İNGİLTERE’DEN… Kartopu oynamak 1 milyara değdi

İngiltere’de geçen hafta kriz haberleri yine ön plandaydı. Merkez Bankası’nın faiz oranlarını yüzde 1’e indirmesine karşın bankalar tüketici ve ev kredilerinde aynı esnekliği göstermemekle suçlanıyor. Oysa bankaları kurtarma operasyonunda sıradan bir İngiliz ailesi 10 bin sterlinlik bir katkıda bulunduğu ve kriz öncesi döneme dönmek için 20 yıl boyunca da vergilerle bu borcu ödeyeceği açıklanmıştı. 

Ayrıca İngiltere’nin stratejik ortağı ABD’nin ulusal çıkarları söz konusu olduğunda “kanka”sını bile tehdit edebidiğini aşağıda göreceksiniz…

Benim en çok hoşuma giden haber ise kar  tatiliydi… Hani basın 18 yıl sonra ne oldu da böylesine kar yağdığını yazmasa da ekonomik faturasını hemen çıkarıverdi: 1 milyar sterlin… Yıllar sonra kardamadam yapmak ve çocuklarla kar topu oynamak bu paraya değdi doğrusu… Şimdi tura başlıyoruz…

Economist: Erdoğan’ın sağı solu belli değil

The Economist, Davos’taki tavrını ‘asabi’ diye nitelediği Başbakan Tayyip Erdoğan’ın öngörülebilir bir lider olmadığı duygusunun yarattığını öne sürdü.

Dergi; “Erdoğan’ın ABD Başkanı Barack Obama’ya terörün ne olduğunu yeniden tanımlama çağrısı ‘Hamas’a el uzatılması’ girişimi olarak görüldü. Avrupa ve Amerika buna pek bir tepki dile getirmediyse de bir Avrupalı diplomat ‘Bu Avrupa’da Erdoğan’ın öngörülebilir olmadığı duygusu yarattı’ diyor” diye yazdı. The Economist, “Türkiye’nin dünyada saygınlığının nedeni, laik demokratik ve batıyla müttefik olan tek Müslüman ülke olması” yorumunu yaptı.

***

Savunma Bakanlığı, UFO dosyasını açtı
Geçen yıldan bu yana UFO gördüğünü rapor edenlerin sayısının iki kat arttığını belirten Savunma Bakanlığı, Parlamento üzerinde dahi UFO belirlendiğini açıkladı. 

Savunma Bakanlığı’na bağlı ‘UFO’ masasında görev yapan Nick Pop, daha önce Kraliyet Hava Kuvvetleri pilotlarının UFO’lara ateş açtığını fakat düşüremediklerini de açıklamıştı. Sun gazetesine grafik görüntüleri veren Nick Pop, Savunma Bakanlığı’nın UFO’ları vurmak için geliştirilmiş silahlar kullandığını da iddia etmişti.

***

Ateist otobüs kampanyasına misilleme
Geçen aylarda, otobüslerin üzerinde yer alan ateist (tanrıya inanmayanların) reklamlarına karşı 3 ayrı Hıristiyan grup inanca çağrı reklamları koymaya hazırlanıyor. 

İngiliz Hümanist Derneği otobüs reklamlarında “Muhtemelen Tanrı yok. Şimdi kaygılanmayı bırakın ve hayatın tadını çıkarın” sloganını kulalanmıştı. Ateist otobüs kampanyası aleyhinde yapılan ve “iddianın kanıtlanmasını talep eden” şikâyetler ise reklâm standartları kurumunca ‘bir görüşün ifadesi olduğu gerekçesiyle’ reddedilmişti.

***

‘ABD, İngiltere’yi tehdit etti’
İngiltere’de Guantanamo Üssü’nde bulunan bir tutsakla ilgili davaya bakan Yüksek Mahkeme, ABD hükümetini sert bir dille eleştirdi. İki kıdemli yargıç, tutsak Binyam Muhammed’in işkence gördüğü iddiasını kanıtlayabilecek belgelerin kamuoyu ile paylaşılmasının engellendiğini söyledi.

Yargıçlara göre Amerikan yönetimi, bu belgeler yayınlanırsa iki ülke arasındaki istihbarat işbirliğinin durabileceği tehdidinde bulundu.

The Times’ta bir makalesi yayımlanan İngiltere’nin eski genelkurmay başkanı Charles Guthrie, yazısında işkenceye başvurulmasına şiddetle karşı çıkarak, “İngiltere sessiz kalarak başkalarının işkence yapmasına göz yummuştur. İşbirlikçiliğimizle medeni insanlar olma statümüzü baltalıyoruz. İşkence sadece yasadışı, ahlakdışı, etkisiz, acımasız ve istenen hedeflerin aksini yaratmakla kalmayan bir uygulama, aynı zamanda da aptalca bir siyaset… ” değerlendirmesini yaptı.

***

Clinton: ABD ve İngiltere ‘kanka’
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İngiltere ve ABD arasında özel bir ilişki olduğunu söyledi.

***

Çin başbakanına da ayakkabı
Avrupa turunun son ayağı için Londra’da bulunan Çin Başbakanı Wen Jiabao’ya, Cambridge Üniversitesi’nde yaptığı bir konuşma sırasında ayakkabı fırlatıldı.  

