bir şekilde hiç kimsenin kazanmadığı yönündeydi. İngiliz ordusunu kimlerin dize getirmekte olduğu konusunda ise tam bir belirsizlik söz konusuydu. Savaşan iki tarafın da yenilgiye uğradığı ‘phyric zafer’ örneklerini tarihten biliyoruz,  ama savaşan taraflardan birinin kim olduğunun bilinmediği bir başka örnek var mıdır, bilemiyorum?

Yanlış anlaşılmasın, deneyli bir avukatın önceden yanıtını bilmediği bir soruyu mahkemede sormayacağı söylenir, ama ben bu sorunun yanıtını bilsem sormazdım.
Bir vakitler, işgallere karşı verilen mücadelelerdeki tarafların kimler olduğu kadar, kazanması istenen taraf da net bir şekilde tanınırdı, bu en azından sol için böyleydi.  Cezayir, Vietnam, Filistin, İrlanda, Güney Afrika ve benzeri daha pek çok anti-emperyalist ya da bağımsızlık mücedelesinde savaşan tarafların kimler olduğunu bilmeyen kimsenin pek olmadığını tahmin ediyorum. Siyasi farklılıklar nedeniyle koşullu destek falan filan da dense, sonuçta kimin kazanmasını istediğimiz, kiminle dayanışıldığı konuları su götürmezdi. Irak’ın demek ki bildiğimiz ulusal bağımsızlık mücadelelerinden temel bir farkı var diye düşünüyorum.

Amerikalı Irak uzmanı Antony Cordesman’a gelince, onun savaşan taraflar konusunda hiç bir kuşkusu yok. Cordesman’a göre, savaşı kazanmakta olan taraf güney Irak üzerinde 2005 yıllarından bu yana kontrolünü pekiştirmekte olan Supreme Council of Islamic Revolution, yani Irak Yüksek İslami Devrim Konseyi, ve onun yandaşları olan Sadr fraksiyonları.

Ancak, Blair hükümeti, Irak’tan apar topar çekilerek askeri mevzilerini köktenci bir Şii hareketine teslim etmek üzereyse, bunu mutlaka ABD’den onay almaksızın yapmıyordur. Bugüne kadar İngiliz hükümetinin attığı her adım Bush yönetiminin yönelimleriyle uyumlu oldu. Bu tavrın şu anda değişmesine yol açacak bir gelişme ise söz konusu değil. O zaman,  İngiltere ve ABD,  Irakın bütününü Şii siyasi hegemonyasına terk etmeye mi hazırlanıyorlar? Bu mu ABD yönetiminin Irak’tan son çıkış stratejisi? Ve İngilizlerin Basra’dan askerlerini geri çekmeye başlaması bunun ilk adımı mı? 

Tahmin ediyorum, Irak’ın işgali uzun bir süre daha sürmeyecek, ama korkarım, işgalci güçlerin çekilme durumunda bile emperyalizmin Irak üzerindeki egemenliği kırılmış olmayacak.

EDİTÖR’DEN: SAYIN OKUYUCULAR, ŞİMDİYE KADAR YALNIZCA HAKARET İÇERMEYEN YORUMLARI YAYINLIYORDUK… BUNDAN SONRA İSİM VE SOYAD BELİRTİLMEYEN YORUMLAR DA YAYINLANMAYACAKTIR…

 

1081160cookie-checkİNGİLTERE’DEN… G. Irak: İngiltere yenik ama kazanan kim?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.