İNGİLTERE’DEN… Orduda eşcinsel piyade er

Orduda bir adet eşcinsel piyade er mevcut…

“…her türlü tıbbi müdahaleyi” kabul ettiğimi belirten kısmı karalayıp, yan tarafa ” hiçbir müdahaleyi kabul etmiyorum” yazarak imzaladım. Livata muayenesi için Genel Cerrahiye sevk edildim ve orada da muayeneyi reddettim. Bu arada Sivas Askeri hastanesinde kanıt olarak fotoğraf istendiği bilgisini de aktarmalıyım. Heteroseksüellik gibi eşcinselliğin de kanıtlanamayacağını, bunu istemeye kimsenin hakkı olmadığını ve bunun bir hastalık da olmadığını anlattım… sonrası sağlık kurulu “çürük” olmadığıma karar verdi; cezalandırılabilirdim. Bu karar Askeri Psikiyatri açısından bir devrim sayılabilir. Ben reddetsem de evraklarda Piyade Er olarak nitelendiriliyorum ve şu anda resmi olarak bir adet eşcinsel Piyade Er orduda mevcut…”

 

Bu sözlerin sahibi olan Mehmet Tarhan, vicdani reddini 27 Ekim 2001 tarihinde İHD Ankara Şubesi’nde açıklamıştı. Açıklamasında, “ben her türlü savaşi, şiddeti ve terörü lanetliyorum. Buna aracı olmayacağım” demişti. Mehmet Tarhan, 8 Nisan 2005 günü çalıştığı yayıneviyle ilgili bir iş için  İzmir’deyken sabah 05.00 sularında kaldığı otelde tutuklanarak asker kaçağı olduğu gerekçesiyle İzmir Askerlik Şubesi’ne götürüldü. Mehmet, 20–26 Nisan 2005 tarihleri arasında Sivas Askeri Hastanesi’nde tutularak eşcinselliği ve psikiyatrik durumuyla ilgili muayene edilmek istendi. Bunun üzerine çürük raporunu “militer düzenin kendi çürüklügü” olarak tanımlayıp muayeneyi reddetti.

Avukatları Mehmet Tarhan’ın cezaevine girişinden sonra  (cezaevi yönetiminden bazı kişilerin de teşvikiyle) tutuklularca sürekli tehdit, taciz, haraç ve dayağa maruz kaldığı olayların yaşandığına dair Askeri Savcılığa suç duyurusunda bulundu.  Hakkında  iki ayrı dava açılmış olan Tarhan’ın mahkemesi 10 Ağustos 2005’te  sonuçlandı ve Mehmet Tarhan her bir davadan 2’şer yıl olmak üzere toplam 4 yıl hapse mahkum edildi, mahkeme temyiz edildi. 30 Eylül 2005’te Tarhan saçları ve sakalının askerler tarafından zor ve şiddet kullanılarak bir kez daha kesildiğini söyleyip, yeniden süresiz açlık grevine başladı.

Mehmet Tarhan’ın 2 Kasım 2005 tarihinde Askeri Savcılıkça şikayetine bağlı olarak ifadesi alındıktan sonra talepleri kabul edildi ve aynı gün açlık grevini sonlandırdı.

Mehmet Tarhan davası, uluslararası kamuoyunda büyük ilgiyle izlendi ve izlenmeye devam ediyor.  Dünyanın çesitli ülkelerinde antimilitarist  gruplar Mehmet Tarhan için kampanyalar yürütüyor. Mehmet Tarhan, davasını ilginç kılan ve uluslararası arenaya taşınmasına neden olan en önemli gerekçelerden birisi  kendisinin gey-lezbiyen hakları organizasyonuna katılan bir anarşist olmasıydı. Çünkü Türkiye‘de eşcinseller  “hasta-eşcinsel” raporu alarak, askerlik yapamayabiliyor. Ancak buna rağmen Mehmet Tarhan kendine çürük damgası vurulmasını reddederek, tamamen “vicdani” nedenlerden dolayı askerlik yapmadığını açıkladı. 

Türkiye’de vicdani reddin tarihinin 15 yıllık bir geçmişi var ve bu hareket genellikle anarşistler ve antimilitaristler tarafından yürütüldü. Zorunlu askerliğe karşı olanların bir kısmı bunun yerine bazı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi sivil hizmet anlayışının getirilmesini savunurken, bir kısmı  ise askerliğin ve ordunun tamamen feshini savunuyor. Türkiye’de zorunlu askerlik hizmeti uygulamasına karşı çıkmak, Avrupa Birliği’nin yasal ve diplomatik baskıları uygulamaya koymasından önce, yani fiilen düşünceyi ifade etme özgürlügünün çok daha sınırlı olduğu yıllarda, ciddi cezalar gerektiren bir suçtu. Fakat artık, vicdani red hakkını talep etmek, askeri harcamaları eleştirmek, askerliğin kısalmasını, paralı olmasını istemek suç teşkil etmiyor. İngiltere, Fransa, Almanya, Hollanda, İrlanda, Belçika, Lüksemburg, İspanya, Malta, Slovenya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan  gibi Avrupa ülkeleri zorunlu askerlik hizmetini kaldırarak profesyonel orduya geçtiler. Zorunlu askerliği kaldırmayan ülkelerde ise  askerliği vicdani nedenlerle yapmak istemeyen insanlara hastanelerde, çocuklar ve engellilere hizmet veren kurumlarda sivil hizmet yapma seçeneği getirdiler. Avusturya 7 ay askerlik hizmeti karşilığı 11 ay kamu hizmeti, Danimarka 4-12 ay arası değişen askerlik hizmeti karşılığı 4-13 ay kamu hizmeti, İsveç 7,5 ay askerlik hizmeti karşılığı 7,5 ay kamu hizmeti, Finlandiya 180 gün askerlik hizmeti karşılığı 395 gün kamu hizmeti, Estonya sekiz ay askerlik hizmeti karşılığı 11 ay kamu hizmeti uygulaması var. Yunanistan da l997’de vicdani red itirazında bulunanlara 8,5 ay askerlik hizmeti karşılığı 13 ay kamu hizmeti  seçeneği tanıdı. Güney Kıbrıs da kamu hizmeti olanağı tanıyan ülkelerden. Ermenistan da Avrupa Konseyi üyesi olma yükümlülüğünün gereği olarak 1 Temmuz 2004’ten itibaren alternatif hizmet yasasını uygulamaya başladı. Avrupa Konseyi üyesi olan 46 üye devletten sadece Türkiye ve Azerbaycan bu yükümlülüğe uymadılar.
Gerekçe olarak, “Türkiye, 30 bin kişinin yaşamını yitirdiği  terör olayları yaşamıştır. Yanıbaşinda halen bir savaş sürmektedir. Ayrıca Türk insanı için askerlik kutsaldır. Askerlik hem eğitim hem de ögretim yeridir. Bizim askerlik ocağımızda okuma-yazma kurslarından doğum kontrolüne kadar insanlara birçok konuda temel eğitim veriliyor. Bu okulun açık kalması lazım” deniliyor. 

Vicdani Redci Mehmet Tarhan 15 Kasım günü Sivas Askeri Mahkemesi’nde bir kez daha yargılanacak. Ama tahliye edilse bile, tekrar itaatsizlik suçundan tutuklanacağından dolayı bu süreç sonsuza dek devam edebilir.

649250cookie-checkİNGİLTERE’DEN… Orduda eşcinsel piyade er

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.