***

İş vermede öncelik İngilizlere…
Bankaların kriz faturası göçmenlere çıkıyor. Hükümet yetkilileri, üniversiteden mezun olacak gençlerin iş bulmasını kolaylaştırmak için, yeni uygulamaya konan puanlı göç sistemini güçleştirmeyi planlıyor. 

***

2 ve 3 Şubat’taki 20cm karın faturası 1 milyar sterlin
İngiltere basını soğuk havanın kaybedilen mesai ve diğer yan etkileriyle faturasının 1 milyar sterlin ve üzerinde olduğunu öngördü. KTHY’nin aralarında bulunduğu Londra’ya pek çok uçak seferleri ertelenirken, toplu ulaşımın çalışmamasından dolayı da okul, postane ve bankalar da dahil pek çok işyeri kar tatili yaptı.

Basında en yaygın şekilde tartışılan konu ise, sonuçta 20 santimetre civarında olan karın, gelişmiş bir ülkede hayatı nasıl bu kadar kolay felç edebildiği oldu… The Daily Telegraph başyazısında; İkinci Dünya Savaşı’nda Alman savaş uçaklarının bombardımanı sırasında bile Londra’da otobüs seferleri durmamıştı diyerek uygulamaya tepki gösterdi.

***

İngiltere’de faizler yüzde 1’e indi
İngiltere’de küçülen ekonomiyi canlandırmaya çalışan Merkez Bankası, faiz oranlarını yüzde 1,5’ten, yüzde 1’e indirdi. Konut kredisi veren pekçok şirket de, indirimleri müşterilerine yansıtmamakla suçlanıyor.

Buna karşılık bankalar ve kredi veren diğer finans kuruluşları, piyasalarda kredi bulmanın hala zor olduğunu ve bu ortamda borç vermenin riskli olduğunu söyleyerek kendilerini savunuyor.

***

İngiltere’nin vergi kara deliği 13 milyar £
The Guardian ‘ın manşetten duyurduğu  özel araştırmasına göre, ülkedeki en büyük şirketler, kârlarını daha düşük vergi ödeyen başka ülkelerdeki birimlerinde göstererek vergiden kaçınıyor. 

***

‘İnternetten greve destek çağrısı korkuttu’
İnternet üzerinden yapılan Total benzin istasyonuna karşı ‘ulusal boykot’ çağrısı korkutuyor. Total’e ait Lindsey rafinerisi çalışanları, rafineri yönetiminin yabancı işçi çalıştırma kararına karşı grev başlatmıştı.

***

İsrail’den 1.5 milyon Avro tazminat
İsrail’in, askerler tarafından 2003’te öldürülen İngiliz kameraman James Miller’ın ailesine yüklü miktarda tazminat ödemeyi kabul ettiği bildirildi. 

Miller, (34) 2003 yılının mayıs ayında, şiddetin bölge çocukları üzerindeki etkisiyle ilgili belgesel çekimleri yaparken, Gazze-Mısır sınırındaki Refah’ta İsrail ateşinde vurularak hayatını kaybetmişti. Miller’ın vurulduğu an bir başka kameraman tarafından filme çekilmişti.

***

İsrail’e ‘savaş suçu davası’ açılabilir mi?
Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) İsrailli ordu komutanlarını savaş suçlarından yargılama olanağı olup olmadığını inceliyor. The Times, incelemenin önemli sonuçlar doğurabileceğini öne sürdü.

The Times’ta yer alan haberde; “Suçlamalar geçen ay yoğun sivil nüfus bulunan bölgelerde beyaz fosfor kullanımına ilişkin. Filistinli gruplar bu ay UCM’ye başvuruda bulunduklarında, savcı, İsrail mahkemeye taraf olmadığından ülke üzerinde yargı yetkisi bulunmadığını bildirmişti” denildi…

***

Blair: Hamas barış sürecinde yer almalı
İngiltere’nin eski başbakanı ve Ortadoğu barış görüşmecileri dörtlüsünün bölge temsilcisi Tony Blair, Hamas’ın, Orta Doğu barış sürecinde yer alması gerektiğini söyledi. Blair’in bölge temsilcisi olduğu Orta Doğu barış görüşmecileri dörtlüsü ABD, BM, Rusya ve AB’den oluşuyor.

***

Dünyada en az destek İsrail ve İran’a
BBC’nin dünya genelinde kamuoyunun nabzını tutmak üzere her yıl düzenlediği anket, Çin ve Rusya’nın dünyadaki itibarının geride kalan bir yıl içinde azaldığını, ABD’nin hala negatif olmasına karşın geçen yıla göre daha iyileştiğini gösteriyor.

Ayrıca ankette AB’nin dünyadaki etkisine olumsuz bakanların çoğunlukta olduğu tek ülke Türkiye oldu. Ankete 21 ülkede binlerce kişi katıldı

1082950cookie-checkİNGİLTERE’DEN… Kartopu oynamak 1 milyara değdi
Önceki haberSavunma Bakanlığı, UFO dosyasını açtı
Sonraki haberSatılıyoruuuz… Satıldık…
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.