İNGİLTERE’DEN… Noel Baba var mı?

Hristiyan bayramı olarak bilinen ve her yıl 25 Aralık tarihinde İsa’nın doğumunun kutlanıldığı Noel, çocuklar içinde önemli bir gün ifşa ediyor…Çocuklar, Noel gecesi hediye bırakacağına inandıkları efsanevi Noel Baba’nın yolunu gözler.

Noel baba, bizden biri kökeni ise Antalya’nın Kale ilçesinde (Myra) yaşamış ) bir 4. yüzyıl Hristiyan Azizi olan Nikola’ya dayanıyor. Efsaneye göre Kuzey Kutbun’da eşi ile birlikte yaşar. Elfleri ile birlikte çocuklar için oyuncaklar yapar. Çocuklar kendisine mektupla Noel için hangi hediyeyi istediklerini bildirirler. Noel Baba da ren geyiklerinin çektiği uçan kızağını hediyelerle doldurur ve evlere bacalardan girerek herkesin hediyesini dağıtır. Bu arada çocuklar tarafından kendisi ve geyikleri için bırakılan süt, kurabiye, havuç gibi yiyecek ve içecekleri tüketirler.

Noel Baba günümüzde kır saçlı, uzun kır sakallı, sevimli, koca göbekli, tonton birisi olarak resmediliyor. Beyaz tüyleri olan kırmızı bir cüppe giymekte aynı görüntüde bir de kukuleta takmakta. Evinin yeri ülkelerin geleneklerine göre değişiklik göstermekte. Kuzey Kutbu, Finandiya’daki Korvatunturi, İsveç’teki Dalecarlia veya Grönland bunlardan bazıları. Bazı ülkelerde Noel Baba grottaları kurulur ve çocuklar Noel Baba kılığındaki oyuncuların dizlerine oturarak hediye olarak ne istediklerini söylerler.

 Peki, ‘Günümüzde Noel Baba gerçekten var mı?’

İngiltere’de öğrencilerine Noel Baba’nın gerçek olmadığını ve bunun bir yalan olduğunu söyleyen vekil öğretmen, geçtiğimiz gün görevden uzaklaştırıldı.

Olay, Greater Menchaster’da bulunan ‘Blackshaw Lane İlköğretim Okulu’nda meydana geldi. Burada görevli bir vekil öğretmen, 6-7 yaşlarındaki öğrencilerine
İsa’nın doğum yortusu olan 25 Aralık Noel gecesi, çocuklara hediye bıraktığına inanılan efsanevi Noel Baba’nın, aslında var olmadığını ve bunun bir yalan olduğunu öğretti.
 
Hayal kırıklığına uğrayan çocuklar, okulda öğrendiklerini velilerine anlattı.Öfkeli veliler, okul yönetimini aradı ve vekil öğretmenin derhal görevden alınmasını istedi. Bunun üzerine toplanan okul yönetimi, çocuklara Noel Baba’nın gerçek olmadığını anlatan vekil öğretmenin işine son verdi.

Aynı okulda görevli başka bir öğretmen, çocuklara vekil öğretmenin yanıldığını ve Noel Baba’nın aslında var olduğunu öğretti. Öfkeli bir veli ise, vekil öğretmenin yaptığını: “Bu, birine ‘Tanrı’nın var olmadığını’ anlatmak gibi bir şey!” olarak değerlendirdi  
Noel Baba gerçekten var mı?’ sorusu yine havada kaldı…

Din ve tarih dersleri tarih oluyor….

İngiltere’deki okullarla ilgili bir başka gelişmede, okullarda geleneksel olarak öğretilen din, tarih ve coğrafya derslerininin müfredattan çıkartılmasıyla ilgiliydi.

Eğitim Standartları Ofisi ‘Ofsted’ Başkanı Sör Jim Rose tarafından gündeme getirilen ve Çocuklardan Sorumlu Devlet Bakanı Ed Balls’ın onayını alan planda, okullarda geleneksel olarak öğretilen din, tarih ve çoğrafya derslerinin müfredattan çıkartılması ve yerine suç, şiddet, uyuşturucu kullanımı, çevre, obezite, 13-19 yaş arası genç hamilelelik ve borçlanma gibi derin toplum yapısı, örgütlenmesi ve işlemesiyle ilgili endişelerin bulunduğu derslerin yer alması öngörülüyor..  

2011 öğretim yılında müfredata dahil edilecek yeni ders planına göre,halen okularda öğretilen din ve tarih derslerinin, insan, sosyal ve çevre dersleriyle birleştirileceği belirtliyor. 

652040cookie-checkİNGİLTERE’DEN… Noel Baba var mı?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.