İNGİLTERE’DEN… Kurultay’ı TOBB yapacak

Avrupa’nın TÜSİAD’ı sayılan Türk İşadamları Dernekleri Avrupa Federasyonu (TİDAF) olarak İstanbul’da toplanacak olan Dünya Türk İşadamları Kurultayı’na ilişkin eleştirilerimi geçen yazımda aktarmıştım.

Öz olarak geçmiş kurultaylarda toplanış amacından çıkılarak, yurtdışından işini gücünü bırakıp gelen işadamlarını dinleyici konumuna soktuklarını politikacılardan yerli dernek yöneticilerine kadar bir dizi mikrofon severin de laf ebeliği yaptığını anlatmıştım… “Oysa her ülkeden bir temsilcinin sorunları aktarması ve bir sonraki kurultayda da teknokratların sorunlara karşı alınan önlemleri aktarmaları gerekir”di demiştim…

Geçen ay 1996’dan bu yana her iki yılda bir İstanbul’da gerçekleşen Dünya Türk İşadamları Kurultayı’nın Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki toplantısındaydım.

Açık Gazete’deki yazılı eleştirilerim dikkate alındığını Kurultay’da görmekten memnun olduğumu hemen söyleyeyim…

Dünya Türk İşadamları Vakfı’nın organizesi cumhurbaşkanı ve başbakanın desteğiyle toplanan kurultay, “Dünyanın dört bir yanında faaliyet gösteren işadamları ve girişimcileri bir araya getirerek Türk iş dünyasında dayanışma, ortak heyecan, sinerji, bilgilenme ve somut iş bağlantıları ortamı oluşturmak” amacını taşıyor. Türk İşadamları Vakfı, artık misyonunu tamamladığını ve eleştiriler doğrultusunda Kurultay toplama görevini Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) devretmek istedikleri açıkladı.

Yapılan özel bir toplantıda her ülke temsilcilerinin oluşturduğu bir çalışma komitesi oluşturularak TOBB’un çatısında Kurultay çalışmalarını yapması kararlaştırıldı. Şu an bu komitede 5 TİDAF Yönetim kurulu üyesi yer aldı. Bu çalışma komitesinde TİDAF Başkan Yardımcısı ve İngiltere temsilcisi olarak görev üslendim… Bir anlamda “Yanlış hesap Bağdat’tan dönmüş” sürekli kan kaybeden Kurultay’ın geleceği kurultulmuş oldu. Toplantıda arkadaşlarıma da söylediğim gibi İngilizler “Geç kalmak hiç yapmamaktan daha iyidir” derler.

TİDAF olarak bu çalışmalara tam destek vereceğimizi ilettim. Bu arada komiteye her 6 ayda bir farklı ülkede ara toplantı yapılmasını ve 2 yılda bir yapılacak Kurultay’ın da bir Türkiye’de bir de Avrupa’nın farklı bir başkentinde dönüşümlü yapılmasını önerdim. Yeni yılın ilk günlerinde ilk ara toplantımızı gerçekleştireceğiz.

Kurultay’ın ilk yıllarında 43 ülkeden 1.400 Türk işadamı katılıyordu. Artık amacımız giderek eriyen ilk günlerdeki katılım rakamlarının da çok üstüne çıkmak… Vakfın böyle bir kararı dünya Türk işadamları yararına olmuştur. Hepimize mutlu ve kutlu olsun…

***

Geçen haftalarda TİDAF olarak Almanya’da basına bilgilendirme toplantısı yaptığımızı da eklemek istiyorum. Başkonsolosluk yetkililerinin de katıldığı bu toplantıda basına gelecek çalışmalar hakkında bilgi verdik.

Toplantımız basına yönelik eleştiri şeklinde de geçtiğini söylemeliyim. Basına çuvaldızını kendilerine batırmaları mesajını verdim. Yurtdışındaki basın gücünü Türkçe konuşan toplumdan alıyor. Toplumun ekonomik olarak güçlenmesi ve büyümesi haliyle basını da büyütecektir. Toplumsal çalışmalara basının destek vermesi hem toplumsal açıdan hem de kendi gelecekleri açısından da önemlidir.

Şimdiye kadar toplumsal çalışmalara karşı “gözlemci” olarak bakan basının şimdi basın mensuplarının şapkalarını önüne koyup düşünme zamanı. Toplumsal çalışmalara artık basından daha aktif bir katılım bekliyoruz.

__________

* BABİK Yönetim Kurulu Başkanı ve Türk İngiliz Sanayi ve Ticaret Odası’nın Avrupa – Türkiye İlişkilerinden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi, Türk İşadamları Dernekleri Avrupa Federasyonu Başkan Yardımcısı Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri Sorumlu ve İngiltere Temsilcisi, Açık Gazete Danışma Kurulu üyesi

1600360cookie-checkİNGİLTERE’DEN… Kurultay’ı TOBB yapacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.